Čias vianoc, ale aj obyčajného maškrtenia. Presne na toto môžu slúžiť sladučké a mäkké medovníky, ktorých recept mám „zdedený“ od mojej starej mamy a ktorý som časom o trošku vylepšil napríklad o špaldovú múku, aby medovníky získali ešte viac „jemnej chuti“. Pokiaľ hľadáte zaručený recept, že vaše medovníky ostanú mäkké aj niekoľko týždňov, tak ste na správnom mieste. Človeku nemôže byť väčšou radosťou, keď sa môže podeliť o dedičstvo, ktoré rokmi nestratilo na hodnote. 🙂
Zákusky a koláče
Zákusky a koláče. Kto by ich nemiloval. Najsladšie a najchutnejšie dezerty a zákusky, ktoré sú overené časom. Inšpirujte sa receptami, ktoré kolujú v našej rodine už nejaký ten piatok ;).
-
Osobne zastávam názor, že na stole nie je dôležitý počet koláčov, ale ich kvalita a obľúbenosť. Preto si aj my doma pripravuje maximálne do 5 obľúbených dezertov a tie ostatné sa ku nám aj tak potom dostávajú či už priateľskou, alebo rodinnou výmenou :). Vanilkové rohlíky pozná asi každý. No ich variant by sme narátali na desiatky. Toto je môj obľúbenec, ktorý vytvára veľmí jemnú verziu, ktorá sa vám na jazyku priam rozpúšťa.
-
Po poslednom recepte na domácu zmrzlinu, som tak trochu premýšlal, že ktorý z obľubených receptov by som vám priniesol najbližšie. Toto rozhodnutie mi tak trochu uľahčilo znovuobjavenie domáceho pomocníka na smoothie, ktorého som získal cez jednu z atraktívnych zliav na zľavovom portáli. Vybral som si preto pre vás 2 moje najobľúbenejšie varianty do týchto letných dní. Ingrediencie na smoothie: Banánovo-jahodové smoothie s kokosovým mliekom 2 ks – prezretých banánov 200 ml – kokosového mlieka 200g – čerstvých, alebo mrazených jahôd Banánové smoothie 2 ks – prezretých banánov 200 ml – vanilkového jogurtu (alebo obyčajný) 10 ks – kociek ľadu Postup prípravy: 1 Príprava je viac ako jednoduchá, pretože stačí v oboch receptoch všetko jednoducho rozmixovať :). Tento typ receptu radím do ultra rýchlej kuchyne s úžasným chuťovým efektom.…
-
Neexistuje azda obľúbenejšia pochúťka počas únavných letných dní, akou je ovocná zmrzlina. Ja som si tentokrát pre vás pripravil jeden chutný, zdravý a rozhodne rýchly recept na prípravu vlastnej zmrzliny. Je krajší o to viac, že na jeho prípravu vám postačia 4 jednoduché a ľahko dostupné suroviny. 🙂 Suroviny potrebné na zmrzlinu: 400 g – bieleho bio jogurtu 200 g – mrazeného ovocia 2 PL – medu 1 PL – lístkov čerstvej mäty Postup prípravy: 1 Jogurt si pred samotnou prípravou hoďte na 20 min. do mrazničky. 2 Jogurt spolu s mrazeným ovocím hoďte do mixéru (prípadne použite ponorný) a spolu rozmixujte. Ku koncu pridajte med spolu s mätou a opäť rozmixujte. Tradáá a zmrzlina je hotová. 🙂 Nech vám chutí 🙂 ! Váš @Smoliak
-
Tiež si občas hovoríte pri pohľade na profi kuchárov, že „Toto raz musím aj ja dať“? 🙂 Ja mám vo svojom „must to-do“ liste niekoľko výziev, ktoré chcem v tomto roku naplniť. Jednou z nich bol aj #FoodChallenge vo varení domáceho pudingu. Dámy a páni, poviem vám, že je to tá najlepšia alternatíva pudingu, akú som kedy ochutnal. Krémový, jemný, sladký, čerstvý a neskutočne chutný. Puding ako má byť. Pri tento skúsenosti som sa zaviazal, že okrem nižšie spísaného čoko-pudingu, určite chcem v budúcnosti skúsiť aj iné, napríklad ovocné alternatívy. Alebo kto vie, možno nasledujúcou métou bude Yorshire puding :).
