• Cesto na palacinky

    Cesto na palacinky | Recept

    17. februára 2015

    Palacinky. Dezert dezertov, ktoré majú v obľube ako deti, tak aj dospelí. Je večne sa opakujúcou otázkou, ako pripraviť cesto na palacinky? Koľko múky, vajec a tak podobne. Ja som sa za tie roky upalacinkoval aj vďaka bratovi, ktorý mi na moje narodeniny podaroval ohrevnú platňu s priemerom 30 cm. A z čoho sa vlastne najlepšie cesto na palacinky skladá? Mne sa najviac overila hrnčeková metóda: Suroviny potrebné na palacinky: 1 hrnček – mlieka 1 hrnček – múky 1 – vajíčko 2 PL – extra panenského oleja Postup: 1 Rozohrejte si panvicu (ideálne keramickú) a pokvapkajte na ňu trochu olivového oleja. 2 Pomocou naberačky dávkujte vláčne cesto tak, aby ste netvorili príliš hrubé cesto. Odporúčam si k jeho rozotretiu pomôcť samotnou naberačkou. 3 Ako dlho…

    Čitať článok
  • Cheesecake s lesným ovocím

    Citrónový cheesecake s lesným ovocím | Recept

    12. februára 2015

    Tomuto receptu, by som mohol dať prívlastok „narodeninový“. U nás v práci, kde aktuálne pôsobím, je totižto zvykom priniesť deň po vašich narodeninách nejaké malé pohostenie. A čo by som to bol za foodblogera, keby som svojich kolegov neprekvapil najlepším koláčom ever, ktorým cheesecake rozhodne je. Za tie roky čo som mal možnosť okúsiť všetky jeho podoby, postupy a alternatívy, som ho dokázal vyprofilovať takmer k dokonalosti. Mojím favoritom popri všetkých verziách od čokoládového až po karamelový, je stále ten jediný originál. Lemon Cheesecake, ktorého recept vyzerá nejak takto. Suroviny na cheesecake: 300 g – maslových sušienok 100 g – čerstvého masla 750 g – mascarpone 120 g – trstinového cukru 50 g – kvalitnej belgickej čokolády 1 dcl – vody 4 ks – veľkých bio vajec Šťava…

    Čitať článok
  • Ovocné tiramisu

    Ovocné tiramisu z mascarpone | Recept

    8. februára 2015

    Tentokrát som si pre vás pripravil tradičný recept (tiramisu) v netradičnej podobe. Pôvod tohto receptu je zložením požiadavky mojej priateľky, ktorá nemusí dezerty s príchuťou kávy a „recyklácie“ surovnín, ktoré som v tomto čase mal doma. Veď to pozáte, tie najlepšie veci vznikajú náhodne a najmä vtedy keď ich nečakáte. A presne takto vznikla aj táto chutná ovocná verzia. Odporúčam najmä ľuďom, ktorí majú radi sladké a najmä rýchle fajnotky. Inak, ruku na srdce, kto z vás pozná históriu, ktorá sa ukrýva za týmto dezertom? 🙂 Potrebné suroviny na Tiramisu: 250 g – Mascarpone 12 ks – Dlhých talianskych piškót 1 ks – Bio vajce 30 g – Mletých mandlí 100 g – Lesného ovocia 50 g – 70% belgickej čokolády 2 dcl – Vody 4 PL –…

    Čitať článok
  • Hruškové crumble

    Hruškové crumble s lesným ovocím | Recept

    11. novembra 2014

    Hruška. Asi najgeniálnejšie ovocie ever. Zbožnujem ju čerstvú, zaváranú, glazúrovanú, grilovanú, v karamele, v mede, v čokoláde, ale najviac asi ako crumble. 🙂 Že nepoznáte? Tak to je veľká chyba. Tento recept presvedčí o dokonalosti tohto ovocia aj tie najfajnovejšie jazýčky. Potrebné suroviny na hruškové crumble: 4 ks – veľkých prezretých hrušiek 90 g – trstinového cukru 100 g – ovsených vločiek 200 g – lesného ovocia (najlepšie sú černice) 100 g – hladkej múky 50 g – čerstvého masla 80 g – slaných pistácií Postup prípravy: 1Predhrejte si rúru na 190°C. Hrušky si umyte a nakrájajte na drobné kúsky a umiestnite ich na keramickú panvicu. Pridajte trstinový cukor a varte na miernom ohni, pokiaľ nezmäknú. Trvá to približne 10 min. Pridajte lesné ovocie a…

    Čitať článok
  • Tekvicové muffiny

    Tekvicové muffiny | Recept

    26. októbra 2013

    Pre zjavný úspech sezónnych receptov, som sa rozhodol pokračovať v tejto tematike aj naďalej. Tentokrát som dostal od mojej krstnej mamy tekvicu, ale nie tú helloween-skú :). Ušla sa mi tekvica obyčajná. Tak trochu som tápal v tom, čo z nej pripraviť, aby to bolo zaujímavé aj pre blog. Dostal som niekoľto tipov a medzi nimi aj tento: „Veď urob z toho placky“. No hej, ale keď tie placky poznajú všetci a nie sú ničím výnimočné, aj keď chutia famózne ;). Preto som naštartoval Google a letmým bádaním som sa rozhodol urobiť pre Slováka niečo netradičné a prekvapivo opäť sladké 😀 K tomuto ma inšpirovala Zuzka Nosková z – Lásky na tanieri. Takže Zuzi, tento je pre teba. Tekvicové muffiny bez použitia živočísnych tukov Ingrediencie…

    Čitať článok
  • Kysnutý pudingový koláč

    Kysnutý pudingový koláč | Recept

    18. októbra 2013

    Nieže zrovna ja by som bol veľký fanúšik sladkých jedál. Teda aspoň čo sa jedenia týka. Jediné čo ma na koláčoch, zákuskoch a sladkostiach baví, je ich výroba. Mám rád tú ručnú pracnosť pri príprave „dokonalého“ kysnutého cesta a nenormálne rád sa teším z každého úspešného výsledku a to najmä v prípadoch, keď ma niekto o to požiada. Pár dní dozadu som dostal otázku od brata či si neupečeieme nejaký koláč. Mne v ten deň nenapadlo nič iné, než si urobiť jednu z mojich obľúbených aj keď pomerne nezdravých maškŕt. Ako keby niektorá z tých sacharidových bômb bola zdravá 🙂 Suroviny na pudingový koláč (Pudingoš): 1 kg – hladkej špaldovej múky 100 g – trstinového cukru 3 PL – olivového oleja 40 g – kvasníc…

    Čitať článok
  • Hruškový koláč

    Francúzsky hruškový koláč | Recept

    24. septembra 2013

    Posledné dva týždne zo všetkých strán počúvam o hruškách. Asi je ich sezóna, alebo čo 🙂 Niečo podobné si pamätám ešte počas leta s marhuľami. O tých sa mi ešte aj teraz sníva :). Tak som teda využil ich aktuálnu sezónu a pripravil som pre vás jeden môj obľúbený recept na super „crunch“ koláč. Suroviny potrebné na hruškový koláč Cesto: 2 hrnčeky – hladkej múky 1/2 ČL soli 1 PL – trstinového cukru 170g – neosoleného masla 1/2 šálky – ľadovej vody Plnka a hrušky: 6-7 ks – veľkých hrušiek 1/2 šálky – trstinového cukru 4 PL – neosoleného masla 1/2 PL – kardamónu 1/2 – vanilkového lusku Postup: 1Všetky suroviny pre cesto si hoďte do nádoby a riadne premiešajte. Ako iste viete každá múka rôzne…

    Čitať článok
1 2 3 4