• Pivné bavorské praclíky

    Pivné bavorské praclíky | Recept

    23. apríla 2016

    Už dávnejšie som premýšlal, že by som vám mohol konečne priniesť chuťovkový recept na niečo slané. A práve v jednej chvíli pri vychutnávaní piva mi napadlo, že by bolo fajn prezradiť ďalší chutný recept a tentokrát na pravé bavorské pivné praclíky. Poviem vám, že táto sranda je rozhodne najlepšia s jedným oroseným :). Suroviny bavorské praclíky 420g – hladkej múky 1 PL – trstinového cukru 30g – zmäknutého masla 1 ČL – morskej soli 7g – suchého droždia 125 ml – vlažnej vody 125 ml – piva plzeňského typu (najviac sa mi osvedčil Pilsner Urquell) 50g – jedlej sódy Na potretie: 1 ks – žĺtka 1 PL – vody Hrubozrnná soľ Postup: 1 V prvej nádobe si rozmiešajte cukor, droždie a vlažnú vodu (túto zmes…

    Čitať článok
  • Pesto z medvedieho cesnaku

    Najlepšie pesto z medvedieho cesnaku | Recept

    23. apríla 2016

    Je pravdou, že od tvorby tohto článku ubehli hádam aj 3 týždne, ale nič to nemení na fakte, že vám chcem prezradiť môj obľúbený recept na pesto z medvedieho cesnaku. Ani neviem ako, ale počas jednej prechádzky z priateľkou sme narazili na kráľovstvo cesnakové ako máte možnosť vidieť na fotke hore. 🙂 Pri tomto pohľade mi začali v hlave behať myšlienky o spracovaní tohto prírodného liečiteľa. Mnohé listy mám zamrazené, sušenie sa žiaľ nevydarilo, ale naopak som dokázal vylepšiť moje obľúbené pesto a jeho recept vám spisujem nižšie. Potrebné suroviny: 10-15 ks – veľkých listov medvedieho cesnaku 50g – vlašských orechov 120 ml – extrapenenského olivového oleja 1 – malá čili paprička 1/2 – citrónovej šťavy štipka morskej soli Postup: 1 Vlašské orechy si opečte…

    Čitať článok
  • Údený granadír

    Zapekaný údený granadír so sladkými zemiakmi | Recept

    19. januára 2016

    Vždy som si hovoril, že raz príde deň, keď vypushujem nejaký typický slovenský recept do iných rozmerov. V tomto prípade sa dá povedať, že som blízko k dokonalému update-u. Máte radi Granadír lomeno Granatírsky pochod lomeno Granatiersky pochod? Pokiaľ hej, tak skúste túto novú obdobu, na ktorú som prišiel ja sám :). Potrebné suroviny na údený granadír 200g – sladkých zemiakov 200g – cestovín 2ks – veľkých cibúľ Sladkú mletú papriku Údenú mletú papriku Extra panenský olivový olej Morská soľ Bonus: Kvalitný syr (Cheddar, parmezán,…) Postup: 1 Úplne na začiatok si dajte uvariť zemaky v šupke do takej 3/4, aby sa príliš nerozvarili. Medzičasom môžete dať variť aj cestoviny, ktoré by mali byť pripravené Aldente. Keď sú zemiaky dovarené, tak ich ošúpte a nakrájajte na…

    Čitať článok
  • Slivková crostata

    Slivková crostata so slaným karamelom | Recept

    11. septembra 2015

    Veď to poznáte, jeseň sa blíži, záhradky produkujú posledné svoje plody a začína zaváracia časť roka. My sme ako jedno z posledných ovocí zavárali slivky a tak mi napadlo priniesť aj v tomto slivkovom duchu nový recept, ktorý je rýchly, chutný a to najdôležitejšie sladký a slaný zároveň. 🙂

    Čitať článok
  • Slaný karamel

    Najlepšia poleva na koláče – Slaný karamel | Recept

    11. septembra 2015

    Určite ste občas aj vy riešili otázku, akú polevu zvoliť na ovocný koláč. Ja som nad podobnou výzvou dumal pri vytváraní najnovšieho pečeného receptu. Kde po dlhšom prieskume a spajaní chutí formou pokus-omyl, natrafil na výborný a rýchly trik na prípravu slaného karamelu. Poviem vám, je to jedna báseň, ktorá s vami po uvarení vydrží ďalších min. 14 dní. 🙂

    Čitať článok
  • Vegetariánsky cuketový guláš | Recept

    21. augusta 2015

    Cukety, tekvice a iné dobroty zo záhrady. Toto je to pravé obdobie, keď sa každý jeden z nás môže dosýtosti vyblázniť na úrode, ktorú nám prinášajú naše záhradky. Kedže ako často hovoriem: „Som latentný vegetarián“, tak som si pre vás pripravil túto vynikajúcu verziu „bezmäsitého gulášu“.

    Čitať článok
  • Grilovaná pomarančová limonáda

    Grilovaná pomarančová limonáda | Recept

    15. augusta 2015

    K letu jednoznačne patrí osviežujúce ovocie a voda v ktorej sa človek môže vykúpať. Ja som si v týchto dňoch povedal, že prinesiem opäť nejaký vlastný recept na ovocnú tématiku. Veď čo môže byť viac Fresh ako pomarančová limonáda a ešte k tomu grilovaná. 🙂 Túto verziu by som nazval hitom môjho leta. Máte svoju obľúbenú osviežujúcu variantu? Potrebné suroviny na limonádu: 1 kg – pomarančov 3 PL – trstinového cukru 0,5 l – studenej vody 2 dcl – bieleho rumu Veľa ľadu Postup: 1 Polovicu pomarančov si nakrájajte na cca 1 cm krúžky a obe strany ponorte do trstinového cukru. Rozpálte si panvicu, prípadne gril s uhlím a ugrilujte tieto pomaranče až do momentu pokiaľ cukor neskaramelizuje. 2 Vytlačte si zvyšné pomaranče do nádoby…

    Čitať článok
  • Ovocné Smoothie

    Ovocné Smoothie | Recept

    27. júla 2015

    Po poslednom recepte na domácu zmrzlinu, som tak trochu premýšlal, že ktorý z obľubených receptov by som vám priniesol najbližšie. Toto rozhodnutie mi tak trochu uľahčilo znovuobjavenie domáceho pomocníka na smoothie, ktorého som získal cez jednu z atraktívnych zliav na zľavovom portáli. Vybral som si preto pre vás 2 moje najobľúbenejšie varianty do týchto letných dní. Ingrediencie na smoothie: Banánovo-jahodové smoothie s kokosovým mliekom 2 ks – prezretých banánov 200 ml – kokosového mlieka 200g – čerstvých, alebo mrazených jahôd Banánové smoothie 2 ks – prezretých banánov 200 ml – vanilkového jogurtu (alebo obyčajný) 10 ks – kociek ľadu Postup prípravy: 1 Príprava je viac ako jednoduchá, pretože stačí v oboch receptoch všetko jednoducho rozmixovať :). Tento typ receptu radím do ultra rýchlej kuchyne s úžasným chuťovým efektom.…

    Čitať článok
  • Domáca zmrzlina

    Domáca zmrzlina | Recept

    17. júla 2015

    Neexistuje azda obľúbenejšia pochúťka počas únavných letných dní, akou je ovocná zmrzlina. Ja som si tentokrát pre vás pripravil jeden chutný, zdravý a rozhodne rýchly recept na prípravu vlastnej zmrzliny. Je krajší o to viac, že na jeho prípravu vám postačia 4 jednoduché a ľahko dostupné suroviny. 🙂 Suroviny potrebné na zmrzlinu: 400 g – bieleho bio jogurtu 200 g – mrazeného ovocia 2 PL – medu 1 PL – lístkov čerstvej mäty Postup prípravy: 1 Jogurt si pred samotnou prípravou hoďte na 20 min. do mrazničky. 2 Jogurt spolu s mrazeným ovocím hoďte do mixéru (prípadne použite ponorný) a spolu rozmixujte. Ku koncu pridajte med spolu s mätou a opäť rozmixujte. Tradáá a zmrzlina je hotová. 🙂 Nech vám chutí 🙂 ! Váš @Smoliak

    Čitať článok
  • Domáci puding

    Domáci čokoládový puding | Recept

    1. mája 2015

    Tiež si občas hovoríte pri pohľade na profi kuchárov, že „Toto raz musím aj ja dať“? 🙂 Ja mám vo svojom „must to-do“ liste niekoľko výziev, ktoré chcem v tomto roku naplniť. Jednou z nich bol aj #FoodChallenge vo varení domáceho pudingu. Dámy a páni, poviem vám, že je to tá najlepšia alternatíva pudingu, akú som kedy ochutnal. Krémový, jemný, sladký, čerstvý a neskutočne chutný. Puding ako má byť. Pri tento skúsenosti som sa zaviazal, že okrem nižšie spísaného čoko-pudingu, určite chcem v budúcnosti skúsiť aj iné, napríklad ovocné alternatívy. Alebo kto vie, možno nasledujúcou métou bude Yorshire puding :).

    Čitať článok
1 2 3 4 5 6