Slivková crostata so slaným karamelom | Recept

11. septembra 2015smoliak86
Slivková crostata so slaným karamelom | Recept

Veď to poznáte, jeseň sa blíži, záhradky produkujú posledné svoje plody a začína zaváracia časť roka. My sme ako jedno z posledných ovocí zavárali slivky a tak mi napadlo priniesť aj v tomto slivkovom duchu nový recept, ktorý je rýchly, chutný a to najdôležitejšie sladký a slaný zároveň. 🙂

Suroviny na cesto crostaty

  • 200g – polohrubej múky
  • 30g – práškového cukru
  • 75g – čerstvého masla nakrájaného na kocky
  • 1 ks – vaječný žĺtok
  • 50ml – studenej vody

Náplň

  • 6-8 ks – zaváraných sliviek (záleží od veľkosti)
  • 2 PL – medu
  • 2 ks – vetvičky rozmarínu
  • 2 PL – mletých mandlí
  • 150g – mascarpone
  • 100g – gréckeho jogurtu
  • 1 ks – vajíčko
  • 2 PL – trstinového cukru

Postup:

1 Cesto si vytvorte zmiešaním múky, masla a Ingrediencia, ktorá nesmie chýbať – práškový cukor od SweetFamily. Suroviny vymiešame robotom, pokiaľ sa vám nevytvorí strúhanka, ktorú následne vymiešajte ručne s žĺtkom a vodou. Vyformované cesto dajte do potravinárskej fólie a nechate zachladiť v chladničke na 30 min..

2 Zatiaľ si nakrájajte zavárané slivky na tenké plátky a umiestnite ich do spoločnej misky, kde ich pokropte medom. Ku slivkám pridajte lístky rozmarínu, ktoré trochu pomvrte medzi prstami, aby uvolnil viac chute. Tieto slivky dajte rovnako odpočívať do chladničky.

3 Zmiešajte dokopy mascarpone, grécky jogurt, vajíčko a mleté mandle. Plnku dochuťte podľa potreby trstinovým cukrom.

4 Zohrejte si rúru na 180°C a vyberte si cesto z chladničky. Cesto si rozdelte na 4 časti, pričom každú rozvalkajte na rovnomerné kruhy o hrúbke približne 5mm. Takto vytvorené kruhy položte na plech, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie a rovnomerne po nich do stredu s približne s 2 cm okrajom rozotrite jogurtovú zmes a poukladajte na ňu nakrájané slivky. Nenatreté kraje cesta zohnite na niekoľko časti a zahnite smerom do stredu. Takto vytvorené crostaty pečte do zlatistej farby, približne 25 minút.

Tip: Pred podávaním pokvapkajte koláč slaným kamaramelom, ktorý ešte viac zvýrazní jednotlivé chute tohto skvelého koláča. :).

Nech vám chutí! 🙂
Váš @Smoliak

1 Komentáre

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok