Svetový deň jedla 2015 – udalosť, o ktorej by ste mali vedieť (Food zaujímavosť)

Už naše mamy nám hovorievali: „dojedz tú porciu, snáď si nemyslíš, že ju budeme vyhadzovať“. Vtedy úsmevné, no čím som starší, tak o to viac pravdivé. Odpustite mi bulvárny podtón v úvodných slovách tohto článku, ale musel som nejak nadviazať na fakt, že každý rok prebieha na svete výzva ku šetreniu jedla v prospech znižovania energií, šetrenia prírody a poukázania na to, že vo svete hladuje podľa aktuálnych štatistík niečo málo cez 790 miliónov ľudí.
V tomto roku sa svetová výzva pod názvom World Food Day, koná 16. októbra.
Pri tejto príležitosti si preto zároveň kladiem otázku: Naozaj dokážeme vďaka takýmto udalostiam reálne a výraznejšie znížiť objem plytvaného jedla? Neviem. No nasledujúci dokument na nepekných príkladoch odhaluje zvrátenosť dnešnej doby, kedy hnaním sa za ziskovosťou, prichádzajú medzi nás nezmyselné zákony a obchodníci ich s radosťou prijímajú (česť výnimkám).
Málo známe svetové fakty o jedle:
- Približne 795 000 000 ľudí na svete nemá dostatok jedla, aby viedli zdravý aktívny život.
- Subsaharská Afrika je región s najvyšším výskytom hladu, kde každá štvrtá osoba je podvyživená.
- Zlá výživa spôsobuje takmer polovicu (45%) úmrtí u detí do päť rokov – ročne až 3 100 000 detí.
V tomto bode vás preto aj ja vyzývam, že keď sa najbližšie rozbehnete do obchodu, tak si položte otázku: „Nemal/a by som radšej podporiť domácich producentov, ktorí nevyhadzujú uhorky len preto, že nemajú správny tvar?“
A potom nám už len ostáva dúfať, že zmenou prístupu dokážeme zmeniť naše vlastné zmýšlanie, ale aj našich detí. A samozrejme, tým by sme rovnako mali v budúcnosti hovorievať: „dojedz tú porciu, snáď si nemyslíš, že ju budeme vyhadzovať“.
Váš @Smoliak.