• Domáca vianočka

    Najlepšia domáca vianočka | Recept

    21. novembra 2016

    Ak niekedy zatúžite po domácej vianočke, tak toto je ta správna cesta. Ide o vianočku, ktorá je mazľavá, sladká, plná mandlí a hlavne veľmi rýchla :). Vždy keď vidím tie „suché viarianty“ vianočiek v obchode, tak si spomeniem na tento recept.

    Čitať článok
  • Pomodoro polievka

    Pomodoro polievka | Recept

    22. októbra 2016

    Určite to poznáte. Tie najlepšie recepty vznikajú úplnou náhodou a pod tlakom. Ako napríklad táto paradajková pomodoro polievka. Jedného pekného dňa sme mali doma „pizza párty“ a samozrejme ako býva občas zvykom, ostalo nam trochu viac pomodora. Preto prišla na rad kreatívno-kuchynská činnosť a keďže som zástancom neplytvania, tak vzikol tento freestyle a napokon aj veľmi chutný recept na rajčinovú polievku. Nechajte sa inšpirovať ;). Potrebné suroviny na pomodoro polievku 500g – čerstvých rajčín 4ks – strúčikov cesnaku 1ks – veľkej cibule 1 hrnček – ryže (arborio) 4ks – veľkých zemiakov 1 PL – medu Čerstvá bazalka Tymián Čierne mleté korenie Olivový olej Čerstvé maslo Morská soľ Postup: 1 Rozpáľte si v hrnci olivový olej spolu s trochou masla a orestujte si cibuľku spolu s…

    Čitať článok
  • Jamie kuchárska kniha

    Grilovanie s nápadom (+ E-book ťahák)

    19. augusta 2016

    Leto je síce už dlhšie za svojou lepšou polovicou, ale to nám stále nebráni v rozpálení grilov a pustení sa do riadnej grilovačky. Pár týždňov dozadu sa mi do rúk dostala zaujímavá kniha od dvojice autorov Jamie Oliver a DJ BBQ, ktorých istotne nemusím predstavovať. Viac detailov o knihe Pokiaľ patríte medzi fanúšikov grilovania ako ja, tak jej prípadnú kúpu vám pomôžem v tomto článku uľahčiť. Pokúsim sa ju zhodnotiť tak, aby ste dokázali jednoduchšie stotožniť s jej kúpou ;). Čo sa vlastne v knihe ukrýva? Kniha obsahuje celkovo 52 receptov nabitých radami a pestrými fotkami Musím priznať, že najmä tie rady si ma získali asi najviac, dozviete sa veci, ktoré ste o grilovaní možno ani netušili Pri radách to samozrejme nekončí. V knihe nájdete…

    Čitať článok
  • Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou

    Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou | Recept

    30. júla 2016

    Existuje mnoho tepelných úprav vajíčok. Od klasických praženíc až po sofistikovanejšie pošírovanie. Tentokrát vám prinášam recept, ktorý nazývajú Francúzi aj ako „Oeufs En Cocotte (Vajcia v hrnci)“. Ide o využitie menej známej metódy prípravy vajec s čerstvými hríbami. Verte, že nech to znie akokoľvek čudne, tak spojenie hríbov, kôpru a špeciálne varených vajec je hotová gastro-symfónia na chuťových pohárikoch 🙂. Potrebné suroviny na kôprové vajíčko 200 – 250g – čerstvých hríbov 2ks – šalotky, alebo mladej cibuľky 2ks – strúčikov cesnaku 2ks – domácich vajec 1 hrnček – mladého hrášku 1 hrnček – 33% šľahačky 1/2 hrnčeka – kvalitného bieleho vína Čerstvý kôpor Čierne mleté korenie Olivový olej Čerstvé maslo Morská soľ Postup: 1 Nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak si orestujte na olivovom oleji. Očistite…

    Čitať článok
  • Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé z belgickej čokolády | Recept

    5. júla 2016

    Tekuté, horúce, sladké a chladné zároveň. Spoznávate? 🙂 Čokoládové soufflé, souffle, alebo suflé. Všetky názvy hovoria o jednom a tom istom recepte, ktorý poznajú hádam všetci čoko nadšenci. A ja vám spisujem v riadkoch nižšie, mnou overenú variantu na tento skvelý čokoládový dezert.

