Tiež sa vo vašom živote a jedálničku vyskytovala zalenina, ktorú ste po väčšinu svojho života nemuseli? 🙂 U mňa to bol donedávna mladý stonkový zeler, ktorému som prišiel na chuť práve vďaka receptu na tento výborný kapustový šalát. Kombinujem v ňom viacero druhov zeleniny a jednu parádne vyladenú zálievku. 🙂
Prílohy a omáčky
Osviežte vaše jedlá aj za pomoci skvelých príloh, alebo omáčok. Prílohy a omáčky v tejto kategórii inšpirujú určite každého domáceho kuchára, alebo kuchárku. Nechajte sa viesť receptami, ktoré v sebe spájajú rýchlosť, skvelú chuť a hlavne kvalitu. Omáčky a prílohy určite pomôžu zlepšiť všetky vaše pripravované jedlá.
-
Máš kopu rajčín kam sa len pozrieš? Potom ti bude možno nápomocný tento recept na luxusné spracovanie akéhokoľvek typu rajčín. Stačí ich vysušiť, naložiť do oleja a máte doma výborné dochucovadlo do jedál, alebo ako hlavného hráča vo vašich receptoch. Poznáte aj iné efektívne využitie rajčín a nie je to zrovna lečo, alebo kečup? Dajte vedieť v komentoch a niečo z toho určite pripravím :).
-
Aj u vás ste mali bohatú úrodu rajčín a neviete čo s nimi a lečo vám zrovna nie je po chuti? Skúste potom domáci recept na skvelý kečup, ktorý si u nás oblúbil naozaj asi každý. Chuť je oproti obchodným verziám neporovnateľná a hlavne si môžete vytvoriť presne takú verziu a z takých surovín aké vám len napadnú. A to znie fajn. No nie? 🙂 Suroviny na 500 ml kečupu 1kg – cherry rajčín 3ks – strúčikov cesnaku 1ks – celerovej stonky 3PL – trstinového cukru 1PL – jablkového octu 1PL – extra panenského olivového oleja 1 1/2 PL – worcesterovej omáčky 0,5PL – mletej údenej papriky 3ks – bobkového listu Chilli – podľa chuti Čierne mleté korenie Štipka morskej soli Postup: 1…
-
Pripravujte si domáce vepřo-knedlo-zelo, alebo ako ja naposledy domáci segedínsky guláš? Tak potom skúste tento veľmi rýchly a chutný recept na domácu Parenú hrnčekovú knedľu, ktoré si u nás našli svoje uplatnenie :). Nevieme sa ich totižto dojesť. Suroviny potrebné na Hrnčekovú knedľu 2 hrnčeky – hrubej múky 2 hrnčeky – plnotučného mlieka 4 ks – rohlíkov 4 ks – domácich vajíčok Za hrsť petržlenovej vňatky Soľ Čierne korenie – červenej cibule Bravčovú masť Postup: 1 Zmiešajte si mlieko, múku a žĺtka, do ktorých po zmiešaní pridajte petržlenovú vňať, korenie a soľ podľa chuti. Keď máte zmes vymiešanú tak pridajte na kocky nasekané rohlíky a zľahka primiešajte z bielkov vyšľahaný sneh. 2 Hrnčeky si riadne vymastite bravčovou masťou, do ktorých asi do 3/4 lyžicou pridajte…
-
Cvikla, či repa je veľmi zdravá a najmä na pohľad lahodná surovina. Žiaľ jej využitie okrem „zaváranej“ klasiky je tak trochu menej neznáme. Ja som sa pár dní dozadu dostal k zaujímavému receptu na jej tak trochu atypickejšie využitie. Preto pokiaľ čakáte nejakú návštevu a neradi by ste ju hostili klasickými vlašákmi, tak skúste túto chviklovú variantu. Ideálne na čerstvej bruskete s lístkami tymiánu ;).
-
Určite ste občas aj vy riešili otázku, akú polevu zvoliť na ovocný koláč. Ja som nad podobnou výzvou dumal pri vytváraní najnovšieho pečeného receptu. Kde po dlhšom prieskume a spajaní chutí formou pokus-omyl, natrafil na výborný a rýchly trik na prípravu slaného karamelu. Poviem vám, je to jedna báseň, ktorá s vami po uvarení vydrží ďalších min. 14 dní. 🙂
-
Keď sa povie zemiaková lokša, tak si človek hneď spomenie na každoročnú návštevu Slovenského grobu, kde sa vždy dosýta najeme spolu s partiou kamarátov a známych. Aj napriek týmto skvelým chvíľkam, je občas človeku a najmä jeho peňazenke ľúto, keď musí „investovať“ svoje ťažko zarobené peniaze do takejto zábavy. Naštastie pre vaše šikovné ruky som dokázal za tie roky (aj vďaka našej rodinnej tradícii) vytúniť recept na zemiakové lokše tak, že so štipkou skromnosti a trochou odvahy môžem tvrdiť: „Sú presne také dobré, ako tie z Grobu“. Čo ku kačke? Zemiakové lokše! Keď sa povie pečená kačka, tak ako prílohu si neviem predstaviť nič iné ako zemiakové lokše. Vy áno? Tento recept na domáce zemiakové lokše pochádza z receptáru mojej babičky a preto vám rozhodne…
-
Jedno veľké a k tomu utopenca. Jaj nie, teda vlastne nakladaný hermelín. Neviem ako vy, ale v momentoch, keď sa vyberieme s partiou na „jedno malé“ do mesta, tak mi strašne zachutí nakladaný hermelín. Dlho som rozmýšlal, ako to, že tie hermelíny v niektorých podnikoch sú famózne a v inýchzas nie. Až v čase, keď som spoznal jedného z najlepších expertov na nakladaný hermelín, som pochopil, že najdôležitejšie sú suroviny a doba zrenia. A ešte viac správny pomer surovín. Suroviny na nakladaný hermelín: 1 ks väčššieho chilli 4 ks – bobkového listu 750 ml – slnečnicového oleja 10 ks – strúčikov cesnaku 1 ks – veľkej žltej cibule 15 ks – guličiek nového korenia 5 ks – hermelínu (najlepšie Král sýrů) mletá červená paprika soľ 1…