• Krémové špenátové špagety

    Krémové špenátové špagety s mascarpone | Recept

    9. marca 2015Smoliak86

    Pokiaľ patríte do skupiny, ktorej školské “gastro” otupilo chuťové poháriky v spojitosti so špenátom, tak tento recept vás naučí špenát opäť milovať. V čase keď som uvažoval, že si tieto krémové špagety uvarím, tak sa na mňa moja priateľka neveriacky pozrela. Špenát?! O to viac som sa potešil, keď som videl, ako si s nadšením vychutnáva výsledok môjho snaženia. Suroviny potrebné na špenátové špagety: 300g  – Špagety 200g – Čerstvý baby špenát 120 ml – Smotana na šlahanie 150 g – Mascarpone 100 g – Syr Cheddar 2-3 – Strúčiky cesnaku 2 PL – Masla Estragón Čierne korenie Extra panenský olivový olej Morská soľ Postup prípravy: 1 Ako prvé si dajte uvariť špagety do riadne osolenej vody. Medzičasom si nakrájajte cesnak a opečte ho na…

    Čitať článok
  • Pečené jablká s tvarohom

    Pečené jablká s tvarohom | Recept

    24. februára 2015Smoliak86

    Máte doma plno jabĺk a rozhliadate sa po možnostiach čo s nimi? Pokiaľ nájdete aj trochu tvarohu, tak mám pre vás skvelý recept na rýchlu a v podstate aj celkom zdravú dobrotu. Ideálne pre ľudí s intoleranciou na lepok, prípadne pre ľudí, ktorí chcú zhrešiť, ale na druhej strane nepribrať zbytočné kilá navyše :). Suroviny na pečené jablká s tvarohom: 4 ks – veľkých jabĺk 200 g – hrudkovitého tvarohu 1/2 hrnčeka – hrozienok, alebo brusníc 1/2 hrčeka – lieskových orechov 5 PL – Medu Mletá škorica Mletý kardamón Postup prípravy: 1 Odkrojte vrch jabĺk a vydlabte si striedku, aby v nich neostali tvrdé časti a jadierka. Odrezané zvršky odložte nabok, pretože ich budete neskôr potrebovať.  Následne si zmiešajte tvaroch spolu s 2PL medu, škoricou a…

    Čitať článok
  • Čokoládové brownie

    Čokoládové brownie s pekanovými orechmi | Recept

    21. februára 2015Smoliak86

    Týmto receptom rozhodne poteším čokoholikov a tak trochu provokujem ľudí v aktívnej diete. Brownie, alebo dezert nabitý skvelými vecami. Tí, ktorí ho už niekedy v živote pripravovali, tak my dajú určite za pravdu, že jeho ideálny výsledok je občas ťažko dosiahnuteľný.

    Čitať článok
  • Bruscetta

    Chrumkavá talianska bruschetta s cheddarom | Recept

    20. februára 2015Smoliak86

    Poznáte to. Prichádza víkend, voľný čas a vám sa nechce tráviť dlhé chvíle v kuchyni. Vtedy prichádzajú na rad veci typu, v ktorých jednoduchosť prekvytá v dokonalosť :). Najlepším príkladom sú talianske, rýchle a najmä chutné recepty. Pokiaľ ide o mňa, tak v takýchto prípadoch sa najčastejšie pustím po overenej talianskej fajnotke, Bruschette. Suroviny na Bruschettu: 1 ks – Pečiva  (bagety, ciabatta, a podobne.) 200g – Prezretých cherry rajčín 150g – Syru Cheddar 2 strúčiky –  Cesnaku Bazalku Čierne korenie Soľ Extra panenský olivový olej Postup: 1 Rozhorúčte si panvicu, na ktorej budete grilovať pečivo a medzičasom si nakrájajte rajčiny na plátky, prípadne kocky. 2 Ja najčastejšie krájam rajčiny na malé kúsky, aby som ich dochutil olivovým olejom, korením a soľou. 3 Pečivo ugrilujte, či už na grilovacej panvici, alebo úplne postačí…

    Čitať článok
  • Cesto na palacinky

    Cesto na palacinky | Recept

    17. februára 2015Smoliak86

    Palacinky. Dezert dezertov, ktoré majú v obľube ako deti, tak aj dospelí. Je večne sa opakujúcou otázkou, ako pripraviť cesto na palacinky? Koľko múky, vajec a tak podobne. Ja som sa za tie roky upalacinkoval aj vďaka bratovi, ktorý mi na moje narodeniny podaroval ohrevnú platňu s priemerom 30 cm. A z čoho sa vlastne najlepšie cesto na palacinky skladá? Mne sa najviac overila hrnčeková metóda: Suroviny potrebné na palacinky: 1 hrnček – mlieka 1 hrnček – múky 1 – vajíčko 2 PL – extra panenského oleja Postup: 1 Rozohrejte si panvicu (ideálne keramickú) a pokvapkajte na ňu trochu olivového oleja. 2 Pomocou naberačky dávkujte vláčne cesto tak, aby ste netvorili príliš hrubé cesto. Odporúčam si k jeho rozotretiu pomôcť samotnou naberačkou. 3 Ako dlho…

    Čitať článok
  • Francúzky koláč Quiche

    Francúzky koláč Quiche – bezlepkový | Recept

    13. februára 2015Smoliak86

    Jedol som už mnoho slaných koláčov, ale žiadny vo mne nezanechal tak skvelé a prekvapivé pocity ako francúzsky Quiche. Pokiaľ ste ho mali niekedy možnosť ochutnať v nejakej kaviarni, tak verte, že doma čerstvo upečený chutí ešte lepšie. A ktorú variantu som si zamiloval? Suroviny na Quiche: 100 g – čerstvého masla pri izbovej teplote a trochu na vymazanie 200 g – bezlepkovej pohánkovej múky a trochu na pomúčenie počas valkania 100 g – prerastenej slaniny 2 ks – strúčiky cesnaku 1 ks – veľký pór 1 ks – červenej cibule olivový olej 1 ks – vetvička čerstvého tymiánu 3 ks – veľkej papriky (červená, zelená, žltá) 45 g – syru Cheddar 3 ks – veľkých vajec 3 PL – crème fraîche (alebo hustý grétsky jogurt)…

    Čitať článok
  • Cheesecake s lesným ovocím

    Citrónový cheesecake s lesným ovocím | Recept

    12. februára 2015Smoliak86

    Tomuto receptu, by som mohol dať prívlastok “narodeninový”. U nás v práci, kde aktuálne pôsobím, je totižto zvykom priniesť deň po vašich narodeninách nejaké malé pohostenie. A čo by som to bol za foodblogera, keby som svojich kolegov neprekvapil najlepším koláčom ever, ktorým cheesecake rozhodne je. Za tie roky čo som mal možnosť okúsiť všetky jeho podoby, postupy a alternatívy, som ho dokázal vyprofilovať takmer k dokonalosti. Mojím favoritom popri všetkých verziách od čokoládového až po karamelový, je stále ten jediný originál. Lemon Cheesecake, ktorého recept vyzerá nejak takto. Suroviny na cheesecake: 300 g – maslových sušienok 100 g – čerstvého masla 750 g – mascarpone 120 g – trstinového cukru 50 g – kvalitnej belgickej čokolády 1 dcl – vody 4 ks – veľkých bio vajec Šťava…

    Čitať článok
  • Ovocné tiramisu

    Ovocné tiramisu z mascarpone | Recept

    8. februára 2015Smoliak86

    Tentokrát som si pre vás pripravil tradičný recept (tiramisu) v netradičnej podobe. Pôvod tohto receptu je zložením požiadavky mojej priateľky, ktorá nemusí dezerty s príchuťou kávy a “recyklácie” surovnín, ktoré som v tomto čase mal doma. Veď to pozáte, tie najlepšie veci vznikajú náhodne a najmä vtedy keď ich nečakáte. A presne takto vznikla aj táto chutná ovocná verzia. Odporúčam najmä ľuďom, ktorí majú radi sladké a najmä rýchle fajnotky. Inak, ruku na srdce, kto z vás pozná históriu, ktorá sa ukrýva za týmto dezertom? 🙂 Potrebné suroviny na Tiramisu: 250 g – Mascarpone 12 ks – Dlhých talianskych piškót 1 ks – Bio vajce 30 g – Mletých mandlí 100 g – Lesného ovocia 50 g – 70% belgickej čokolády 2 dcl – Vody 4 PL –…

    Čitať článok
  • Guacamole Fusilli

    Vyhajpované Guacamole fusilli | Recept

    3. februára 2015Smoliak86

    Ako som už spomínal v druhom článku, rozhodol som sa fotiť moje recepty netradičnou formou. Budú totiž maximálne bezfarebné, teda vlastne čiernobiele ;). Hneď prvým receptom, ktorý dostal tú česť je tento vymakaný recept na Guacamole omáčku, ktorá sa maximálne ľúbi s Fusilli, ale aj ostatnými talianskymi cestovinami. Suroviny: na Guacamole 300 g – Fusilli (alebo iné cestoviny) 200g  – Cherry rajčín 1 ks – Veľké avokádo 1 ks – Červenej cibule (alebo 2 šalotky) 2 strúčiky – cesnaku 50g – syru cheddar Med Tymián Olivový olej Ružová soľ Morská soľ Postup: 1Dáme zovrieť vodu s ideálne morskou soľou. 2Rozpálime si olivový olej na panvici a do hneda opečieme cibuľku a cesnak. Túto vďačnú kombináciu doplníme o 1-2 PL medu a skaramelizujeme. 3Pridáme nakrájané rajčiny (občas…

    Čitať článok
  • Hruškové crumble

    Hruškové crumble s lesným ovocím | Recept

    11. novembra 2014Smoliak86

    Hruška. Asi najgeniálnejšie ovocie ever. Zbožnujem ju čerstvú, zaváranú, glazúrovanú, grilovanú, v karamele, v mede, v čokoláde, ale najviac asi ako crumble. 🙂 Že nepoznáte? Tak to je veľká chyba. Tento recept presvedčí o dokonalosti tohto ovocia aj tie najfajnovejšie jazýčky. Potrebné suroviny na hruškové crumble: 4 ks – veľkých prezretých hrušiek 90 g – trstinového cukru 100 g – ovsených vločiek 200 g – lesného ovocia (najlepšie sú černice) 100 g – hladkej múky 50 g – čerstvého masla 80 g – slaných pistácií Postup prípravy: 1Predhrejte si rúru na 190°C. Hrušky si umyte a nakrájajte na drobné kúsky a umiestnite ich na keramickú panvicu. Pridajte trstinový cukor a varte na miernom ohni, pokiaľ nezmäknú. Trvá to približne 10 min. Pridajte lesné ovocie a…

    Čitať článok
1 2 3 4 5