• Hruškové crumble

    Hruškové crumble s lesným ovocím | Recept

    11. novembra 2014smoliak86

    Hruška. Asi najgeniálnejšie ovocie ever. Zbožnujem ju čerstvú, zaváranú, glazúrovanú, grilovanú, v karamele, v mede, v čokoláde, ale najviac asi ako crumble. 🙂 Že nepoznáte? Tak to je veľká chyba. Tento recept presvedčí o dokonalosti tohto ovocia aj tie najfajnovejšie jazýčky. Potrebné suroviny na hruškové crumble: 4 ks – veľkých prezretých hrušiek 90 g – trstinového cukru 100 g – ovsených vločiek 200 g – lesného ovocia (najlepšie sú černice) 100 g – hladkej múky 50 g – čerstvého masla 80 g – slaných pistácií Postup prípravy: 1Predhrejte si rúru na 190°C. Hrušky si umyte a nakrájajte na drobné kúsky a umiestnite ich na keramickú panvicu. Pridajte trstinový cukor a varte na miernom ohni, pokiaľ nezmäknú. Trvá to približne 10 min. Pridajte lesné ovocie a…

    Čitať článok
  • Fazuľová polievka so zeleninou

    Fazuľová polievka so zeleninou | Recept

    25. septembra 2014smoliak86

    Fazuľová s údeným, alebo fazuľačka. Aj takéto pomenovania môže mať tento typ polievky. Už ako malý chlapec mi ju varievala moja starká a vtedy som si ju fakt vychutnával do sýtosti. Ale ako čas letí, aj moje chute sa menia a preto, keď zatúžim po alternatíve bez mäsa, tak väčšinou siahnem po tomto recepte. Mnou overený, už asi 100x varený a stále rovnako skvelý. Otestované a potvrdené mojou rodinou, ktorí sú čistí mäsožravci. 🙂 Potrebné ingrediencie na fazuľovú polievku so zeleninou: 250 g – fazule (ja mám najradšej tú veľkú) 6 ks – veľkých zemiakov 3 ks – mrkvy 2 ks – petržlenu petržlenovú vňať olivový olej mletú červenú papriku morskú soľ Postup: 1Cez noc, alebo aspoň na pol dňa si namočte fazuľu do vody,…

    Čitať článok
  • Nakladaný hermelín

    Najlepší nakladaný hermelín | Recept

    14. júna 2014smoliak86

    Jedno veľké a k tomu utopenca. Jaj nie, teda vlastne nakladaný hermelín. Neviem ako vy, ale v momentoch, keď sa vyberieme s partiou na „jedno malé“ do mesta, tak mi strašne zachutí nakladaný hermelín. Dlho som rozmýšlal, ako to, že tie hermelíny v niektorých podnikoch sú famózne a v inýchzas nie. Až v čase, keď som spoznal jedného z najlepších expertov na nakladaný hermelín, som pochopil, že najdôležitejšie sú suroviny a doba zrenia. A ešte viac správny pomer surovín. Suroviny na nakladaný hermelín: 1 ks väčššieho chilli 4 ks – bobkového listu 750 ml – slnečnicového oleja 10 ks – strúčikov cesnaku 1 ks – veľkej žltej cibule 15 ks – guličiek nového korenia 5 ks – hermelínu (najlepšie Král sýrů) mletá červená paprika soľ 1…

    Čitať článok
  • Zapekané zemiaky so špenátom

    Zapekané zemiaky so špenátom a gorgonzolou | Recept

    9. februára 2014smoliak86

    Zemiaky sem, zemiaky tam. Aj vy sa občas postrehnete, že kuchyňa je preplnená zemiakmi, z ktorých už neviete čo vyrobiť? Možno to bude znieť zvláštne, ale mne sa to občas stáva. A ešte viac prekvapivým zistením je to, že vo svojom živote zemiaky zapekám len málokedy. Tento recept by som zaradil do kategórie freestyle-ingu. Z nutnosti jesť a minimálneho počtu surovín v chladničke, vznikla takáto zaujímavá fajnotka. Suroviny na zapekané zemiaky 300 g – zemiakov 200 g – baby špenátu 1 ks – bielej cibule 2 ks – strúčikov cesnaku 200 g – syru gorgonzola 250 ml – smotany na šľahanie olivový olej čierne korenie rasca morská soľ Postup prípravy: 1Uvarte si zemiaky v šupke. Na panvicu si dajte olivový olej, na ktorom orestujte cibuľku a…

    Čitať článok
  • Tekvicové muffiny

    Tekvicové muffiny | Recept

    26. októbra 2013smoliak86

    Pre zjavný úspech sezónnych receptov, som sa rozhodol pokračovať v tejto tematike aj naďalej. Tentokrát som dostal od mojej krstnej mamy tekvicu, ale nie tú helloween-skú :). Ušla sa mi tekvica obyčajná. Tak trochu som tápal v tom, čo z nej pripraviť, aby to bolo zaujímavé aj pre blog. Dostal som niekoľto tipov a medzi nimi aj tento: „Veď urob z toho placky“. No hej, ale keď tie placky poznajú všetci a nie sú ničím výnimočné, aj keď chutia famózne ;). Preto som naštartoval Google a letmým bádaním som sa rozhodol urobiť pre Slováka niečo netradičné a prekvapivo opäť sladké 😀 K tomuto ma inšpirovala Zuzka Nosková z – Lásky na tanieri. Takže Zuzi, tento je pre teba. Tekvicové muffiny bez použitia živočísnych tukov Ingrediencie…

    Čitať článok
  • Kysnutý pudingový koláč

    Kysnutý pudingový koláč | Recept

    18. októbra 2013smoliak86

    Nieže zrovna ja by som bol veľký fanúšik sladkých jedál. Teda aspoň čo sa jedenia týka. Jediné čo ma na koláčoch, zákuskoch a sladkostiach baví, je ich výroba. Mám rád tú ručnú pracnosť pri príprave „dokonalého“ kysnutého cesta a nenormálne rád sa teším z každého úspešného výsledku a to najmä v prípadoch, keď ma niekto o to požiada. Pár dní dozadu som dostal otázku od brata či si neupečeieme nejaký koláč. Mne v ten deň nenapadlo nič iné, než si urobiť jednu z mojich obľúbených aj keď pomerne nezdravých maškŕt. Ako keby niektorá z tých sacharidových bômb bola zdravá 🙂 Suroviny na pudingový koláč (Pudingoš): 1 kg – hladkej špaldovej múky 100 g – trstinového cukru 3 PL – olivového oleja 40 g – kvasníc…

    Čitať článok
  • Kapustnica

    Kapustnica na imunitu | Recept

    6. októbra 2013smoliak86

    Milujem tie momenty, keď mám voľnú ruku v tom čo milujem a mám možnosť byť sám sebe pánom. Tieto momenty zažívam najma v kuchyni. Možno aj to je jeden z dôvodov prečo sa vlastne venujem foodbloggingu. Ďalšie nové „dôvody“ nachádzam pribúdajúcim časom čoraz častejšie. Občas failujem, občas vyhrávam, no najmä sa učím. Žiadny z receptov nikdy nevarím/nepečiem dvakrát. Kuchyňa je o objavovaní a preto by som nerád „tancoval“ na jednom mieste dokolečka. Tento víkend som napríklad skúsil pre mňa doposiaľ nemysliteľnú kombináciu: Uvaril som kapustnicu z červenej kapusty Suroviny potrebné na domácu kapustnicu 500g – kyslej červenej kapusty 200g – ľubovoľných hríbov 1ks – veľká cibuľa 2-3ks – strúčiky cesnaku 2 ČL – sladkej mletej papriky 250 ml – smotany na varenie 250 ml –…

    Čitať článok
  • Hruškový koláč

    Francúzsky hruškový koláč | Recept

    24. septembra 2013smoliak86

    Posledné dva týždne zo všetkých strán počúvam o hruškách. Asi je ich sezóna, alebo čo 🙂 Niečo podobné si pamätám ešte počas leta s marhuľami. O tých sa mi ešte aj teraz sníva :). Tak som teda využil ich aktuálnu sezónu a pripravil som pre vás jeden môj obľúbený recept na super „crunch“ koláč. Suroviny potrebné na hruškový koláč Cesto: 2 hrnčeky – hladkej múky 1/2 ČL soli 1 PL – trstinového cukru 170g – neosoleného masla 1/2 šálky – ľadovej vody Plnka a hrušky: 6-7 ks – veľkých hrušiek 1/2 šálky – trstinového cukru 4 PL – neosoleného masla 1/2 PL – kardamónu 1/2 – vanilkového lusku Postup: 1Všetky suroviny pre cesto si hoďte do nádoby a riadne premiešajte. Ako iste viete každá múka rôzne…

    Čitať článok
1 3 4 5