Tekvicové muffiny | Recept

26. októbra 2013
Tekvicové muffiny | Recept

Pre zjavný úspech sezónnych receptov, som sa rozhodol pokračovať v tejto tematike aj naďalej. Tentokrát som dostal od mojej krstnej mamy tekvicu, ale nie tú helloween-skú :). Ušla sa mi tekvica obyčajná. Tak trochu som tápal v tom, čo z nej pripraviť, aby to bolo zaujímavé aj pre blog. Dostal som niekoľto tipov a medzi nimi aj tento: „Veď urob z toho placky“. No hej, ale keď tie placky poznajú všetci a nie sú ničím výnimočné, aj keď chutia famózne ;). Preto som naštartoval Google a letmým bádaním som sa rozhodol urobiť pre Slováka niečo netradičné a prekvapivo opäť sladké 😀

K tomuto ma inšpirovala Zuzka Nosková z – Lásky na tanieri. Takže Zuzi, tento je pre teba.

Tekvicové muffiny bez použitia živočísnych tukov

Ingrediencie na tekvicové muffiny:

  • 1/4 šálky – jablkovej šťavy
  • 2 PL – kokosového oleja
  • 1/3 šálky – vriacej vody
  • 1 šálka – nastrúhanej tekvice
  • 1/2 hrnčeku – trstinového cukru
  • 1 PL – golden syrup
  • 1 – vanilkový struk
  • 1 1/2 šálky – hladkej špaldovej múky
  • 1/2 ČL – mletej škorice
  • 1/4 ČL – mletého muškátového orieška
  • 1 ČL – strúhaného zázvoru
  • 1/8 ČL – mletých klinčekov
  • 3/4 ČL – jedlej sódy
  • Štipka soli

Postup:

1Zmiešajte všetky suroviny. Dôležité je dodržať najmä tú vriacu vodu, ktorá výrazne urýchli a pomôže upečeniu cesta, ktoré v tomto prípade neobsahuje žiadne vajíčko :).

2Pečte pri cca 180°C približne 15-20 min. Tu opäť platí zlaté pravidlo: Keď je to zlatisté na povrchu je to vhodné na jedenie, ale až po vychladnutí 🙂

 

Muffiny - hrnčekový systém :)

Úprava tekvice

Mixovanie muffinov

Dávkovanie

 

Mám na vás otázku 🙂

 

Ako som spomínal v jednom článku pár týždňov dozadu, učím sa. A čím viac sledujem Foodblogerskú scénu, zisťujem, že sa to tu delí na dva tábory. Tým prvým sú vášniví receptári, zatiaľ čo na brehu druhom sú Foodstylisti. Foodbloger/ka receptár by mohol ukončiť tento článok takouto fotkou:

Muffiny sú v tomto momente upečené

 

Foodstylista by sa tomu snažil dať nejaký hlbší príbeh, napríklad takýto:

Muffiny foodstyling

Ktorú z alternatív by ste pri mojich receptoch vídavali radšej?

Receptárovú, alebo foodstylingovú?

Nech vám chutí!

12 Komentáre

  • Zoli

    26. októbra 2013 at 17:11

    Krásna finálna fotografia. Chválim.

    1. Smoliak

      26. októbra 2013 at 23:45

      Vďaka zolo 😉

      1. Zoli

        27. októbra 2013 at 12:22

        hento su padajuce listy?

        1. Smoliak

          27. októbra 2013 at 13:27

          Presne 🙂

  • Xsara

    27. októbra 2013 at 10:31

    Krasne foto a mne sa paci viac asi foodstylingova 🙂

    1. Smoliak

      27. októbra 2013 at 10:36

      Dík zuz 🙂 aj mne sa páči najviac a budem sa snažiť hýbať najmä týmto smerom …

  • Veronika

    27. októbra 2013 at 10:43

    Mne sa paci ta, ktoru si urobil. Nech to pekne vyzera, ale zas odhryznuty mufin a omrvinky nepotrebujem. Inak hento nie je cukyna?

    1. Smoliak

      27. októbra 2013 at 10:47

      Tiež som si myslel, ale moje bádanie a darovateľka ma presvedčili, že je to tekvica 🙂 btw. neviem prečo ale tie omrvinky, odhryznutie a pod. sa mi nejak páčia… dáva to tej fotke hlbší príbeh ako len „odfotenie jedla“.. keď sa pozerám na takéto fotky tak vždy sa zastavím a predstavujem si čo sa tam asi deje.. No neboj sa, nie všetky fotky budu omrvinkové a odhryznuté… no toto je jedna z variant :))

  • Viktor

    27. októbra 2013 at 11:21

    Vidim, ze svoju fotku s kolacom a „akoze“ poletujucim listim mozem skrtnut 😉

    Ale odpoviem ti na otazku – podla mna to zalezi od receptu. Ak je to hrncekovy kolac, tak sa mi tam viac hodi atmoska (rozumej styling). Ak je to menej tradicny recept, tak skor obycajna reportazna fotka, dokumentujuca jednotlive kroky pripravy. Kadejakych roztrusenych omrviniek, nakusnutych kolacov a provensalskych ozdob som uz dlhsie prejedeny a grga sa mi…

    1. Smoliak

      27. októbra 2013 at 13:28

      no hej suhlasim ze je toho uz „dost“ .. na druhu stranu aj toho z coho sme prejedeni sa da urobit nieco lepsie.. 🙂 a ja som zastanca, „menej je viac“ 🙂 takze sa snazim robit veci minimalisticky… ale good point k tej pouzitelnosti fotiek.. DIk!

  • Vareška: Tekvicové muffiny s otázkou | PrievidzaOnline.sk

    1. marca 2014 at 13:55

    […] Ďakujeme foodbloggerovi Martinovi za možnosť prebrania receptu z blogu greativity.sk/smoliak. […]

  • Krémová tekvicová polievka s muffinom a opekanými mandľami | Recept

    1. júna 2018 at 20:46

    […] Recept na tekvicový muffin nájdete v predchádzajúcom recepte. […]

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok