Šparglové rizoto s chilli olejom | Recept

Budem ku vám úprimný. Tento recept vznikol aj vďaka tomu, že som v obchode našiel túto skvelú vec akou je špargľa v 50% zľave :). Dokonca v BIO kvalite. Tak teda keď budete mať vlastnú úrodu, alebo narazíte na kvalitné kusy a nebudete vedieť čo s ňou, odporúčam tento veľmi rýchli a na chuť výborný recept.
Suroviny potrebné na šparglové rizoto
- 15 ks – veľkých šparglí
- 1 hrnček – arborio ryže
- 1 hrnček – sladkého hrášku
- 100 – 150g – parmezánu
- 0,5 l – silného zeleninového vývaru
- 0,15 l – ružového vína (výber a kvalitu podľa vlastných preferencií)
- 1 ks – veľkej cibule
- 4 ks – strúčikov cesnaku
- extra panenský olivový olej
- čerstvé maslo
- čierne korenie
- Morská soľ
1 Základ dobrý, všetko dobré. Preto si nechajte rozpáliť panvicu s olivovým olejom na ktorej si orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku spolu s cesnakom. Keď ich budete mať pekne do zlatova, tak pridajte ryžu, ktorú chvíľu orestujte a podlejte vínom. Po podliatí, počkajte kým sa víno neodparí úplne. Potom túto ryžu za občasného miešania neustále podlievajte vývarom a horúcou vodou a varte až do momentu pokiaľ nebude ryža pekne mäkká. Ryžu samozrejme treba dosoliť a dochutiť nahrubo namletým čierným korením. Niekedy uprostred varenia ešte pridajte do ryže riadny kus masla, aby získala ďalšiu výnimočnú maslovú chuť.
2 Počas varenia ryže si pripravte čerstvú špargľu na ďalšie spracovanie. Odkrojte z nej vysušené konce a urobte odrezky od okvetia asi 5 cm dlhé. Takto získané (spodné hrušie) časti stoniek nakrájajte na drobno a restujte na panvici s olejom a kusom masla asi 10 minút. Po tomto čase pridajte k orestovanej špargli zvyšné veľké kúsky, dosypte hrášok, rýchlo orestujte a nechajte dusiť opäť zopár minút pokiaľ špargľa nebude hotová.
3 Po dovarení ryže a dokončení špargle, dajte bokom väčšie kusy špargle, ktoré si necháte na dozdobenie. Menšie kúsky spolu s hráškom dozdešte na polovicu a jednu z nich rozmixujte mixérom, zamiešajte do ryže a primiešajte postrúhaný parmezán. Ak budete cítiť potrebu tak rizoto ešte prípadne dosoľte a pri servírovaní na vrch pokladajte väčšie kusy špargle.
4 Pred samotným servírovaním pokvapkajte rizoto chilli olejom, vďaka ktorému v ňom umocníte všetky chute.
Dobrú chuť priatelia ! 🙂
Váš @Smoliak
2 Komentáre
ed
23. septembra 2016 at 15:04
Odporucam namiesto cibule a cesnaku pridat lyzicu domacej mätovej omacky(1porcia 1lyzica) a hrasok vymenit za nejake vyrazne divoke hriby. Dokoncit to kvalitnym lanyzovym olejom! Najlahsie rizoto na pripravu, chutovo vynimocne. Ja si ho chystam na kremovy sposob 🙂
Smoliak
24. septembra 2016 at 21:28
Znie to ako skvely recept 🙂 Inak mam medzi receptami aj hraskove rizito, kde pouzivam priamo matu ;).