• Originálne talianske tiramisu

    Originálne talianske tiramisu | Recept

    24. februára 2018smoliak86

    Milujete Taliansko a ich skvelé dezerty? Potom je tiramisu tým pravým, čo ocení určite každý. U nás sa tiramisu pripravuje najmä keď čakáme návštevu, ktorej chceme dopriať niečo ľahké. Tiramisu totiž kombinuje všetko potrebné. Ľahkosť, skvelú chuť kávy a hlavne sladké pokušenie :). Nech vám teda tento overený recept chutí rovnako ako nám!   Suroviny na tiramisu pre 8-10 osôb 6ks – žĺtkov 3ks – bielkov 110g – trstinového cukru 500g – mascarpone Štipka morskej soli 100ml – marsaly (dezertné sicílske víno, alebo iné sladké dezertné víno) 250g – vlažného espressa 200g – dlhých piškót (savoiradi) 50g – tmavej čokolády (aspoň 60%) 4PL – kakaa holandského typu Postup: 1 Vymiešajte žĺtka a cukor do hutnej peny. Votrite ku nim mascarpone a dobre premiešajte. Z bielkov…

    Čitať článok
  • Domáca parená buchta so šodó omáčkou

    Parené buchty so šodó omáčkou | Recept

    21. januára 2018smoliak86

    Pokiaľ radi zhrešíte poctivým domácim receptom na unikátny zákusok, tak tieto buchty sú rozhodne správnou voľbou. Nie som zrovna najväčší fanúšik kysnutých koláčov, ale občas ma premôže neskutočná chuť na niečo takéto. Parené buchty pozná asi každý, ale v dospeláckej kombinácii s domácou omáčkou šodó ide o neskutočne pôvadbný chuťový zážitok. Najmä pokiaľ máte radi víno a jeho chuťový prínos v gastronómii. Suroviny na 4ks veľké buchty 500g – hrubej múky 250ml – plnotučného mlieka 20g – droždia 1ČL – trstinového cukru Štipku morskej soli 1 ks – celého vajca Šodó omáčka 125ml – Šumivého vína prosseco 2ks – žĺtok 40g – trstinového cukru Postup: 1 Z vlažného mlieka, droždia a cukru si vytvorte základný kvások. Potom ho spolu v jednej miske rozmiešajte s múkou…

    Čitať článok
  • Malinové mini veterníky

    Malinové veterníky | Recept

    26. decembra 2017smoliak86

    Malinové veterníky sú jeden z tých receptov, ktoré si doprajem vždy keď nechcem príliš zhrešiť v otázkach „nadbytočného sladenia“. Ide totiž o veterníky, kde všehovšudy použijem na celú dávku 3 lyžice cukru. A to je na výsledný počet naozaj veľmi málo :). Ingrediencie na odpalované cesto 60g – masla 75gg – hladkej múky (typ 00) 125 ml – vody 1PL – cukru 1/2ČL – soli 1/4ČL – kypriaceho prášku 2ks – vajíčok (veľkosť M) Vanilková plnka 200ml – minimálne 30% šľahačky 2PL – trstinového cukru 1/2ČL – vanilkového bourbonu 50g – čerstvých malín Postup: 1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo nechajte úplne rozpustiť a zmes za stáleho miešania nechajte úplne zovrieť. Po zovretí prisypte všetkú múku a miešajte do…

    Čitať článok
  • Vanilkové profiterolky - miniveterníky

    Vanilkové profiterolky – miniveterníky | Recept

    25. decembra 2017smoliak86

    Profiterolky, alebo miniveterníky svojou prípravou radím medzi tie náročnejšie. Sám som musel pripraviť 3 rôzne várky, aby som si otestoval niekoľko postupov a viacerých popravde nesprávnych receptov. Tento, je ale 100% overený a poviem vám, že profiterolky podľa neho pripravíte tak ľahúčko, že vás vaše návštevy budú ospevovať ako profesionálneho cukrára, alebo cukrárku :). Ingrediencie na odpalované cesto 120g – masla 150g – hladkej múky (typ 00) 250 ml – vody 2PL – cukru 1ČL – soli 3/4ČL – kypriaceho prášku 4ks – vajec (veľkosť M) Vanilková plnka 400ml – plnotučného mlieka 2 balíky – vanilkového pudingu 150g – trstinového cukru 250g – masla 2PL – kvalitného rumu 1/2ČL – vanilkového bourbonu Postup: 1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo…

    Čitať článok
  • Ovsené sušienky bez múky

    Banánové ovsené sušienky bez múky | Recept

    21. decembra 2017smoliak86

    Verím, že s týmto receptom poteším najmä vyznávačov zdravých receptov. Po dlhšom čase opäť zverejňujem dezert, ktorý je rýchlý a zároveň aj zdravšou alternatívou oproti bežným sladkým receptom :). Tieto sušienky totiž neobsahujú ani štipku cukru a dokonca sú 100% bez múúúky. A poviem vám, že jeho prípravou nestrávite viac ako 30-40 min. svojho života. Takže výhra! Ingrediencie, ktoré budete potrebovať 3 ks – prezretých banánov 2 PL – plnotučného mlieka 3 PL – lesného medu 180g – jemných (rozumej malých) ovsených vločiek 50g – najemno nasekaných brusníc 50g – nasekaných mandlí Mletá škorica Postup: 1 Vidličkou rozmačkajte banány na jemnú kašu, ktorú následne zmiešajte s medom, mliekom, s mletou škoricou a ostatnými surovinami. Nakoniec primiešajte vločky, po ktorej vám vznikne hustá hmota pripravená na…

    Čitať článok
  • Jablkový koláč s maslovou sušienkou

    Vianočný jablkový koláč so slaným korpusom | Recept

    18. decembra 2017smoliak86

    Určite to poznáte. Jeseň a aspoň unás aktuálny prebytok jabĺk, ktoré nemáte kde uskladniť a preto sa vyslovene pýtajú do nejakého receptu. Približne nejak takto vznikol najnovší tematický recept. Je jablkový, sladký a plný jesenno-vianočných vôní. Čo viac si dopriať počas dlhých zimných dní. No nie? 🙂 Sušienkový korpus 2 1/2 šálky – hladnej špaldovej múky 1/2ČL – morslej soli 226g – neosoleného čerstvého masla (nakrájaného na kocky) 80g – vlažnej vody Jablková náplň Dôležité: Tento bod receptu je nutné pripraviť cca 2h pred samotným pečením 1200g – jabĺk (najlepší je mix viacerých druhov) 2 1/2 šálky – trstinového cukru 1ČL – mletej škorice 1/2ČL – mletých klinčekov 250ml – jablčného cider-u 150ml – jablčného octu 150ml – vody 4ks – čerstvých vajec (veľkosť L)…

    Čitať článok
  • Crème brûlée

    Crème brûlée | Recept

    15. novembra 2017smoliak86

    Čo si budeme klamať. Fotka aktuálneho receptu na Creme brulee nie je najdokonalejšia. Za jej vznikom sa ale ukrýva trochu iný príbeh. Začal som totiž variť na novom mieste (rozumej: vo vlastnom byte), kde som si potreboval otestovať rozloženú techniku. A keďže ma tlačil čas, tak na stajlovačky a vypiplávačky nejak neostalo veľa priestoru. Verejne ale sľubujem, že pri ďalšej príležitosti fotku vylepším a zamením za novú. Nateraz ale pripájam vynikajúci a odskúšaný recept :). Potrebné suroviny na 4 porcie 400ml – 40% smotany (ja som použil od mlékarny Kunín) 1ks – vanilkový lusk 4ks – žĺtok z domácich, alebo bio vajec 40g – trstinového cukru Cukor na posypanie a flambovanie Postup: 1 Ako prvé si predhrejte rúru na 160-170°C. Teplotu odhadnite tak, ako dobre…

    Čitať článok
  • Cheesecake jablkové ruže

    Cheesecake jablkové ruže | Video Recept

    23. novembra 2016smoliak86

    Tento cheesecake recept považujte za predskokana do novo-vznikajúcej sérií video receptov :). Rozhodol som sa, že občas zabrdnem do video tvorby a prenesiem vás priamo do diania v mojej kuchyni. V zásobe mám ešte niekoľko receptov, takže ostaňte v spojení a sledujte novú kategóriu „Video Recepty“ A samozrejme budem rád, keď mi dáte feedback či sa vám takáto tvorba páči, alebo nie ;). Potrebné suroviny na Cheescake ruže 2ks – prepeličích vajec 250g – mascarpone 2PL – trstinového cukru 2ČL – škoricového cukru 250g – domáceho, alebo kupovaného lístkového cesta 1/2 – citrónu Hladkú múku – medu Trochu vody Postup: 1 Rozkrojte si jablko na 2 polovice, vydlabte striedku a potom ho nakrájajte na veľmi tenké pásiky. Takto pokrájané jablko zalejte trochou vody, citrónovou šťavou…

    Čitať článok
  • Domáca vianočka

    Najlepšia domáca vianočka | Recept

    21. novembra 2016smoliak86

    Ak niekedy zatúžite po domácej vianočke, tak toto je ta správna cesta. Ide o vianočku, ktorá je mazľavá, sladká, plná mandlí a hlavne veľmi rýchla :). Vždy keď vidím tie „suché viarianty“ vianočiek v obchode, tak si spomeniem na tento recept. Suroviny na mazľavú vianočku 500g – polohrubá múka 42g – droždie 100g – kryštálový cukor 1PL – vanilkového bourbonu 1/2 ČL – morskej soli 3 ks – žĺtok citrónová kôra 150g – masla rum 1/4 l – plnotučného mlieka 100g – hrozienok 1/2 hrnčeka – mandlí do cesta 1/2 hrnčeka – mandlí na posypanie 1ks – vajíčka na potretie (rozmiešané s mliekom) Postup: 1 V miske si zmiešajte droždie, cukor a múku. Pridajte žĺtka, citrónovú kôru, rum, maslo a zvyšné suroviny. Postupne prilievajte mlieko…

    Čitať článok
  • Čokoládové suflé

    Čokoládové suflé z belgickej čokolády | Recept

    5. júla 2016smoliak86

    Tekuté, horúce, sladké a chladné zároveň. Spoznávate? 🙂 Čokoládové soufflé, souffle, alebo suflé. Všetky názvy hovoria o jednom a tom istom recepte, ktorý poznajú hádam všetci čoko nadšenci. A ja vám spisujem v riadkoch nižšie, mnou overenú variantu na tento skvelý čokoládový dezert. Suroviny na čokoládové suflé 120g – masla 150g – belgickej čokolády (aspoň 60%) 4 ks – stredne veľkých vajec 1PL – hladkej múky 2PL – trstinového cukru kakao 1ČL – vanilkového bourbonu Postup: 1 Ako prvé si vymystite zapekacie nádobky maslom a vysypte kakaom. Potom si na vodnom kúpeli nechajte rozpustiť čokoládu a maslo. 2 Kým sa vám bude čokoláda roztápať, tak si vyšľahajte bielka, ktoré neskôr použijete v recepte. Následne vymiešajte s mixérom žĺtka a trstinový cukor do našľahanaje peny. Do…

    Čitať článok
1 2 3 4