• Pesto z medvedieho cesnaku

    Najlepšie pesto z medvedieho cesnaku | Recept

    23. apríla 2016

    Je pravdou, že od tvorby tohto článku ubehli hádam aj 3 týždne, ale nič to nemení na fakte, že vám chcem prezradiť môj obľúbený recept na pesto z medvedieho cesnaku. Ani neviem ako, ale počas jednej prechádzky z priateľkou sme narazili na kráľovstvo cesnakové ako máte možnosť vidieť na fotke hore. 🙂 Pri tomto pohľade mi začali v hlave behať myšlienky o spracovaní tohto prírodného liečiteľa. Mnohé listy mám zamrazené, sušenie sa žiaľ nevydarilo, ale naopak som dokázal vylepšiť moje obľúbené pesto a jeho recept vám spisujem nižšie. Potrebné suroviny: 10-15 ks – veľkých listov medvedieho cesnaku 50g – vlašských orechov 120 ml – extrapenenského olivového oleja 1 – malá čili paprička 1/2 – citrónovej šťavy štipka morskej soli Postup: 1 Vlašské orechy si opečte…

    Čitať článok
  • Originálna talianska pizza

    Originálna talianska pizza | Recept

    11. marca 2016

    Milujete taliansku pizzu? 🙂 Super! Lebo tento recept na originálnu taliansku pizzu vám prezradí hneď niekoľko tipov na prípravu dokonalého cesta. Pripraviť dokonalú pizzu, nie je vôbec jednoduché. Talianske cesto na pizzu Len málo ľudí vie, že originálna talianska pizza sa pripravuje v špeciálnych peciach, ktoré sa podľa pôvodného receptu majú vyhriať až na 450C° – 480C°. Žiaľ takéto vybavenie bežná domácnosť nemá. Preto som vám spísal zopár overených trikov, ktoré vám ukážu, ako si môžete pripraviť najvernejšiu podobu pravej talianskej pizze a cesta v domácich podmienkach. Suroviny na taliansku pizzu Cesto: 200g – hladkej múky 1/4 – kocky droždia, alebo 1/2 sušeného 1dcl – vlažnej vody 1ČL – trstinového cukru 4-5PL – extra panenského olivového oleja Štipka morskej soli Omáčka: 200g – cherry rajčín…

    Čitať článok
  • Krémová praženica

    Krémová praženica s mascarpone | Recept

    4. marca 2015

    Nie som typ človeka, ktorý hneď ako vstane príde do kuchyne a ide si niečo dobré uvariť. Výnimkou sú len víkendy, kedy sa na túto činnosť vyslovene teším. Posledný víkend som dostal neskutočnú chuť na praženicu. Nebol by som to ale ja, keby som aj takto pomerne jednoduchý recept neskúsil vytúniť. Kedže mi ostalo trochu mascarpone z posledného receptu kde som ho využil, tak vznikla táto skvelá krémová praženica. A poviem vám, je fakt, že skvelá :). Suroviny na praženicu: 4 ks – Čerstvých domácich vajec 1 ks – Stredne veľkej červenej cibuľky 2 ks – Strúčikov cesnaku 2 PL – Mascarpone 1 dcl – Mlieka 1 ks – Chilli papričky 1 ks – Morská soľ Čierne korenie Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozpálte…

    Čitať článok
  • Bruscetta

    Chrumkavá talianska bruschetta s cheddarom | Recept

    20. februára 2015

    Poznáte to. Prichádza víkend, voľný čas a vám sa nechce tráviť dlhé chvíle v kuchyni. Vtedy prichádzajú na rad veci typu, v ktorých jednoduchosť prekvytá v dokonalosť :). Najlepším príkladom sú talianske, rýchle a najmä chutné recepty. Pokiaľ ide o mňa, tak v takýchto prípadoch sa najčastejšie pustím po overenej talianskej fajnotke, Bruschette. Suroviny na Bruschettu: 1 ks – Pečiva  (bagety, ciabatta, a podobne.) 200g – Prezretých cherry rajčín 150g – Syru Cheddar 2 strúčiky –  Cesnaku Bazalku Čierne korenie Soľ Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozhorúčte si panvicu, na ktorej budete grilovať pečivo a medzičasom si nakrájajte rajčiny na plátky, prípadne kocky. 2 Ja najčastejšie krájam rajčiny na malé kúsky, aby som ich dochutil olivovým olejom, korením a soľou. 3 Pečivo ugrilujte, či už na grilovacej panvici, alebo úplne postačí…

    Čitať článok
  • Pomazánka z údenej makrely

    Pomazánka z údenej makrely | Recept

    15. februára 2015

    Aj vám sa občas stáva, že vám prídu do cesty obdobia, keď dostanete vyslovene chuť na niečo, ale ani za svet neviete, čo by to malo byť? U mňa sa takéto momenty objavú tak raz za 2 mesiace. 🙂 Vtedy už viem, že túto túžbu dokážem „zahnať“ dobrou rybovou špecialitou. Najrýchlejšou voľbou u mňa preto býva, táto, asi najlepšia pomazánka z údenej makrely, alebo ako niektorí zvyknú hovoriť: „nátierka z udenáča„. Suroviny potrebné na rybaciu pomazánku: 200g – Údenej makrely 1 ks – Červenej cibule 3 ks – Vajcia Petržlenová vňať Olivový olej Plnotučná horčica Maslo Čierne korenie Soľ Jarnú cibuľku Postup: 1 Dajte si uvariť vajíčka na tvrdo. 2 Pokiaľ sa vám varia vajíčka, tak si vykostite makrelu. Naozaj dávajte skutočný pozor na kosti, aby…

    Čitať článok
  • Francúzky koláč Quiche

    Francúzky koláč Quiche – bezlepkový | Recept

    13. februára 2015

    Jedol som už mnoho slaných koláčov, ale žiadny vo mne nezanechal tak skvelé a prekvapivé pocity ako francúzsky Quiche. Pokiaľ ste ho mali niekedy možnosť ochutnať v nejakej kaviarni, tak verte, že doma čerstvo upečený chutí ešte lepšie. A ktorú variantu som si zamiloval? Suroviny na Quiche: 100 g – čerstvého masla pri izbovej teplote a trochu na vymazanie 200 g – bezlepkovej pohánkovej múky a trochu na pomúčenie počas valkania 100 g – prerastenej slaniny 2 ks – strúčiky cesnaku 1 ks – veľký pór 1 ks – červenej cibule olivový olej 1 ks – vetvička čerstvého tymiánu 3 ks – veľkej papriky (červená, zelená, žltá) 45 g – syru Cheddar 3 ks – veľkých vajec 3 PL – crème fraîche (alebo hustý grétsky jogurt)…

    Čitať článok
  • Nakladaný hermelín

    Najlepší nakladaný hermelín | Recept

    14. júna 2014

    Jedno veľké a k tomu utopenca. Jaj nie, teda vlastne nakladaný hermelín. Neviem ako vy, ale v momentoch, keď sa vyberieme s partiou na „jedno malé“ do mesta, tak mi strašne zachutí nakladaný hermelín. Dlho som rozmýšlal, ako to, že tie hermelíny v niektorých podnikoch sú famózne a v inýchzas nie. Až v čase, keď som spoznal jedného z najlepších expertov na nakladaný hermelín, som pochopil, že najdôležitejšie sú suroviny a doba zrenia. A ešte viac správny pomer surovín. Suroviny na nakladaný hermelín: 1 ks väčššieho chilli 4 ks – bobkového listu 750 ml – slnečnicového oleja 10 ks – strúčikov cesnaku 1 ks – veľkej žltej cibule 15 ks – guličiek nového korenia 5 ks – hermelínu (najlepšie Král sýrů) mletá červená paprika soľ 1…

    Čitať článok
1 2