Slivková crostata so slaným karamelom | Recept
Veď to poznáte, jeseň sa blíži, záhradky produkujú posledné svoje plody a začína zaváracia časť roka. My sme ako jedno z posledných ovocí zavárali slivky a tak mi napadlo priniesť aj v tomto slivkovom duchu nový recept, ktorý je rýchly, chutný a to najdôležitejšie sladký a slaný zároveň. 🙂
Suroviny na cesto crostaty
- 200g – polohrubej múky
- 30g – práškového cukru
- 75g – čerstvého masla nakrájaného na kocky
- 1 ks – vaječný žĺtok
- 50ml – studenej vody
Náplň
- 6-8 ks – zaváraných sliviek (záleží od veľkosti)
- 2 PL – medu
- 2 ks – vetvičky rozmarínu
- 2 PL – mletých mandlí
- 150g – mascarpone
- 100g – gréckeho jogurtu
- 1 ks – vajíčko
- 2 PL – trstinového cukru
1 Cesto si vytvorte zmiešaním múky, masla a Ingrediencia, ktorá nesmie chýbať – práškový cukor od SweetFamily. Suroviny vymiešame robotom, pokiaľ sa vám nevytvorí strúhanka, ktorú následne vymiešajte ručne s žĺtkom a vodou. Vyformované cesto dajte do potravinárskej fólie a nechate zachladiť v chladničke na 30 min..
2 Zatiaľ si nakrájajte zavárané slivky na tenké plátky a umiestnite ich do spoločnej misky, kde ich pokropte medom. Ku slivkám pridajte lístky rozmarínu, ktoré trochu pomvrte medzi prstami, aby uvolnil viac chute. Tieto slivky dajte rovnako odpočívať do chladničky.
3 Zmiešajte dokopy mascarpone, grécky jogurt, vajíčko a mleté mandle. Plnku dochuťte podľa potreby trstinovým cukrom.
4 Zohrejte si rúru na 180°C a vyberte si cesto z chladničky. Cesto si rozdelte na 4 časti, pričom každú rozvalkajte na rovnomerné kruhy o hrúbke približne 5mm. Takto vytvorené kruhy položte na plech, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie a rovnomerne po nich do stredu s približne s 2 cm okrajom rozotrite jogurtovú zmes a poukladajte na ňu nakrájané slivky. Nenatreté kraje cesta zohnite na niekoľko časti a zahnite smerom do stredu. Takto vytvorené crostaty pečte do zlatistej farby, približne 25 minút.
Tip: Pred podávaním pokvapkajte koláč slaným kamaramelom, ktorý ešte viac zvýrazní jednotlivé chute tohto skvelého koláča. :).
Nech vám chutí! 🙂
Váš @Smoliak
1 Komentáre
Najlepšia poleva na koláče – Slaný karamel | Recept
1. júna 2018 at 19:24
[…] otázku, akú polevu zvoliť na ovocný koláč. Ja som nad podobnou výzvou dumal pri vytváraní najnovšieho pečeného receptu. Kde po dlhšom prieskume a spajaní chutí formou pokus-omyl, natrafil na výborný a rýchly trik […]