Testovačka: Dědova spíž
Poznáte Tomáša Babinca a jeho blog Foodisimo?
Pokiaľ ešte nie, tak to určite napravte :). Chalanisko nielenže píše o jedle, ale aj vyrába domáce paštéty podľa receptu z minulosti od svojho starkého. Jeho iniciatívu „poctivé paštéty“ som si všimol niekedy v polovici tohto roka. V tom čase ešte neboli dostupné a ak mám byť úprimný, bol som tak trochu skeptický voči jeho produktu. Ono slovensko-česká scéna v tomto roku prechádza obdobím, keď všetko čo sa vyrába v malom a poctivo, je IN a žiadané. Preto voči všetkým podobným iniciatívam nejasám predčasne. Moju dilemu ako sa dostať k paštétam vyriešilo nedávno otvorené bistro Moje na dunajskej v Bratislave.
Bůčková, Játrová, alebo Luncheon meat?
Pri zrovna nie najnižšej cene (3eurá za konzervu) vzniká logická otázka, ktorú z nich si kúpiť?
Skrátené hodnotenie:
Pri prvej ochutnávke oželte 9 eur a kúpte si rovno všetky. Otestovať ich ale môžete aj priamo v bistre so super pečivom, ktoré tam po novom tiež ponúkajú. Nakoniec sa aj vy 100% rozhodnute, ktorej verzii ostanete verní. Ja napríklad viem, že tak ako predtým som nemal rád Luncheon meat, nebudem ho mať rád ani od Tomáša. Sorry :).
Určite si ale rád doprajem v pravidelno-nepravidelných intervaloch Játrovú verziu, ktorá ma neskutočne očarila. Keď človek vie, že má možnosť jesť paštéty bez zbytočných konzervantov a iného bordelu s dokonale vyladenou chuťou, tak nie je čo riešiť aj na úkor vyššej ceny.
Podrobnejšie hodnotenie:
Luncheon meat – napriek tomu, že má dobrú konzistenciu a zo všetkých troch konzerv obsahoval na povrchu najmenej zrazeného sádla, mňa neoslovila jeho chuť. Mal som pocit, že tomu niečo chýba. No nevylučujem, že moje kritické slovo vychádza z toho, že ja vo všeobecnosti nemám rád luncheon meat :).
Bůčková – táto variácia nie je u mňa na prvom mieste len z dôvodu, že to nie je pečienka. Pred kúpou som vynechal študovanie zloženia a o to viac ma prekvapila kombinácia mäsa, korenín a rajčinového základu. Chuťovo výborné a ľahko roztierateľné.
Játrová – Top topov! Milujem čokoľvek, čo obsahuje pečienky. Aj keď spraviť dobrú pečeňovú paštétu je fakt umenie. Játrová verzia je výborné ochutená, ľahko roztierateľná a aj napriek väčšiemu pomeru paštéta/sádlo ju radím na prvé miesto v pomyselnom piedestále. Tejto verzii nemám čo vytknúť a to som už jedol veľa zlých aj dobrých paštét tohto druhu. Na jednotku!
Suma sumárum:
Tieto paštéty sú nielenže IN, ale aj naozaj tak dobré ako sa o nich hovorí.
Rozhodne ich vyskúšajte aj spolu s príjemnou atmosférou v bistre Moje, kde sa niekedy možno aj stretnete. Inak toto je Moje najobľúbenejšie bistro na Slovensku, alebo ako Facebook hovorí:
1 Komentáre
Štefan Michalovič
1. januára 2015 at 13:05
Prvý raz so sa dostal k tejto konzerve, dostal so ju do daru /Tradičná pečeňová paštéta/, a užívam si jej vynikajúcej chuti. Pri najbližšej nášteve Bratislavy ochutnám v bistre všetky.