Špagety s omáčkou Bolognese na čiernom pive | Recept

3. júla 2018greativity
Špagety s omáčkou Bolognese na čiernom pive | Recept
Vedeli ste, že sa dajú pripraviť pravé talianské s bolognese, alebo bolonské špagety aj na čiernom pive? Tento recept u mňa vznikol veľkou náhodou. Kedže som nemal doma potrebný vývar, ktorý je pre tento typ receptu najbežnejší, tak som musel improvizovať. Vtedy mi napadlo pri pohľade do zásob, prečo nie? Pivo sa hodí do gulášu, takže mnou zvolenému hovädziemu mäsu to nemôže predsa uškodiť ;). Recept ešte získal zopár zmien, ktoré vo vzájomnej kombinácii tvorí ucelený a veľmi chutný celok.

 

Suroviny potrebné na 4 porcie

  • 400g – mletého mäsa (ja preferujem 100% hovädzie)
  • 3ks – veľkých čerstvých paradajok
  • 1ks – mrkvy
  • 1ks – petržlenu
  • 2ks – cibule
  • 2dcl – čierneho piva
  • 50g – malého paradajkového pretlaku
  • 3ks – strúčikov cesnaku
  • 2ks – bobkového listu
  • Čerstvú bazalku
  • Čerstvý tymián
  • Čierne korenie
  • Extra panenský olivový olej
  • 1/2PL – lesného medu
  • 1ks – červenej chilli papriky

 
Postup:

1 Orestujte si na olivovom oleji na drobno nakrájanú cibuľu do zlatova spolu s nastrúhanou mrkvou a petržlenom. Tesne pred dokončením cibule pridajte 1ks na plátky nakrájaného cesnaku a chilli. Spolu ich chvíľu mierne orestujte, pridajte med a nechajte skaramelizovať. Po miernom ohriatí pridajte namleté mäso a orestujte pokiaľ sa na cca 80% nezatiahne úplne. Podlejte 2dcl piva, pridajte nakrájané rajčiny, korenie, bobkový list, čierne korenie a trochu soli. Túto zmes nechajte na miernom ohni variť cca 30 minút.

2 Po 30 minútach pridajte pretlak, 2 ks prelisovaného cesnaku a nadrobno nakrájané bylinky. Ochutnajte omáčku a keď potrebuje, tak dosoľte a pridajte trochu korenia. Uvarte si špagety AL DENTE a môžete veselo podávať ;).

Tajný tip: Nič sa nevyrovná vôni a chuti čerstvej bazalky, takže ňou určite nešetrite pri zdobení. Neukameňujte ma, ale tieto špagety mi najviac chutia pri dobrom pivku plzeňského typu ;).

Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok