Tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi | Recept

19. júla 2018greativity
Tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi | Recept
S týmto receptom na tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi poteším najskôr všetkých chocoholicov. Keby som si mal vybrať jednu jedinú sladkosť, tak v mojom prípade by to bolo buď čerstvé ovocie (akéhokoľvek druhu), alebo určite kvalitný kus dobrej čokolády. A kedže tejto pochutiny sme mali doma viac ako dosť, tak som sa rozhodol pripraviť niečo atypické a hlavne RIADNE čokoládové. Preto pokiaľ milujete čokoládu a máte radi pomaranče, tak tento recept je pre vás ako stvorený. 🙂

 
Čokoládová torta s pomarančmi
 

Suroviny pre korpus

  • 200g – 70% čokolády
  • 75g – práškového cukru (ja používam trstinový)
  • 40g – hladkej múky
  • 250g – mascarpone
  • 4ks – domácich vajec
  • štipka morskej soli

Suroviny potrebné na plnku a čokoládový krém

  • 100g – 80% čokolády
  • 175g – zmäknutého masla
  • 120g – práškového cukru (ja používam trstinový)
  • 4PL – kakového prášku
  • 2-3PL – kyslej smotany
  • 4PL – mascarpone
  • štipka morskej soli
  • – veľkých pomarančov

 
Postup:

1 Predhrejte si rúru na 200°C. Korpus: Roztopte si čokoládu na vodnom kúpeli spolu so 4 PL vody. Odstavte od ohňa a nechajte vychladnúť. Medzičasom si rozmiešajte mascarpone, vajíčka, cukor, soľ a múku do bohatej peny za pomoci mixéra. Pridajte maslo, riadne premiešajte a postupne dolievajte čokoládu za stáleho miešania. Takto pripravenú zmes vylejte do pekáča, ktorý ste si vystlali paperom na pečenie. Pečte 25 minút pri teplote 200°C. Korpus pred dokončovaním koláča nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.

2 Čokoládový krém: Opäť si roztopte čokoládu na vodnom kúpeli. Mixérom si medzičasom vymiešajte maslo, cukor a kakaový prášok do krémovej konzistencie. Postačia vám k tomu cca 3-4 minúty. Primiešajte do zmesy kyslú smotanu, mascarpone a soľ. Po premiešaní vmiešajte do krému rozpustenú čokoládu a zmes dajte na pár minút stuhnúť do chladničky.

3 Kým sa vám chladí krém, tak si riadne umyte pomaranče a nakrájajte ich (aj so šupkou) na koliečka. Rozpáľte si grilovaciu pancivu, na ktorej pri strednej teplote ugrilujte všetky pomaranče z oboch strán. Odporúčam grilovať do momentu, pokiaľ sa nezačnú cukry na pomarančoch karamelizovať (začnete vidieť hnedé fliačky). Potom očistite od prebytočnej šupky a spolu s 1PL cukru (môže, nemusí byť) si ich premiešajte.

3 Zdobenie a dokončenie je potom už jednoduché. Pomaranče zbavte prebytočnej šťavy, poukladajte na korpus a koláč pretrite pripraveným čokoládovým krémom. Na dozdobenie použite opäť nejaké výrazné kyslé ovocie. Ja som využil čerstvé ríbezle zo záhradky. 🙂

Tajný tip: Pokiaľ by ste chceli tento koláč ešte viac oživiť, tak do pripravovaného krému pridajte trochu čerstvo nakrájanej chilli papričky. Koláč tak dostane nový rozmer a zaujímavý pikantný nádych.

Na zdravie :).
Váš @Smoliak.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok