Neviem prečo, ale ako dieťaťu mi „čudne“ vyzerajúce (rozumej zelené) jedlá neviem prečo inponovali. Nebol som ako moji kamaráti, ktorí pri pohľade na špenát a čokoľvek iné zeleného charakteru, otáčali zrak. O to viac milujem jedlá, ktoré si v tejto farebnej kreácii pripravím sám. Rizoto, alebo jedlo, ktoré nemôže uraziť a rozhodne môže prekvapiť. Ingrediencie potrebné na rizoto: 1 ks – stredne veľkej cibule (jemne nasekaná) 2 šálky – ryže arborio 3/4 šálky – bieleho vína 4 šálky – kuracieho, alebo zeleninového vývaru 2 strúčiky cesnaku muškátový oriešok (na strúhanie) 1 1/2 šálky – mladého hrášku 2 hrste – parmezánu 1 ks – limetka 50g – mäkkého kozieho syru 4 PL – masla olivový olej soľ Postup: 1 Dajte si do malého hrnca uvariť mladý…
Bezlepkové
Hľadáte inšpiráciu na Bezlepkové recepty ? V týchto receptoch nenájdete ani gram lepku. A predsa sú famózne chutné. Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré vám nepokazia deň z dobrého jedla.
-
Nie som typ človeka, ktorý hneď ako vstane príde do kuchyne a ide si niečo dobré uvariť. Výnimkou sú len víkendy, kedy sa na túto činnosť vyslovene teším. Posledný víkend som dostal neskutočnú chuť na praženicu. Nebol by som to ale ja, keby som aj takto pomerne jednoduchý recept neskúsil vytúniť. Kedže mi ostalo trochu mascarpone z posledného receptu kde som ho využil, tak vznikla táto skvelá krémová praženica. A poviem vám, je fakt, že skvelá :). Suroviny na praženicu: 4 ks – Čerstvých domácich vajec 1 ks – Stredne veľkej červenej cibuľky 2 ks – Strúčikov cesnaku 2 PL – Mascarpone 1 dcl – Mlieka 1 ks – Chilli papričky 1 ks – Morská soľ Čierne korenie Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozpálte…
-
Máte doma plno jabĺk a rozhliadate sa po možnostiach čo s nimi? Pokiaľ nájdete aj trochu tvarohu, tak mám pre vás skvelý recept na rýchlu a v podstate aj celkom zdravú dobrotu. Ideálne pre ľudí s intoleranciou na lepok, prípadne pre ľudí, ktorí chcú zhrešiť, ale na druhej strane nepribrať zbytočné kilá navyše :). Suroviny na pečené jablká s tvarohom: 4 ks – veľkých jabĺk 200 g – hrudkovitého tvarohu 1/2 hrnčeka – hrozienok, alebo brusníc 1/2 hrčeka – lieskových orechov 5 PL – Medu Mletá škorica Mletý kardamón Postup prípravy: 1 Odkrojte vrch jabĺk a vydlabte si striedku, aby v nich neostali tvrdé časti a jadierka. Odrezané zvršky odložte nabok, pretože ich budete neskôr potrebovať. Následne si zmiešajte tvaroch spolu s 2PL medu, škoricou a…
-
Jedol som už mnoho slaných koláčov, ale žiadny vo mne nezanechal tak skvelé a prekvapivé pocity ako francúzsky Quiche. Pokiaľ ste ho mali niekedy možnosť ochutnať v nejakej kaviarni, tak verte, že doma čerstvo upečený chutí ešte lepšie. A ktorú variantu som si zamiloval? Suroviny na Quiche: 100 g – čerstvého masla pri izbovej teplote a trochu na vymazanie 200 g – bezlepkovej pohánkovej múky a trochu na pomúčenie počas valkania 100 g – prerastenej slaniny 2 ks – strúčiky cesnaku 1 ks – veľký pór 1 ks – červenej cibule olivový olej 1 ks – vetvička čerstvého tymiánu 3 ks – veľkej papriky (červená, zelená, žltá) 45 g – syru Cheddar 3 ks – veľkých vajec 3 PL – crème fraîche (alebo hustý grétsky jogurt)…
-
Fazuľová s údeným, alebo fazuľačka. Aj takéto pomenovania môže mať tento typ polievky. Už ako malý chlapec mi ju varievala moja starká a vtedy som si ju fakt vychutnával do sýtosti. Ale ako čas letí, aj moje chute sa menia a preto, keď zatúžim po alternatíve bez mäsa, tak väčšinou siahnem po tomto recepte. Mnou overený, už asi 100x varený a stále rovnako skvelý. Otestované a potvrdené mojou rodinou, ktorí sú čistí mäsožravci. 🙂 Potrebné ingrediencie na fazuľovú polievku so zeleninou: 250 g – fazule (ja mám najradšej tú veľkú) 6 ks – veľkých zemiakov 3 ks – mrkvy 2 ks – petržlenu petržlenovú vňať olivový olej mletú červenú papriku morskú soľ Postup: 1Cez noc, alebo aspoň na pol dňa si namočte fazuľu do vody,…
-
Zemiaky sem, zemiaky tam. Aj vy sa občas postrehnete, že kuchyňa je preplnená zemiakmi, z ktorých už neviete čo vyrobiť? Možno to bude znieť zvláštne, ale mne sa to občas stáva. A ešte viac prekvapivým zistením je to, že vo svojom živote zemiaky zapekám len málokedy. Tento recept by som zaradil do kategórie freestyle-ingu. Z nutnosti jesť a minimálneho počtu surovín v chladničke, vznikla takáto zaujímavá fajnotka. Suroviny na zapekané zemiaky 300 g – zemiakov 200 g – baby špenátu 1 ks – bielej cibule 2 ks – strúčikov cesnaku 200 g – syru gorgonzola 250 ml – smotany na šľahanie olivový olej čierne korenie rasca morská soľ Postup prípravy: 1Uvarte si zemiaky v šupke. Na panvicu si dajte olivový olej, na ktorom orestujte cibuľku a…
-
Milujem tie momenty, keď mám voľnú ruku v tom čo milujem a mám možnosť byť sám sebe pánom. Tieto momenty zažívam najma v kuchyni. Možno aj to je jeden z dôvodov prečo sa vlastne venujem foodbloggingu. Ďalšie nové „dôvody“ nachádzam pribúdajúcim časom čoraz častejšie. Občas failujem, občas vyhrávam, no najmä sa učím. Žiadny z receptov nikdy nevarím/nepečiem dvakrát. Kuchyňa je o objavovaní a preto by som nerád „tancoval“ na jednom mieste dokolečka. Tento víkend som napríklad skúsil pre mňa doposiaľ nemysliteľnú kombináciu: Uvaril som kapustnicu z červenej kapusty Suroviny potrebné na domácu kapustnicu 500g – kyslej červenej kapusty 200g – ľubovoľných hríbov 1ks – veľká cibuľa 2-3ks – strúčiky cesnaku 2 ČL – sladkej mletej papriky 250 ml – smotany na varenie 250 ml –…