    Čitať článok
  • Segedínsky guláš

    Segedínsky guláš | Recept

    22. júna 2016

    Po dlhšom čase prinášam recept s mäsom :). A čo iné ako starý dobrý segedín, aj keď s trochu upravenou formou, ktorou som sa snažil tomuto legendárnemu jedlu dodať modernejší šat, ale bez narušenia tradície, ktorá z neho robí jedno z najlepších slovenských jedál. Tak nech sa páči. Suroviny na domáci Segedínsky guláš 600g – bravčového pliecka 500g – kyslej kapusty 500 ml – sladkej smotany (min. 30%) 2 PL – bravčovej masti 2 ks – žltej cibule 2 ks – červenej cibule 3 ks – strúčikov cesnaku 3 ks – nového korenia 3 ks – bobkového listu 1 ČL – soli 1 PL – mletej sladkej červenej papriky 1 ČL – mletej údenej papriky 1 ks – zemiak na zahustenie Mletého korenia Mletá rasca…

    Čitať článok
  • Hrnčeková knedľa

    Parená hrnčeková knedľa | Recept

    22. júna 2016

    Pripravujte si domáce vepřo-knedlo-zelo, alebo ako ja naposledy domáci segedínsky guláš? Tak potom skúste tento veľmi rýchly a chutný recept na domácu Parenú hrnčekovú knedľu, ktoré si u nás našli svoje uplatnenie :). Nevieme sa ich totižto dojesť. Suroviny potrebné na Hrnčekovú knedľu 2 hrnčeky – hrubej múky 2 hrnčeky – plnotučného mlieka 4 ks – rohlíkov 4 ks – domácich vajíčok Za hrsť petržlenovej vňatky Soľ Čierne korenie – červenej cibule Bravčovú masť Postup: 1 Zmiešajte si mlieko, múku a žĺtka, do ktorých po zmiešaní pridajte petržlenovú vňať, korenie a soľ podľa chuti. Keď máte zmes vymiešanú tak pridajte na kocky nasekané rohlíky a zľahka primiešajte z bielkov vyšľahaný sneh. 2 Hrnčeky si riadne vymastite bravčovou masťou, do ktorých asi do 3/4 lyžicou pridajte…

    Čitať článok
  • Cviklový šalát

    Cviklový šalát | Recept

    12. júna 2016

    Cvikla, či repa je veľmi zdravá a najmä na pohľad lahodná surovina. Žiaľ jej využitie okrem „zaváranej“ klasiky je tak trochu menej neznáme. Ja som sa pár dní dozadu dostal k zaujímavému receptu na jej tak trochu atypickejšie využitie. Preto pokiaľ čakáte nejakú návštevu a neradi by ste ju hostili klasickými vlašákmi, tak skúste túto chviklovú variantu. Ideálne na čerstvej bruskete s lístkami tymiánu ;).

    Čitať článok
  • Praclíkové žemle

    Hamburger z bravčovej panenky v praclíkovej žemli | Recept

    20. mája 2016

    Milujete hamburgery a praclíky rovnako ako ja? Potom je tento recept pre vás ako stvorený! Podarilo sa mi spojiť niekoľko úžasných chutí do jedného. Vznikol tak hambirger uložený do praclíkovej žemli, s bravčovou panenkou, syrom cheddar, balkánskym syrom a na čerstvej zelenine. Poďme sa preto pozrieť ako to dopadlo vo výsledku. Pred samotným receptom ešte upozorňujem, že tak ako som vám v predošlom recepte sľúbil, otestujem aj varné vlastnosti omáčok, ktoré sa ku mne dostali. A aby to nebolo také jednoduché a aby hodnotenie bolo objektívne, tak som do tohto receptu zaradil aj svojho čierneho petra v podobe hamburgeru bez pridanej omáčky. Ako si dopadli jednotlivé varianty, nájdete na konci článku. Suroviny potrebné na 6 porcií hamburgeru 300-350g – bravčovej panenky 1 ks – veľkej…

    Čitať článok
  • Špargľové rizoto

    Šparglové rizoto s chilli olejom | Recept

    14. mája 2016

    Budem ku vám úprimný. Tento recept vznikol aj vďaka tomu, že som v obchode našiel túto skvelú vec akou je špargľa v 50% zľave :). Dokonca v BIO kvalite. Tak teda keď budete mať vlastnú úrodu, alebo narazíte na kvalitné kusy a nebudete vedieť čo s ňou, odporúčam tento veľmi rýchli a na chuť výborný recept. Suroviny potrebné na šparglové rizoto 15 ks – veľkých šparglí 1 hrnček – arborio ryže 1 hrnček – sladkého hrášku 100 – 150g – parmezánu 0,5 l – silného zeleninového vývaru 0,15 l – ružového vína (výber a kvalitu podľa vlastných preferencií) 1 ks – veľkej cibule 4 ks – strúčikov cesnaku extra panenský olivový olej čerstvé maslo čierne korenie Morská soľ Postup: 1 Základ dobrý, všetko dobré. Preto…

    Čitať článok
1 3 4 5 6 7 10