• Slivková crostata

    Slivková crostata so slaným karamelom | Recept

    11. septembra 2015smoliak86

    Veď to poznáte, jeseň sa blíži, záhradky produkujú posledné svoje plody a začína zaváracia časť roka. My sme ako jedno z posledných ovocí zavárali slivky a tak mi napadlo priniesť aj v tomto slivkovom duchu nový recept, ktorý je rýchly, chutný a to najdôležitejšie sladký a slaný zároveň. 🙂

    Čitať článok
  • Slaný karamel

    Najlepšia poleva na koláče – Slaný karamel | Recept

    11. septembra 2015smoliak86

    Určite ste občas aj vy riešili otázku, akú polevu zvoliť na ovocný koláč. Ja som nad podobnou výzvou dumal pri vytváraní najnovšieho pečeného receptu. Kde po dlhšom prieskume a spajaní chutí formou pokus-omyl, natrafil na výborný a rýchly trik na prípravu slaného karamelu. Poviem vám, je to jedna báseň, ktorá s vami po uvarení vydrží ďalších min. 14 dní. 🙂

    Čitať článok
  • Vegetariánsky cuketový guláš | Recept

    21. augusta 2015smoliak86

    Cukety, tekvice a iné dobroty zo záhrady. Toto je to pravé obdobie, keď sa každý jeden z nás môže dosýtosti vyblázniť na úrode, ktorú nám prinášajú naše záhradky. Kedže ako často hovoriem: „Som latentný vegetarián“, tak som si pre vás pripravil túto vynikajúcu verziu „bezmäsitého gulášu“.

    Čitať článok
  • Grilovaná pomarančová limonáda

    Grilovaná pomarančová limonáda | Recept

    15. augusta 2015smoliak86

    K letu jednoznačne patrí osviežujúce ovocie a voda v ktorej sa človek môže vykúpať. Ja som si v týchto dňoch povedal, že prinesiem opäť nejaký vlastný recept na ovocnú tématiku. Veď čo môže byť viac Fresh ako pomarančová limonáda a ešte k tomu grilovaná. 🙂 Túto verziu by som nazval hitom môjho leta. Máte svoju obľúbenú osviežujúcu variantu? Potrebné suroviny na limonádu: 1 kg – pomarančov 3 PL – trstinového cukru 0,5 l – studenej vody 2 dcl – bieleho rumu Veľa ľadu Postup: 1 Polovicu pomarančov si nakrájajte na cca 1 cm krúžky a obe strany ponorte do trstinového cukru. Rozpálte si panvicu, prípadne gril s uhlím a ugrilujte tieto pomaranče až do momentu pokiaľ cukor neskaramelizuje. 2 Vytlačte si zvyšné pomaranče do nádoby…

    Čitať článok
  • Ovocné Smoothie

    Ovocné Smoothie | Recept

    27. júla 2015smoliak86

    Po poslednom recepte na domácu zmrzlinu, som tak trochu premýšlal, že ktorý z obľubených receptov by som vám priniesol najbližšie. Toto rozhodnutie mi tak trochu uľahčilo znovuobjavenie domáceho pomocníka na smoothie, ktorého som získal cez jednu z atraktívnych zliav na zľavovom portáli. Vybral som si preto pre vás 2 moje najobľúbenejšie varianty do týchto letných dní. Ingrediencie na smoothie: Banánovo-jahodové smoothie s kokosovým mliekom 2 ks – prezretých banánov 200 ml – kokosového mlieka 200g – čerstvých, alebo mrazených jahôd Banánové smoothie 2 ks – prezretých banánov 200 ml – vanilkového jogurtu (alebo obyčajný) 10 ks – kociek ľadu Postup prípravy: 1 Príprava je viac ako jednoduchá, pretože stačí v oboch receptoch všetko jednoducho rozmixovať :). Tento typ receptu radím do ultra rýchlej kuchyne s úžasným chuťovým efektom.…

