• Trojfarebný tatarák z lososa

    Trojfarebný tatarák z údeného lososa | Recept

    2. decembra 2016smoliak86

    Trojfarebný tatarák z lososa. Nový recept, ktorý vznikol v mojej kuchyni v podstate náhodne. Poznáte to, občas dostanete zvláštne chute a tie dokážete „uhasiť“ jedine #DelikátnaVýzva spolu s bláznivým receptom. Trvalo mi niekoľko dní, kým som vymyslel tak chutné, ako bláznivé chute, ktoré sa dotýkajú viacerých svetov chutí. Nájdete v ňom sladkú, pikantnú, slanú a kyslú chuť zároveň. Kto neochutná… neuverí. 🙂 Potrebné suroviny na trojfarebný tatarák Tatarák z lososa 100g – údeného lososa 1ks – červenej cibule 1PL – extra panenského olivového oleja 1ČL – kremžskej horčice 1/2 – citróna Koleslaw s opekaným sezamom 2 hrčeky – bielej kapusty 1 hrček – červenej kapusty 1ks – veľkej sladkej mrkvy 1ks – jablka Golden Smith 2 kopcovité PL – Delikátnej tatárskej omáčky 2PL – extra…

    Čitať článok
  • Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou

    Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou | Recept

    30. júla 2016smoliak86

    Existuje mnoho tepelných úprav vajíčok. Od klasických praženíc až po sofistikovanejšie pošírovanie. Tentokrát vám prinášam recept, ktorý nazývajú Francúzi aj ako „Oeufs En Cocotte (Vajcia v hrnci)“. Ide o využitie menej známej metódy prípravy vajec s čerstvými hríbami. Verte, že nech to znie akokoľvek čudne, tak spojenie hríbov, kôpru a špeciálne varených vajec je hotová gastro-symfónia na chuťových pohárikoch 🙂. Potrebné suroviny na kôprové vajíčko 200 – 250g – čerstvých hríbov 2ks – šalotky, alebo mladej cibuľky 2ks – strúčikov cesnaku 2ks – domácich vajec 1 hrnček – mladého hrášku 1 hrnček – 33% šľahačky 1/2 hrnčeka – kvalitného bieleho vína Čerstvý kôpor Čierne mleté korenie Olivový olej Čerstvé maslo Morská soľ Postup: 1 Nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak si orestujte na olivovom oleji. Očistite…

    Čitať článok
  • Cviklový šalát

    Cviklový šalát | Recept

    12. júna 2016smoliak86

    Cvikla, či repa je veľmi zdravá a najmä na pohľad lahodná surovina. Žiaľ jej využitie okrem „zaváranej“ klasiky je tak trochu menej neznáme. Ja som sa pár dní dozadu dostal k zaujímavému receptu na jej tak trochu atypickejšie využitie. Preto pokiaľ čakáte nejakú návštevu a neradi by ste ju hostili klasickými vlašákmi, tak skúste túto chviklovú variantu. Ideálne na čerstvej bruskete s lístkami tymiánu ;). Suroviny na cviklový šalát 400g – zaváranej cvikly (repy) 100g – kyslých zaváraných uhoriek 100g ks – na mäkko uvarenej mrkvy 100g – mladého sladkého hrášku 2 ks – na tvrdo uvarených vajíčok 3 ks – šalotky 1 PL – plnotučnej horčice 2 PL – delikátnej majonézy Hellmann’s 200g – bieleho jogurtu Morská soľ Mleté čierne korenie Čerstvý tymián (na…

    Čitať článok
  • Praclíkové žemle

    Hamburger z bravčovej panenky v praclíkovej žemli | Recept

    20. mája 2016smoliak86

    Milujete hamburgery a praclíky rovnako ako ja? Potom je tento recept pre vás ako stvorený! Podarilo sa mi spojiť niekoľko úžasných chutí do jedného. Vznikol tak hambirger uložený do praclíkovej žemli, s bravčovou panenkou, syrom cheddar, balkánskym syrom a na čerstvej zelenine. Poďme sa preto pozrieť ako to dopadlo vo výsledku. Pred samotným receptom ešte upozorňujem, že tak ako som vám v predošlom recepte sľúbil, otestujem aj varné vlastnosti omáčok, ktoré sa ku mne dostali. A aby to nebolo také jednoduché a aby hodnotenie bolo objektívne, tak som do tohto receptu zaradil aj svojho čierneho petra v podobe hamburgeru bez pridanej omáčky. Ako si dopadli jednotlivé varianty, nájdete na konci článku. Suroviny potrebné na 6 porcií hamburgeru 300-350g – bravčovej panenky 1 ks – veľkej…

    Čitať článok
  • Pivné bavorské praclíky

    Pivné bavorské praclíky | Recept

    23. apríla 2016smoliak86

    Už dávnejšie som premýšlal, že by som vám mohol konečne priniesť chuťovkový recept na niečo slané. A práve v jednej chvíli pri vychutnávaní piva mi napadlo, že by bolo fajn prezradiť ďalší chutný recept a tentokrát na pravé bavorské pivné praclíky. Poviem vám, že táto sranda je rozhodne najlepšia s jedným oroseným :). Suroviny bavorské praclíky 420g – hladkej múky 1 PL – trstinového cukru 30g – zmäknutého masla 1 ČL – morskej soli 7g – suchého droždia 125 ml – vlažnej vody 125 ml – piva plzeňského typu (najviac sa mi osvedčil Pilsner Urquell) 50g – jedlej sódy Na potretie: 1 ks – žĺtka 1 PL – vody Hrubozrnná soľ Postup: 1 V prvej nádobe si rozmiešajte cukor, droždie a vlažnú vodu (túto zmes…

    Čitať článok
  • Pesto z medvedieho cesnaku

    Najlepšie pesto z medvedieho cesnaku | Recept

    23. apríla 2016smoliak86

    Je pravdou, že od tvorby tohto článku ubehli hádam aj 3 týždne, ale nič to nemení na fakte, že vám chcem prezradiť môj obľúbený recept na pesto z medvedieho cesnaku. Ani neviem ako, ale počas jednej prechádzky z priateľkou sme narazili na kráľovstvo cesnakové ako máte možnosť vidieť na fotke hore. 🙂 Pri tomto pohľade mi začali v hlave behať myšlienky o spracovaní tohto prírodného liečiteľa. Mnohé listy mám zamrazené, sušenie sa žiaľ nevydarilo, ale naopak som dokázal vylepšiť moje obľúbené pesto a jeho recept vám spisujem nižšie. Potrebné suroviny: 10-15 ks – veľkých listov medvedieho cesnaku 50g – vlašských orechov 120 ml – extrapenenského olivového oleja 1 – malá čili paprička 1/2 – citrónovej šťavy štipka morskej soli Postup: 1 Vlašské orechy si opečte…

    Čitať článok
  • Originálna talianska pizza

    Originálna talianska pizza | Recept

    11. marca 2016smoliak86

    Milujete taliansku pizzu? 🙂 Super! Lebo tento recept na originálnu taliansku pizzu vám prezradí hneď niekoľko tipov na prípravu dokonalého cesta. Pripraviť dokonalú pizzu, nie je vôbec jednoduché. Len málo ľudí vie, že originálna talianska pizza sa pripravuje v špeciálnych peciach, ktoré sa podľa pôvodného receptu majú vyhriať až na 450C° – 480C°. Žiaľ takéto vybavenie bežná domácnosť nemá. Preto som vám spísal zopár overených trikov, ktoré vám ukážu, ako si môžete pripraviť najvernejšiu podobu pravej talianskej pizze v domácich podmienkach. Suroviny na taliansku pizzu Cesto: 200g – hladkej múky 1/4 – kocky droždia, alebo 1/2 sušeného 1dcl – vlažnej vody 1ČL – trstinového cukru 4-5PL – extra panenského olivového oleja Štipka morskej soli Omáčka: 200g – cherry rajčín 1ks – malej cibule 2ks –…

    Čitať článok
  • Krémová praženica

    Krémová praženica s mascarpone | Recept

    4. marca 2015smoliak86

    Nie som typ človeka, ktorý hneď ako vstane príde do kuchyne a ide si niečo dobré uvariť. Výnimkou sú len víkendy, kedy sa na túto činnosť vyslovene teším. Posledný víkend som dostal neskutočnú chuť na praženicu. Nebol by som to ale ja, keby som aj takto pomerne jednoduchý recept neskúsil vytúniť. Kedže mi ostalo trochu mascarpone z posledného receptu kde som ho využil, tak vznikla táto skvelá krémová praženica. A poviem vám, je fakt, že skvelá :). Suroviny na praženicu: 4 ks – Čerstvých domácich vajec 1 ks – Stredne veľkej červenej cibuľky 2 ks – Strúčikov cesnaku 2 PL – Mascarpone 1 dcl – Mlieka 1 ks – Chilli papričky 1 ks – Morská soľ Čierne korenie Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozpálte…

    Čitať článok
  • Bruscetta

    Chrumkavá talianska bruschetta s cheddarom | Recept

    20. februára 2015smoliak86

    Poznáte to. Prichádza víkend, voľný čas a vám sa nechce tráviť dlhé chvíle v kuchyni. Vtedy prichádzajú na rad veci typu, v ktorých jednoduchosť prekvytá v dokonalosť :). Najlepším príkladom sú talianske, rýchle a najmä chutné recepty. Pokiaľ ide o mňa, tak v takýchto prípadoch sa najčastejšie pustím po overenej talianskej fajnotke, Bruschette. Suroviny na Bruschettu: 1 ks – Pečiva  (bagety, ciabatta, a podobne.) 200g – Prezretých cherry rajčín 150g – Syru Cheddar 2 strúčiky –  Cesnaku Bazalku Čierne korenie Soľ Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozhorúčte si panvicu, na ktorej budete grilovať pečivo a medzičasom si nakrájajte rajčiny na plátky, prípadne kocky. 2 Ja najčastejšie krájam rajčiny na malé kúsky, aby som ich dochutil olivovým olejom, korením a soľou. 3 Pečivo ugrilujte, či už na grilovacej panvici, alebo úplne postačí…

    Čitať článok
  • Pomazánka z údenej makrely

    Pomazánka z údenej makrely | Recept

    15. februára 2015smoliak86

    Aj vám sa občas stáva, že vám prídu do cesty obdobia, keď dostanete vyslovene chuť na niečo, ale ani za svet neviete, čo by to malo byť? U mňa sa takéto momenty objavú tak raz za 2 mesiace. 🙂 Vtedy už viem, že túto túžbu dokážem „zahnať“ dobrou rybovou špecialitou. Najrýchlejšou voľbou u mňa preto býva, táto, asi najlepšia pomazánka z údenej makrely. Suroviny potrebné na rybaciu pomazánku: 200g – Údenej makrely 1 ks – Červenej cibule 3 ks – Vajcia Petržlenová vňať Olivový olej Plnotučná horčica Maslo Čierne korenie Soľ Jarnú cibuľku Postup: 1 Dajte si uvariť vajíčka na tvrdo. 2 Pokiaľ sa vám varia vajíčka, tak si vykostite makrelu. Naozaj dávajte skutočný pozor na kosti, aby sa nestalo, že vám nejaká zabehne. 🙂 3…

    Čitať článok
1 2