Tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi | Recept
Suroviny pre korpus
- 200g – 70% čokolády
- 75g – práškového cukru (ja používam trstinový)
- 40g – hladkej múky
- 250g – mascarpone
- 4ks – domácich vajec
- štipka morskej soli
Suroviny potrebné na plnku a čokoládový krém
- 100g – 80% čokolády
- 175g – zmäknutého masla
- 120g – práškového cukru (ja používam trstinový)
- 4PL – kakového prášku
- 2-3PL – kyslej smotany
- 4PL – mascarpone
- štipka morskej soli
– veľkých pomarančov
Postup:
1 Predhrejte si rúru na 200°C. Korpus: Roztopte si čokoládu na vodnom kúpeli spolu so 4 PL vody. Odstavte od ohňa a nechajte vychladnúť. Medzičasom si rozmiešajte mascarpone, vajíčka, cukor, soľ a múku do bohatej peny za pomoci mixéra. Pridajte maslo, riadne premiešajte a postupne dolievajte čokoládu za stáleho miešania. Takto pripravenú zmes vylejte do pekáča, ktorý ste si vystlali paperom na pečenie. Pečte 25 minút pri teplote 200°C. Korpus pred dokončovaním koláča nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
2 Čokoládový krém: Opäť si roztopte čokoládu na vodnom kúpeli. Mixérom si medzičasom vymiešajte maslo, cukor a kakaový prášok do krémovej konzistencie. Postačia vám k tomu cca 3-4 minúty. Primiešajte do zmesy kyslú smotanu, mascarpone a soľ. Po premiešaní vmiešajte do krému rozpustenú čokoládu a zmes dajte na pár minút stuhnúť do chladničky.
3 Kým sa vám chladí krém, tak si riadne umyte pomaranče a nakrájajte ich (aj so šupkou) na koliečka. Rozpáľte si grilovaciu pancivu, na ktorej pri strednej teplote ugrilujte všetky pomaranče z oboch strán. Odporúčam grilovať do momentu, pokiaľ sa nezačnú cukry na pomarančoch karamelizovať (začnete vidieť hnedé fliačky). Potom očistite od prebytočnej šupky a spolu s 1PL cukru (môže, nemusí byť) si ich premiešajte.
3 Zdobenie a dokončenie je potom už jednoduché. Pomaranče zbavte prebytočnej šťavy, poukladajte na korpus a koláč pretrite pripraveným čokoládovým krémom. Na dozdobenie použite opäť nejaké výrazné kyslé ovocie. Ja som využil čerstvé ríbezle zo záhradky. 🙂
Tajný tip: Pokiaľ by ste chceli tento koláč ešte viac oživiť, tak do pripravovaného krému pridajte trochu čerstvo nakrájanej chilli papričky. Koláč tak dostane nový rozmer a zaujímavý pikantný nádych.
Na zdravie :).
Váš @Smoliak.