• Bao Buns s pulled porkom a nakladanou zeleninou

    Bao Buns s fermentovanou zeleninou | Food podujatie a Recept

    5. októbra 2018Smoliak

    V malých náznakoch som nedávno na mojom – Smoliak Instagramovom profile informoval o prípravách na pečenie voňavého Pulledpork v spojení s Bao buns. A ako už teraz zistíte, nebolo to úplne náhodou. Tridsiateho októbra som sa totiž zúčastnil jednej skvelej akcie pomenovanej „Nedeľný Brunch u Brančiho“, v ešte lepšej kaviarni City Cafe v meste Šaľa (áno, v mojom rodisku).     View this post on Instagram   A čo si ty dnes urobil/a pre svoj obed? 💪 Tento kúsok ma vyhnal ráno o 5:15 z postele. 😊 . . #pulledpork #pork #meat #dish #food #foodie #foodporn #foodphotography #foodblogger #foodblogfeed #weekend #cook #chef #bbq #recipe #sauce #instafood #foodstagram #foodgasm #dark #delicious #foodfluffer A post shared by SmoliakFood (@smoliak) on Sep 28, 2018 at 11:59pm PDT Bol…

    Čitať článok
  • Tvarohová pomazánka z čiernej reďkovky

    Tvarohová nátierka z čiernej reďkovky a mrkvy

    5. októbra 2018Smoliak

    Čiernu reďkovku aspoň v mojom okolí nepovažujem za nejaký unikátny úkaz. Napriek tomu sa jej až teraz podarilo presadiť a dostať sa do môjho receptu. Po veľmi rýchlom nákupe na miestnom trhu a bez vopred plánovaného nákupu čerstvo odtrhnutej reďkovky zo záhradky, hneď sme u nás doma začali premýšľať čo z nej pripraviť. Napadali nám viaceré varianty na recepty, ale napokon hlad to rozhodol za nás. Pustili sme sa preto to výroby rýchlej a chutnej pomazánky, ktorá sa skladá z pár nenápadných surovín, ktoré po vzájomnom premiešaní vytvoria skvelú chuť na čerstvom podávanom chlebíku. Tvarohová nátierka ktorá vznikla napokon ostala hotová len pár minút, lebo sa po nej veľmi rýchlo zaprášilo.

    Čitať článok
  • Sušené cherry rajčiny

    Domáce sušené cherry rajčiny

    17. augusta 2018Smoliak

    Máš kopu rajčín kam sa len pozrieš? Potom ti bude možno nápomocný tento recept na luxusné spracovanie akéhokoľvek typu rajčín. Stačí ich vysušiť, naložiť do oleja a máte doma výborné dochucovadlo do jedál, alebo ako hlavného hráča vo vašich receptoch. Poznáte aj iné efektívne využitie rajčín a nie je to zrovna lečo, alebo kečup? Dajte vedieť v komentoch a niečo z toho určite pripravím :).

    Čitať článok
  • Talianska focaccia

    Talianska focaccia so sušenými rajčinami | Recept

    10. júla 2018Smoliak

    Taliansko a ich recepty pre mňa osobne znamenajú všetko. Keď sa povie Taliansko, tak v prvom momente si spomeniem na ich úžasné jedlá a okrem pizze aj na Focacciu, ktorá ma nesmierne očarila približne 5 rokov dozadu pri prvej návšteve Milána. Odvtedy si ju doma pripravujem vždy, keď máme chuť na rýchle a chutné jedlo, alebo prípadne keď očakávame návštevu. Ako to máte vy?   Potrebné suroviny 500g – hladkej špaldovej múky 1 balíček – sušeného droždia 1ČL – morskej soli 1ČL – trstinového cukru 350 ml – vlažnej vody 4PL – extra panenského olivového oleja Olivy Súšené paradajky Čerstvá bazalka Mleté čierne korenie   Postup: 1 Z droždia, vody, cukru a soli si pripravte kvások. Medzičasom preosejte múku, pridajte kvások, olej a premiešajte. Vytvoríte…

    Čitať článok
  • Nivové kocky s hruškami a s karamelizovanou cibuľkou

    Nivové kocky s hruškami a s karamelizovanou cibuľkou | Recept

    3. júla 2018Smoliak

    Očakávate návštevu a nebaví vás robiť pizzové slimáky? Potom vám ponúkam tento novo vytvorený a veľmi rýchly recept na Nivové kocky. Potešíte ním naozaj všetkých a keď ho skombinujete s ríbezľovým vínom, tak si zaslúžite minimálne neutíchajúcu slávu u vašich priateľov, ak nie rovno zlatú hviezdu domáceho šéfkuchára.   Potrebné ingrediencie 2ks – chladeného lístkového cesta (275g) 2ks – veľkých cibúľ 1PL – kvetového medu 2ks – prezretých hrušiek 2ks – cibule 125g – syru niva 1 hrsť – vlašských orechov 1ks – vajíčko Extra panenský olivový olej   Postup: 1 Cibuľu si nakrájajte na polmesiačiky a orestujte na olivovom oleji cca 15 minút. Potom pridajte med a restujte pokiaľ sa cibuľka kompletne neskaramelizuje. 2 Lístkové cesto si rozvaľkajte a rozdelte na 24 rovnako veľkých…

    Čitať článok
  • Trojfarebný tatarák z lososa

    Trojfarebný tatarák z údeného lososa | Recept

    2. decembra 2016

    Trojfarebný tatarák z lososa. Nový recept, ktorý vznikol v mojej kuchyni v podstate náhodne. Poznáte to, občas dostanete zvláštne chute a tie dokážete „uhasiť“ jedine #DelikátnaVýzva spolu s bláznivým receptom. Trvalo mi niekoľko dní, kým som vymyslel tak chutné, ako bláznivé chute, ktoré sa dotýkajú viacerých svetov chutí. Nájdete v ňom sladkú, pikantnú, slanú a kyslú chuť zároveň. Kto neochutná… neuverí. 🙂 Potrebné suroviny na trojfarebný tatarák Tatarák z lososa 100g – údeného lososa 1ks – červenej cibule 1PL – extra panenského olivového oleja 1ČL – kremžskej horčice 1/2 – citróna Coleslaw s opekaným sezamom 2 hrčeky – bielej kapusty 1 hrček – červenej kapusty 1ks – veľkej sladkej mrkvy 1ks – jablka Golden Smith 2 kopcovité PL – Delikátnej tatárskej omáčky 2PL – extra…

    Čitať článok
  • Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou

    Kôprové vajíčko s hríbovou omáčkou | Recept

    30. júla 2016

    Existuje mnoho tepelných úprav vajíčok. Od klasických praženíc až po sofistikovanejšie pošírovanie. Tentokrát vám prinášam recept, ktorý nazývajú Francúzi aj ako „Oeufs En Cocotte (Vajcia v hrnci)“. Ide o využitie menej známej metódy prípravy vajec s čerstvými hríbami. Verte, že nech to znie akokoľvek čudne, tak spojenie hríbov, kôpru a špeciálne varených vajec je hotová gastro-symfónia na chuťových pohárikoch 🙂. Potrebné suroviny na kôprové vajíčko 200 – 250g – čerstvých hríbov 2ks – šalotky, alebo mladej cibuľky 2ks – strúčikov cesnaku 2ks – domácich vajec 1 hrnček – mladého hrášku 1 hrnček – 33% šľahačky 1/2 hrnčeka – kvalitného bieleho vína Čerstvý kôpor Čierne mleté korenie Olivový olej Čerstvé maslo Morská soľ Postup: 1 Nadrobno pokrájanú cibuľku a cesnak si orestujte na olivovom oleji. Očistite…

    Čitať článok
  • Cviklový šalát

    Cviklový šalát | Recept

    12. júna 2016

    Cvikla, či repa je veľmi zdravá a najmä na pohľad lahodná surovina. Žiaľ jej využitie okrem „zaváranej“ klasiky je tak trochu menej neznáme. Ja som sa pár dní dozadu dostal k zaujímavému receptu na jej tak trochu atypickejšie využitie. Preto pokiaľ čakáte nejakú návštevu a neradi by ste ju hostili klasickými vlašákmi, tak skúste túto chviklovú variantu. Ideálne na čerstvej bruskete s lístkami tymiánu ;).

    Čitať článok
  • Praclíkové žemle

    Hamburger z bravčovej panenky v praclíkovej žemli | Recept

    20. mája 2016

    Milujete hamburgery a praclíky rovnako ako ja? Potom je tento recept pre vás ako stvorený! Podarilo sa mi spojiť niekoľko úžasných chutí do jedného. Vznikol tak hambirger uložený do praclíkovej žemli, s bravčovou panenkou, syrom cheddar, balkánskym syrom a na čerstvej zelenine. Poďme sa preto pozrieť ako to dopadlo vo výsledku. Pred samotným receptom ešte upozorňujem, že tak ako som vám v predošlom recepte sľúbil, otestujem aj varné vlastnosti omáčok, ktoré sa ku mne dostali. A aby to nebolo také jednoduché a aby hodnotenie bolo objektívne, tak som do tohto receptu zaradil aj svojho čierneho petra v podobe hamburgeru bez pridanej omáčky. Ako si dopadli jednotlivé varianty, nájdete na konci článku. Suroviny potrebné na 6 porcií hamburgeru 300-350g – bravčovej panenky 1 ks – veľkej…

    Čitať článok
  • Pivné bavorské praclíky

    Pivné bavorské praclíky | Recept

    23. apríla 2016

    Už dávnejšie som premýšlal, že by som vám mohol konečne priniesť chuťovkový recept na niečo slané. A práve v jednej chvíli pri vychutnávaní piva mi napadlo, že by bolo fajn prezradiť ďalší chutný recept a tentokrát na pravé bavorské pivné praclíky. Poviem vám, že táto sranda je rozhodne najlepšia s jedným oroseným :). Suroviny bavorské praclíky 420g – hladkej múky 1 PL – trstinového cukru 30g – zmäknutého masla 1 ČL – morskej soli 7g – suchého droždia 125 ml – vlažnej vody 125 ml – piva plzeňského typu (najviac sa mi osvedčil Pilsner Urquell) 50g – jedlej sódy Na potretie: 1 ks – žĺtka 1 PL – vody Hrubozrnná soľ Postup: 1 V prvej nádobe si rozmiešajte cukor, droždie a vlažnú vodu (túto zmes…

    Čitať článok
1 2