    Čitať článok
  • Domáca zmrzlina

    Domáca zmrzlina | Recept

    17. júla 2015smoliak86

    Neexistuje azda obľúbenejšia pochúťka počas únavných letných dní, akou je ovocná zmrzlina. Ja som si tentokrát pre vás pripravil jeden chutný, zdravý a rozhodne rýchly recept na prípravu vlastnej zmrzliny. Je krajší o to viac, že na jeho prípravu vám postačia 4 jednoduché a ľahko dostupné suroviny. 🙂 Suroviny potrebné na zmrzlinu: 400 g – bieleho bio jogurtu 200 g – mrazeného ovocia 2 PL – medu 1 PL – lístkov čerstvej mäty Postup prípravy: 1 Jogurt si pred samotnou prípravou hoďte na 20 min. do mrazničky. 2 Jogurt spolu s mrazeným ovocím hoďte do mixéru (prípadne použite ponorný) a spolu rozmixujte. Ku koncu pridajte med spolu s mätou a opäť rozmixujte. Tradáá a zmrzlina je hotová. 🙂 Nech vám chutí 🙂 ! Váš @Smoliak

    Čitať článok
  • Domáci puding

    Domáci čokoládový puding | Recept

    1. mája 2015smoliak86

    Tiež si občas hovoríte pri pohľade na profi kuchárov, že „Toto raz musím aj ja dať“? 🙂 Ja mám vo svojom „must to-do“ liste niekoľko výziev, ktoré chcem v tomto roku naplniť. Jednou z nich bol aj #FoodChallenge vo varení domáceho pudingu. Dámy a páni, poviem vám, že je to tá najlepšia alternatíva pudingu, akú som kedy ochutnal. Krémový, jemný, sladký, čerstvý a neskutočne chutný. Puding ako má byť. Pri tento skúsenosti som sa zaviazal, že okrem nižšie spísaného čoko-pudingu, určite chcem v budúcnosti skúsiť aj iné, napríklad ovocné alternatívy. Alebo kto vie, možno nasledujúcou métou bude Yorshire puding :).

    Čitať článok
  • Hráškové rizoto

    Hráškové rizoto s kozím syrom | Recept

    6. apríla 2015smoliak86

    Neviem prečo, ale ako dieťaťu mi „čudne“ vyzerajúce (rozumej zelené) jedlá neviem prečo inponovali. Nebol som ako moji kamaráti, ktorí pri pohľade na špenát a čokoľvek iné zeleného charakteru, otáčali zrak. O to viac milujem jedlá, ktoré si v tejto farebnej kreácii pripravím sám. Rizoto, alebo jedlo, ktoré nemôže uraziť a rozhodne môže prekvapiť. Ingrediencie potrebné na rizoto: 1 ks – stredne veľkej cibule (jemne nasekaná) 2 šálky – ryže arborio 3/4 šálky – bieleho vína 4 šálky – kuracieho, alebo zeleninového vývaru 2 strúčiky cesnaku muškátový oriešok (na strúhanie) 1 1/2 šálky – mladého hrášku 2 hrste – parmezánu 1 ks – limetka 50g – mäkkého kozieho syru 4 PL – masla olivový olej soľ Postup: 1 Dajte si do malého hrnca uvariť mladý…

    Čitať článok
  • Pravé osie hniezda

    Škoricové osie hniezda | Recept

    4. apríla 2015smoliak86

    Keď sa povie víkend, alebo pečený koláč z kysnutého cesta, tak u nás doma pripadajú do úvahy „iba“ tri možné alternatívy: Kysnutý pudingový koláč, Kysnutý koláč s rebarborovou náplňou, alebo Škoricové osie hniezda. O škorici by som dokázal básniť aj hodiny. Používam ju takmer stále. Niekedy si to „odnesú“ ovsené vločky, ale najradšej mám aj tak túto slimákovú verziu. 🙂 Mňamka aj pre oko 🙂 Potrebné suroviny na osie hniezda: Cesto 700 g – hladkej špaldovej múky 500 ml – plnotučného mlieka 100 g čerstvého masla 100 g – trstinového curku 120 g – čerstvého masla 1/2 – kocky droždia 1/4 ČL – soli Škoricová náplň: 60 g – čerstvého masla 4 PL – trstinového cukru 3 ČL – mletej škorice Postup prípravy: 1 Cesto…

    Čitať článok
  • Maslové sušienky s brusnicami

    Maslové sušienky s brusnicami a mandľami | Recept

    18. marca 2015smoliak86

    Nepatrím medzi sušienkových nadšencov, ale keď sa povie sušienka, tak s najväčšou pravdepobnosťou siahnem po tzv. „Tuscan Almond Biscotti“, ktoré sú veľmi svieže a vydržia veľmi dlho pri správnom skladovaní. Biscotti majú u mňa jedno neodškriepiteľné plus, pretože pochádzajú z Toskánska.

    Čitať článok
1 2 3 4 5