Šparglové rizoto s chilli olejom | Recept

14. mája 2016
Šparglové rizoto s chilli olejom | Recept

Budem ku vám úprimný. Tento recept vznikol aj vďaka tomu, že som v obchode našiel túto skvelú vec akou je špargľa v 50% zľave :). Dokonca v BIO kvalite. Tak teda keď budete mať vlastnú úrodu, alebo narazíte na kvalitné kusy a nebudete vedieť čo s ňou, odporúčam tento veľmi rýchli a na chuť výborný recept.

Suroviny potrebné na šparglové rizoto

  • 15 ks – veľkých šparglí
  • 1 hrnček – arborio ryže
  • 1 hrnček – sladkého hrášku
  • 100 – 150g – parmezánu
  • 0,5 l – silného zeleninového vývaru
  • 0,15 l – ružového vína (výber a kvalitu podľa vlastných preferencií)
  • 1 ks – veľkej cibule
  • 4 ks – strúčikov cesnaku
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvé maslo
  • čierne korenie
  • Morská soľ

Postup:

1 Základ dobrý, všetko dobré. Preto si nechajte rozpáliť panvicu s olivovým olejom na ktorej si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku spolu s cesnakom. Keď ich budete mať pekne do zlatova, tak pridajte ryžu, ktorú chvíľu orestujte a podlejte vínom. Po podliatí, počkajte kým sa víno neodparí úplne. Potom túto ryžu za občasného miešania neustále podlievajte vývarom a horúcou vodou a varte až do momentu pokiaľ nebude ryža pekne mäkká. Ryžu samozrejme treba dosoliť a dochutiť nahrubo namletým čierným korením. Niekedy uprostred varenia ešte pridajte do ryže riadny kus masla, aby získala ďalšiu výnimočnú maslovú chuť.

2 Počas varenia ryže si pripravte čerstvú špargľu na ďalšie spracovanie. Odkrojte z nej vysušené konce a urobte odrezky od okvetia asi 5 cm dlhé. Takto získané (spodné hrušie) časti stoniek nakrájajte na drobno a restujte na panvici s olejom a kusom masla asi 10 minút. Po tomto čase pridajte k orestovanej špargli zvyšné veľké kúsky, dosypte hrášok, rýchlo orestujte a nechajte dusiť opäť zopár minút pokiaľ špargľa nebude hotová.

3 Po dovarení ryže a dokončení špargle, dajte bokom väčšie kusy špargle, ktoré si necháte na dozdobenie. Menšie kúsky spolu s hráškom dozdešte na polovicu a jednu z nich rozmixujte mixérom, zamiešajte do ryže a primiešajte postrúhaný parmezán. Ak budete cítiť potrebu tak rizoto ešte prípadne dosoľte a pri servírovaní na vrch pokladajte väčšie kusy špargle.

4 Pred samotným servírovaním pokvapkajte rizoto chilli olejom, vďaka ktorému v ňom umocníte všetky chute.

Dobrú chuť priatelia ! 🙂

Váš @Smoliak

2 Komentáre

  • ed

    23. septembra 2016 at 15:04

    Odporucam namiesto cibule a cesnaku pridat lyzicu domacej mätovej omacky(1porcia 1lyzica) a hrasok vymenit za nejake vyrazne divoke hriby. Dokoncit to kvalitnym lanyzovym olejom! Najlahsie rizoto na pripravu, chutovo vynimocne. Ja si ho chystam na kremovy sposob 🙂

    1. Smoliak

      24. septembra 2016 at 21:28

      Znie to ako skvely recept 🙂 Inak mam medzi receptami aj hraskove rizito, kde pouzivam priamo matu ;).

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok