• Originálne slovenské zemiakové lokše pečenou kačkou

    Originálne zemiakové lokše | Recept

    11. februára 2015Smoliak86

    Keď sa povie zemiaková lokša, tak si človek hneď spomenie na každoročnú návštevu Slovenského grobu, kde sa vždy dosýta najeme spolu s partiou kamarátov a známych. Aj napriek týmto skvelým chvíľkam, je občas človeku a najmä jeho peňazenke ľúto, keď musí “investovať” svoje ťažko zarobené peniaze do takejto zábavy. Naštastie pre vaše šikovné ruky som dokázal za tie roky (aj vďaka našej rodinnej tradícii) vytúniť recept na zemiakové lokše tak, že so štipkou skromnosti a trochou odvahy môžem tvrdiť: “Sú presne také dobré, ako tie z Grobu”. Čo ku kačke? Zemiakové lokše! Keď sa povie pečená kačka, tak ako prílohu si neviem predstaviť nič iné ako zemiakové lokše. Vy áno? Tento recept na domáce zemiakové lokše pochádza z receptáru mojej babičky a preto vám rozhodne…

    Čitať článok
  • Ovocné tiramisu

    Ovocné tiramisu z mascarpone | Recept

    8. februára 2015Smoliak86

    Tentokrát som si pre vás pripravil tradičný recept (tiramisu) v netradičnej podobe. Pôvod tohto receptu je zložením požiadavky mojej priateľky, ktorá nemusí dezerty s príchuťou kávy a “recyklácie” surovnín, ktoré som v tomto čase mal doma. Veď to pozáte, tie najlepšie veci vznikajú náhodne a najmä vtedy keď ich nečakáte. A presne takto vznikla aj táto chutná ovocná verzia. Odporúčam najmä ľuďom, ktorí majú radi sladké a najmä rýchle fajnotky. Inak, ruku na srdce, kto z vás pozná históriu, ktorá sa ukrýva za týmto dezertom? 🙂 Potrebné suroviny na Tiramisu: 250 g – Mascarpone 12 ks – Dlhých talianskych piškót 1 ks – Bio vajce 30 g – Mletých mandlí 100 g – Lesného ovocia 50 g – 70% belgickej čokolády 2 dcl – Vody 4 PL –…

    Čitať článok
  • Guacamole Fusilli

    Vyhajpované Guacamole fusilli | Recept

    3. februára 2015Smoliak86

    Ako som už spomínal v druhom článku, rozhodol som sa fotiť moje recepty netradičnou formou. Budú totiž maximálne bezfarebné, teda vlastne čiernobiele ;). Hneď prvým receptom, ktorý dostal tú česť je tento vymakaný recept na Guacamole omáčku, ktorá sa maximálne ľúbi s Fusilli, ale aj ostatnými talianskymi cestovinami. Suroviny: na Guacamole 300 g – Fusilli (alebo iné cestoviny) 200g  – Cherry rajčín 1 ks – Veľké avokádo 1 ks – Červenej cibule (alebo 2 šalotky) 2 strúčiky – cesnaku 50g – syru cheddar Med Tymián Olivový olej Ružová soľ Morská soľ Postup: 1Dáme zovrieť vodu s ideálne morskou soľou. 2Rozpálime si olivový olej na panvici a do hneda opečieme cibuľku a cesnak. Túto vďačnú kombináciu doplníme o 1-2 PL medu a skaramelizujeme. 3Pridáme nakrájané rajčiny (občas…

    Čitať článok
  • Hruškové crumble

    Hruškové crumble s lesným ovocím | Recept

    11. novembra 2014Smoliak86

    Hruška. Asi najgeniálnejšie ovocie ever. Zbožnujem ju čerstvú, zaváranú, glazúrovanú, grilovanú, v karamele, v mede, v čokoláde, ale najviac asi ako crumble. 🙂 Že nepoznáte? Tak to je veľká chyba. Tento recept presvedčí o dokonalosti tohto ovocia aj tie najfajnovejšie jazýčky. Potrebné suroviny na hruškové crumble: 4 ks – veľkých prezretých hrušiek 90 g – trstinového cukru 100 g – ovsených vločiek 200 g – lesného ovocia (najlepšie sú černice) 100 g – hladkej múky 50 g – čerstvého masla 80 g – slaných pistácií Postup prípravy: 1Predhrejte si rúru na 190°C. Hrušky si umyte a nakrájajte na drobné kúsky a umiestnite ich na keramickú panvicu. Pridajte trstinový cukor a varte na miernom ohni, pokiaľ nezmäknú. Trvá to približne 10 min. Pridajte lesné ovocie a…

    Čitať článok
  • Fazuľová polievka so zeleninou

    Fazuľová polievka so zeleninou | Recept

    25. septembra 2014Smoliak86

    Fazuľová s údeným, alebo fazuľačka. Aj takéto pomenovania môže mať tento typ polievky. Už ako malý chlapec mi ju varievala moja starká a vtedy som si ju fakt vychutnával do sýtosti. Ale ako čas letí, aj moje chute sa menia a preto, keď zatúžim po alternatíve bez mäsa, tak väčšinou siahnem po tomto recepte. Mnou overený, už asi 100x varený a stále rovnako skvelý. Otestované a potvrdené mojou rodinou, ktorí sú čistí mäsožravci. 🙂 Potrebné ingrediencie na fazuľovú polievku so zeleninou: 250 g – fazule (ja mám najradšej tú veľkú) 6 ks – veľkých zemiakov 3 ks – mrkvy 2 ks – petržlenu petržlenovú vňať olivový olej mletú červenú papriku morskú soľ Postup: 1Cez noc, alebo aspoň na pol dňa si namočte fazuľu do vody,…

    Čitať článok
  • Nakladaný hermelín

    Najlepší nakladaný hermelín | Recept

    14. júna 2014Smoliak86

    Jedno veľké a k tomu utopenca. Jaj nie, teda vlastne nakladaný hermelín. Neviem ako vy, ale v momentoch, keď sa vyberieme s partiou na “jedno malé” do mesta, tak mi strašne zachutí nakladaný hermelín. Dlho som rozmýšlal, ako to, že tie hermelíny v niektorých podnikoch sú famózne a v inýchzas nie. Až v čase, keď som spoznal jedného z najlepších expertov na nakladaný hermelín, som pochopil, že najdôležitejšie sú suroviny a doba zrenia. A ešte viac správny pomer surovín. Suroviny na nakladaný hermelín: 1 ks väčššieho chilli 4 ks – bobkového listu 750 ml – slnečnicového oleja 10 ks – strúčikov cesnaku 1 ks – veľkej žltej cibule 15 ks – guličiek nového korenia 5 ks – hermelínu (najlepšie Král sýrů) mletá červená paprika soľ 1…

    Čitať článok
  • Zapekané zemiaky so špenátom

    Zapekané zemiaky so špenátom a gorgonzolou | Recept

    9. februára 2014Smoliak86

    Zemiaky sem, zemiaky tam. Aj vy sa občas postrehnete, že kuchyňa je preplnená zemiakmi, z ktorých už neviete čo vyrobiť? Možno to bude znieť zvláštne, ale mne sa to občas stáva. A ešte viac prekvapivým zistením je to, že vo svojom živote zemiaky zapekám len málokedy. Tento recept by som zaradil do kategórie freestyle-ingu. Z nutnosti jesť a minimálneho počtu surovín v chladničke, vznikla takáto zaujímavá fajnotka. Suroviny na zapekané zemiaky 300 g – zemiakov 200 g – baby špenátu 1 ks – bielej cibule 2 ks – strúčikov cesnaku 200 g – syru gorgonzola 250 ml – smotany na šľahanie olivový olej čierne korenie rasca morská soľ Postup prípravy: 1Uvarte si zemiaky v šupke. Na panvicu si dajte olivový olej, na ktorom orestujte cibuľku a…

    Čitať článok
  • Tekvicové muffiny

    Tekvicové muffiny | Recept

    26. októbra 2013Smoliak86

    Pre zjavný úspech sezónnych receptov, som sa rozhodol pokračovať v tejto tematike aj naďalej. Tentokrát som dostal od mojej krstnej mamy tekvicu, ale nie tú helloween-skú :). Ušla sa mi tekvica obyčajná. Tak trochu som tápal v tom, čo z nej pripraviť, aby to bolo zaujímavé aj pre blog. Dostal som niekoľto tipov a medzi nimi aj tento: “Veď urob z toho placky”. No hej, ale keď tie placky poznajú všetci a nie sú ničím výnimočné, aj keď chutia famózne ;). Preto som naštartoval Google a letmým bádaním som sa rozhodol urobiť pre Slováka niečo netradičné a prekvapivo opäť sladké 😀 K tomuto ma inšpirovala Zuzka Nosková z – Lásky na tanieri. Takže Zuzi, tento je pre teba. Tekvicové muffiny bez použitia živočísnych tukov Ingrediencie…

    Čitať článok
  • Kysnutý pudingový koláč

    Kysnutý pudingový koláč | Recept

    18. októbra 2013Smoliak86

    Nieže zrovna ja by som bol veľký fanúšik sladkých jedál. Teda aspoň čo sa jedenia týka. Jediné čo ma na koláčoch, zákuskoch a sladkostiach baví, je ich výroba. Mám rád tú ručnú pracnosť pri príprave “dokonalého” kysnutého cesta a nenormálne rád sa teším z každého úspešného výsledku a to najmä v prípadoch, keď ma niekto o to požiada. Pár dní dozadu som dostal otázku od brata či si neupečeieme nejaký koláč. Mne v ten deň nenapadlo nič iné, než si urobiť jednu z mojich obľúbených aj keď pomerne nezdravých maškŕt. Ako keby niektorá z tých sacharidových bômb bola zdravá 🙂 Suroviny na pudingový koláč (Pudingoš): 1 kg – hladkej špaldovej múky 100 g – trstinového cukru 3 PL – olivového oleja 40 g – kvasníc…

    Čitať článok
  • Kapustnica

    Kapustnica na imunitu | Recept

    6. októbra 2013Smoliak86

    Milujem tie momenty, keď mám voľnú ruku v tom čo milujem a mám možnosť byť sám sebe pánom. Tieto momenty zažívam najma v kuchyni. Možno aj to je jeden z dôvodov prečo sa vlastne venujem foodbloggingu. Ďalšie nové “dôvody” nachádzam pribúdajúcim časom čoraz častejšie. Občas failujem, občas vyhrávam, no najmä sa učím. Žiadny z receptov nikdy nevarím/nepečiem dvakrát. Kuchyňa je o objavovaní a preto by som nerád “tancoval” na jednom mieste dokolečka. Tento víkend som napríklad skúsil pre mňa doposiaľ nemysliteľnú kombináciu: Uvaril som kapustnicu z červenej kapusty Suroviny potrebné na domácu kapustnicu 500g – kyslej červenej kapusty 200g – ľubovoľných hríbov 1ks – veľká cibuľa 2-3ks – strúčiky cesnaku 2 ČL – sladkej mletej papriky 250 ml – smotany na varenie 250 ml –…

    Čitať článok
1 7 8 9 10