-
Keď sa povie víkend, alebo pečený koláč z kysnutého cesta, tak u nás doma pripadajú do úvahy „iba“ tri možné alternatívy: Kysnutý pudingový koláč, Kysnutý koláč s rebarborovou náplňou, alebo Škoricové osie hniezda. O škorici by som dokázal básniť aj hodiny. Používam ju takmer stále. Niekedy si to „odnesú“ ovsené vločky, ale najradšej mám aj tak túto slimákovú verziu. 🙂 Mňamka aj pre oko 🙂 Potrebné suroviny na osie hniezda: Cesto 700 g – hladkej špaldovej múky 500 ml – plnotučného mlieka 100 g čerstvého masla 100 g – trstinového curku 120 g – čerstvého masla 1/2 – kocky droždia 1/4 ČL – soli Škoricová náplň: 60 g – čerstvého masla 4 PL – trstinového cukru 3 ČL – mletej škorice Postup prípravy: 1 Cesto…
-
Panna cotta, alebo dezert, ktorý si zamilujete minimálne zo 4 dôvodov: 1.) Je rýchly na prípravu a zvládne ho pripraviť naozaj každý. 2.) Je 100% bez lepku. 3.) Obsahuje minimum cukru, alebo aj žiadny. 4.) Všetkým, ale teraz bez srandy, všetkým chutí. Neviem či ste počuli, ale existuje jedna verzia panna cotty, kde sa na prípravu používa aj vajce, ja v tomto prípade volím verziu, ktorá vajce neobsahuje a je rovnako, ak nie oveľa viac chutnejšia. Suroviny na Panna cottu: 1 balíček želatíny 500 g – kyslej smotany 1 ks – vanilkového lusku (alebo 1 PL extraktu) 4 PL – Medu (pre sladké jazýčky aj viac) Jahodová pena: 1 hrnček – jahôd 250 ml – šľahačky 2 PL – Medu Postup prípravy: 1 Zmiešajte si vo veľkej nádobe…
-
Nepatrím medzi sušienkových nadšencov, ale keď sa povie sušienka, tak s najväčšou pravdepobnosťou siahnem po tzv. „Tuscan Almond Biscotti“, ktoré sú veľmi svieže a vydržia veľmi dlho pri správnom skladovaní. Biscotti majú u mňa jedno neodškriepiteľné plus, pretože pochádzajú z Toskánska.
-
Máte doma plno jabĺk a rozhliadate sa po možnostiach čo s nimi? Pokiaľ nájdete aj trochu tvarohu, tak mám pre vás skvelý recept na rýchlu a v podstate aj celkom zdravú dobrotu. Ideálne pre ľudí s intoleranciou na lepok, prípadne pre ľudí, ktorí chcú zhrešiť, ale na druhej strane nepribrať zbytočné kilá navyše :). Suroviny na pečené jablká s tvarohom: 4 ks – veľkých jabĺk 200 g – hrudkovitého tvarohu 1/2 hrnčeka – hrozienok, alebo brusníc 1/2 hrčeka – lieskových orechov 5 PL – Medu Mletá škorica Mletý kardamón Postup prípravy: 1 Odkrojte vrch jabĺk a vydlabte si striedku, aby v nich neostali tvrdé časti a jadierka. Odrezané zvršky odložte nabok, pretože ich budete neskôr potrebovať. Následne si zmiešajte tvaroch spolu s 2PL medu, škoricou a…
-
Týmto receptom rozhodne poteším čokoholikov a tak trochu provokujem ľudí v aktívnej diete. Brownie, alebo dezert nabitý skvelými vecami. Tí, ktorí ho už niekedy v živote pripravovali, tak my dajú určite za pravdu, že jeho ideálny výsledok je občas ťažko dosiahnuteľný.