• Domáci kečup zo cherry rajčín

    Domáci kečup zo cherry rajčín | Recept

    16. augusta 2018Smoliak

    Aj u vás ste mali bohatú úrodu rajčín a neviete čo s nimi a lečo vám zrovna nie je po chuti? Skúste potom domáci recept na skvelý kečup, ktorý si u nás oblúbil naozaj asi každý. Chuť je oproti obchodným verziám neporovnateľná a hlavne si môžete vytvoriť presne takú verziu a z takých surovín aké vám len napadnú. A to znie fajn. No nie? 🙂   Suroviny na 500 ml kečupu 1kg – cherry rajčín 3ks – strúčikov cesnaku 1ks – celerovej stonky 3PL – trstinového cukru 1PL – jablkového octu 1PL – extra panenského olivového oleja 1 1/2 PL – worcesterovej omáčky 0,5PL – mletej údenej papriky 3ks – bobkového listu Chilli – podľa chuti Čierne mleté korenie Štipka morskej soli   Postup: 1…

    Čitať článok
  • BBQ - Barbecue omáčka

    BBQ – Barbecue omáčka | Recept

    16. augusta 2018Smoliak

    Barbecue omáčka je omáčka-omáčok, ktorú istotne netreba predstavovať. Mnohí z vás si ju možno pravideľne užijú z jedálnych lístkov v reštaurácii, alebo počas grill sezóny, kedy sa s jej predajom predháňajú všetky obchody. Vedeli ste ale, že túto skvelú omáčku si viete veľmi rýchlo a na akékoľvek spôsoby pripraviť aj v domácich podmienkach? Máte radšej sladšiu, pikantnejšiu, alebo kyslejšiu variantu? Žiadny problém. Jej výslednú chuť si môžete prispôsobiť podľa seba :). V tomto recepte vám rozpíšem príravu základnej verzie, ktorej chuť a obľúbenosť overil čas ;).   Suroviny na BBQ omáčku 210g – rajčinového pretlaku (alebo domáceho kečupu) 2PL – extra panenského olivového oleja 1/2 hrnčeka – jablkového octu 3PL – trstinového cukru (alebo 1/2 hrčeka javorového sirupu) 1/3 hrčeka – worcestrovej omáčky 1PL –…

    Čitať článok
  • Tvarohové mini tortičky s marhuľami a černicami

    Tvarohové minitortičky s marhuľami a černicami | Recept

    14. augusta 2018Smoliak

    Tohtoročná sezóna zberu ovocia a plodín našich záhrad je v plnom prúde. Zo všetkých smerov sa aspoň v našom prípade hrnú ponuky od rodiny na zeleninu a kopu ovocia. Kedže takéto výzvy sa neodmietajú, tak sa u nás aktuálne vyskytuje prebytok všakovakého ovocia, ktoré po úspešnej výrobe lekvárov a zaváranín, si určite zaslúži prevedenie aj v „čerstvej“ tepelne spracovanej podobe. Pre tento účel mi výborne poslúžil recept na tvarohový mini koláč, ktorý dozdobením s čerstvými černicami a marhuľami, tvorí sladkú a veľmi lákvú výzvu. Máte to s aktuálnymi zásobami ovocia rovnako? 🙂 Pochválte sa mi.

    Čitať článok
  • Čokoládová torta s tvarohom

    Tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi | Recept

    19. júla 2018Smoliak

    S týmto receptom na tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi poteším najskôr všetkých chocoholicov. Keby som si mal vybrať jednu jedinú sladkosť, tak v mojom prípade by to bolo buď čerstvé ovocie (akéhokoľvek druhu), alebo určite kvalitný kus dobrej čokolády. A kedže tejto pochutiny sme mali doma viac ako dosť, tak som sa rozhodol pripraviť niečo atypické a hlavne RIADNE čokoládové. Preto pokiaľ milujete čokoládu a máte radi pomaranče, tak tento recept je pre vás ako stvorený. 🙂

    Čitať článok
  • Talianska focaccia

    Talianska focaccia so sušenými rajčinami | Recept

    10. júla 2018Smoliak

    Taliansko a ich recepty pre mňa osobne znamenajú všetko. Keď sa povie Taliansko, tak v prvom momente si spomeniem na ich úžasné jedlá a okrem pizze aj na Focacciu, ktorá ma nesmierne očarila približne 5 rokov dozadu pri prvej návšteve Milána. Odvtedy si ju doma pripravujem vždy, keď máme chuť na rýchle a chutné jedlo, alebo prípadne keď očakávame návštevu. Ako to máte vy?   Potrebné suroviny 500g – hladkej špaldovej múky 1 balíček – sušeného droždia 1ČL – morskej soli 1ČL – trstinového cukru 350 ml – vlažnej vody 4PL – extra panenského olivového oleja Olivy Súšené paradajky Čerstvá bazalka Mleté čierne korenie   Postup: 1 Z droždia, vody, cukru a soli si pripravte kvások. Medzičasom preosejte múku, pridajte kvások, olej a premiešajte. Vytvoríte…

    Čitať článok
  • Domáce slivkové gule

    Slivkové gule s medovkovým tvarohom a opekanými orechami | Recept

    10. júla 2018Smoliak

    Aj vám sa vynoria spomienky pri pomyslení na recepty, ktoré sa vám spájajú s detstvom? U mňa podobné pocity vyvolávajú napríklad Slivkové gule, ktoré som vám aj za pomoci mojej priateľky a môjho malého vylepšenia, pretavil do modernejšej podoby. Veď posúďte sami. V recepte sa spájajú čerstvé a výrazné suroviny v podobe medovky, kvetového medu a jemného tvarohu. Jednoducho veľká paráda na jazyku :). Máte svoj obľúbený recept z mladosti?

    Čitať článok
  • Nivové kocky s hruškami a s karamelizovanou cibuľkou

    Nivové kocky s hruškami a s karamelizovanou cibuľkou | Recept

    3. júla 2018Smoliak

    Očakávate návštevu a nebaví vás robiť pizzové slimáky? Potom vám ponúkam tento novo vytvorený a veľmi rýchly recept na Nivové kocky. Potešíte ním naozaj všetkých a keď ho skombinujete s ríbezľovým vínom, tak si zaslúžite minimálne neutíchajúcu slávu u vašich priateľov, ak nie rovno zlatú hviezdu domáceho šéfkuchára.   Potrebné ingrediencie 2ks – chladeného lístkového cesta (275g) 2ks – veľkých cibúľ 1PL – kvetového medu 2ks – prezretých hrušiek 2ks – cibule 125g – syru niva 1 hrsť – vlašských orechov 1ks – vajíčko Extra panenský olivový olej   Postup: 1 Cibuľu si nakrájajte na polmesiačiky a orestujte na olivovom oleji cca 15 minút. Potom pridajte med a restujte pokiaľ sa cibuľka kompletne neskaramelizuje. 2 Lístkové cesto si rozvaľkajte a rozdelte na 24 rovnako veľkých…

    Čitať článok
  • Špagety s omáčkou Bolognese na čiernom pive

    Bolonské špagety s mletým mäsom na čiernom pive | Recept

    3. júla 2018Smoliak

    Vedeli ste, že sa dajú pripraviť pravé talianské s bolognese, alebo inak povedané špagety s mletým mäsom aj na čiernom pive? Tento recept u mňa vznikol veľkou náhodou. Kedže som nemal doma potrebný vývar, ktorý je pre tento typ receptu najbežnejší, tak som musel improvizovať. Vtedy mi napadlo pri pohľade do zásob, prečo nie? Pivo sa hodí do gulášu, takže mnou zvolenému hovädziemu mäsu to nemôže predsa uškodiť ;). Recept ešte získal zopár zmien, ktoré vo vzájomnej kombinácii tvorí ucelený a veľmi chutný celok.   Suroviny potrebné na 4 porcie špagiet s mletým mäsom 400g – mletého mäsa (ja preferujem 100% hovädzie) 3ks – veľkých čerstvých paradajok 1ks – mrkvy 1ks – petržlenu 2ks – cibule 2dcl – čierneho piva 50g – malého paradajkového pretlaku…

    Čitať článok
  • Pečený zubáč na masle s natur ryžou

    Pečený zubáč na masle s natur ryžou | Recept

    3. júla 2018Smoliak

    Mám rád ryby a to veľmi! Preto ma prekvapuje, že tento recept aka Pečený zubáč na masle, prichádza medzi moje recepty ako vôbec jeden z prvých rybacích receptov. Spojením výrazneho citrónu, čerstvých byliniek rozvoniate nielen vašu kuchyňu ale aj pekne nazdobené taniere vaších jedákov ;).     Suroviny potrebné na 2 porcie 2ks – očisteného a odfiletovaného zubáča 1ks – citrónu Čerstvé maslo Morská soľ Olivový olej 2ks – strúčikov cesnaku Čierne korenie Vetvičky čerstvého tymiánu 1 hrnček – natur ryže   Postup: 1 Pokiaľ máte rybu pekne očistenú, tak úplne stačí ju vložiť do papierom vystlaného plechu, osoliť, poukladať na rybu na plátky nakrájaný cesnak, na kúsky nakrájané maslo, vetvičku tymiánu. Potom stačí už len poriadne okoreniť a pokropiť olivovým olejomz. Rybu pečieme približne…

    Čitať článok
  • Maďarský guláš s knedľou

    Pivný maďarský guláš s domácou knedľou | Recept

    23. júna 2018Smoliak

    Priznávam! Tento recept na maďarský guláš nevzišiel z mojej hlavy. Podarilo sa mi ho získať od skúseného „variča“ a môžem povedať, že lepšiu variantu na tento typ dlho vareného gulášu v plzenskom pive naozaj aspoň zatiaľ nepoznám. Je to naozaj báseň pre chuťové poháriky ;). Veď uvarte a uvidíte.   Suroviny na 5l objem maďarského gulášu 1kg – hovädzieho zadného 300-400g – bravčového stehna 1300g – na drobno nakrájanej cibule 0,5l – piva plzeňského typu 0,5l – horúcej vody 5-6ks – strúčikov cesnaku Červená mletá paprika Čierne korenie Mletá rasca Škvarená bravčová masť Morská soľ 2PL hladkej múky Veľký kús masla Postup: 1 Recept je v podstate až „hlúpo“ jednoduchý :). Cibuľu si nakrájajte na drobno a orestujte na masti do sklovata. Do takto pripravenej…

    Čitať článok
1 2 3 4 10