Trojfarebný tatarák z údeného lososa | Recept

Trojfarebný tatarák z lososa. Nový recept, ktorý vznikol v mojej kuchyni v podstate náhodne.
Poznáte to, občas dostanete zvláštne chute a tie dokážete „uhasiť“ jedine #DelikátnaVýzva spolu s bláznivým receptom. Trvalo mi niekoľko dní, kým som vymyslel tak chutné, ako bláznivé chute, ktoré sa dotýkajú viacerých svetov chutí. Nájdete v ňom sladkú, pikantnú, slanú a kyslú chuť zároveň.
Kto neochutná… neuverí. 🙂
Potrebné suroviny na trojfarebný tatarák
Tatarák z lososa
- 100g – údeného lososa
- 1ks – červenej cibule
- 1PL – extra panenského olivového oleja
- 1ČL – kremžskej horčice
- 1/2 – citróna
Coleslaw s opekaným sezamom
- 2 hrčeky – bielej kapusty
- 1 hrček – červenej kapusty
- 1ks – veľkej sladkej mrkvy
- 1ks – jablka Golden Smith
- 2 kopcovité PL – Delikátnej tatárskej omáčky
- 2PL – extra penenského olivového oleja
- 1PL – jablčného octa
- 1/2 – šťavy z čerstvého citróna
- 2PL – sezamu
- Čierne korenie
- Morskú soľ
Hráškovo mätové pyré
- 200g – sladkého hrášku
- Maslo
- Mäta
- Čierne korenie
- Morskú soľ
Mätovo limetkový olej
- 3PL – olivového oleja
- 1ks – limetky
- Mäta
Postup:
1 Ako úplne prvý si pripravte koleslaw s opekaným sezamom. Nastrúhajte si kapustu, mrkvu a jablko. V druhej miske si zmiešajte delikátnu tatársku omáčku, olej, citrónovú šťavu a jablčný ocot. Pridajte soľ, korenie a podľa potreby doslaďte trstinovým cukrom. Ideálne, aby výsledná omáčka bola sladkokyslá. Takto vytvorenú omáčku vylejte na nastrúhanú zmes a dobre premiešajte. Počas momentu, ako vám bude zmes odpočívať v chladničke, tak si rozpálte panvicu a opečte si na nej do zlatova sezamové semienka. Tie potom pridajte do koleslawu a oäť dobre premiešajte. Koleslawu najviac vyhovuje, keď postojí v chladničke aspoň 1-2h.
2 Ako druhú zložku si rozhodne pripravte hráškové pyré. Jeho postup som už vysvetloval v jednom z nedávnych receptov.
3 Najdôležitejšou zložkou receptu je samozrejme lososový údený tatarák. Ten si pripravíte zmiešaním 100g údeného lososa, kremžskej horčice, olivového oleja a citrónovej šťavy. Pre fajnšmekrov, kľudne doplňte ešte o kapary. Na mňa je ale táto kompbinácia prisilná.
4 Na zjemnenie všetkých 3 poschodí geniálne slúži mrkvový chips z mladej mrkvy. Ten pripravíte jednoduchým nastrúhaním tenkých pásikov, ktoré z prudka usmažíte v rozpálenom slnečnicovom oleji. Pred podávaním ho nezabudnite nechať odležať na papierovej utierke, aby ste ho zbavili mastnoty.
5 Na rad prichádza zlatý klinec programu. Limetkovo-mätový olej je najjednoduchšia dochucovacia ingrediencia, ktorú dokáže pripraviť každý z vás. Stačí si zmiešať dostatočné množstvo extrapanenského oleja, trochu citrónovej štavy a čerstvo nasekanej mäty.
Tajný tip: Tento recept sa najlepšie chutí čerstvou brusketou.
Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.