Možno ste niekedy zazižili tú neskutočnú túžbu po sladkom, ako tomu bolo aj u mňa v posledný víkend. Dostal som neskutočnú chuť na niečo sladké, ideálne čokoládové a úplne najlepšie, keby to obsahovalo aj orechy. A presne preto vznikol v mojom podaní v originálnom názve „Millionaire’s Shortbread“ koláč, ktorý je vyrobený zo slaného karamelu, položený na maslovej sušienke a poliaty kvalitnou horkou čokoládou.
Vegetariánske
Vegetariánske recepty, ktoré nielenže sú farebné, ale ešte aj chutia skvelo. Doprajte si občasnú pauzu od mäsa a prekvapte žalúdok zdravými receptami zo zeleniny.
-
Čiernu reďkovku aspoň v mojom okolí nepovažujem za nejaký unikátny úkaz. Napriek tomu sa jej až teraz podarilo presadiť a dostať sa do môjho receptu. Po veľmi rýchlom nákupe na miestnom trhu a bez vopred plánovaného nákupu čerstvo odtrhnutej reďkovky zo záhradky, hneď sme u nás doma začali premýšľať čo z nej pripraviť. Napadali nám viaceré varianty na recepty, ale napokon hlad to rozhodol za nás. Pustili sme sa preto to výroby rýchlej a chutnej pomazánky, ktorá sa skladá z pár nenápadných surovín, ktoré po vzájomnom premiešaní vytvoria skvelú chuť na čerstvom podávanom chlebíku. Tvarohová nátierka ktorá vznikla napokon ostala hotová len pár minút, lebo sa po nej veľmi rýchlo zaprášilo.
-
Cesnaková polievka? Mňam! Ako malému chlapcovi mi tento typ polievky popravde veľmi nevoňal :). Dnes keď som o pár rokov starší, tak si občas nájdem čas na jej prípravu, pretože je neskutočne dobrá. Cesnaková polievka trochu inak Vždy ma ale pri výrobe cesnačky zaujímalo, či by sa dala pripraviť aj v trochu jemnejšej a hlavne v krémovejšej konzistencii. A predsa! Poradilo sa :). Malé experimentovanie v kuchyni zabezpečilo, že táto cesnačka je trochu viac nasladšia ako český originál, ale o to chutnejšia na jazyku. Podarilo sa to vďaka skvelej kombinácii orestovaného a pečeného cesnaku zároveň. Veď posúďte sami a to ideálne vo vlastnej kuchyni ;).
-
Niet krajšieho pocitu v kuchyni, ako keď si uvedomíte, že v sezónnom období vzniká väčšina vašich receptov zo surovín, ktoré ste vypestovali vy, alebo vaši príbuzní. Tento recept na skvelé a svieže cestoviny cuketou a domácimi cherry rajčinami, je niečo, čo by mal ochutnať rozhodne každý. V recepte totiž kombinujem 3 pre mňa veľmi obľúbené faktory pre dobrý recept. Za prvé je to jeho jednoduchosť (vďaka talianska kuchyňa), skvelá chuť čerstvých surovín a najmä rýchlosť jeho prípravy.
-
Tiež sa vo vašom živote a jedálničku vyskytovala zalenina, ktorú ste po väčšinu svojho života nemuseli? 🙂 U mňa to bol donedávna mladý stonkový zeler, ktorému som prišiel na chuť práve vďaka receptu na tento výborný kapustový šalát. Kombinujem v ňom viacero druhov zeleniny a jednu parádne vyladenú zálievku. 🙂
-
Tak veľa prívlastkov som v názve receptu asi ešte ani nepoužil :). Popravde ale tento koláč je skutočne, rýchly, jednoduchý, sezónny a hlavne, neskutočne dobrý. Recept je letný najmä preto, že kombinuje slivky, ktoré počas leta dozrievajú a v spojitosti so zvolenými surovinami vytvárajú skvelý výsledok. Celý koláč sa zmieša v jednej nádobe, dozdobí a je vlastne hotový. Preto verím a viem, že ho zvládne naozaj každý. Ak mám byť úprimný, tak v tomto roku je až neuveriteľné vidieť, ako sa darí najmä slivkám. Minulý rok sa ku mne okrem obchodných nedostala ani jedna z domácej záhradky. Zamrzli. Tento rok nám to zase záhrada vrátila hneď niekoľkonásobne. Preto u nás doma vznikajú všakovaké slivkové spracovania. Napríklad aj tento šťavnatý slivkový koláč s kvapkou limetky a…
-
Tohtoročná sezóna zberu ovocia a plodín našich záhrad je v plnom prúde. Zo všetkých smerov sa aspoň v našom prípade hrnú ponuky od rodiny na zeleninu a kopu ovocia. Kedže takéto výzvy sa neodmietajú, tak sa u nás aktuálne vyskytuje prebytok všakovakého ovocia, ktoré po úspešnej výrobe lekvárov a zaváranín, si určite zaslúži prevedenie aj v „čerstvej“ tepelne spracovanej podobe. Pre tento účel mi výborne poslúžil recept na tvarohový mini koláč, ktorý dozdobením s čerstvými černicami a marhuľami, tvorí sladkú a veľmi lákvú výzvu. Máte to s aktuálnymi zásobami ovocia rovnako? 🙂 Pochválte sa mi.
-
S týmto receptom na tvarohový koláč s čokoládou a grilovanými pomarančmi poteším najskôr všetkých chocoholicov. Keby som si mal vybrať jednu jedinú sladkosť, tak v mojom prípade by to bolo buď čerstvé ovocie (akéhokoľvek druhu), alebo určite kvalitný kus dobrej čokolády. A kedže tejto pochutiny sme mali doma viac ako dosť, tak som sa rozhodol pripraviť niečo atypické a hlavne RIADNE čokoládové. Preto pokiaľ milujete čokoládu a máte radi pomaranče, tak tento recept je pre vás ako stvorený. 🙂
-
Taliansko a ich recepty pre mňa osobne znamenajú všetko. Keď sa povie Taliansko, tak v prvom momente si spomeniem na ich úžasné jedlá a okrem pizze aj na Focacciu, ktorá ma nesmierne očarila približne 5 rokov dozadu pri prvej návšteve Milána. Odvtedy si ju doma pripravujem vždy, keď máme chuť na rýchle a chutné jedlo, alebo prípadne keď očakávame návštevu. Ako to máte vy? Potrebné suroviny 500g – hladkej špaldovej múky 1 balíček – sušeného droždia 1ČL – morskej soli 1ČL – trstinového cukru 350 ml – vlažnej vody 4PL – extra panenského olivového oleja Olivy Súšené paradajky Čerstvá bazalka Mleté čierne korenie Postup: 1 Z droždia, vody, cukru a soli si pripravte kvások. Medzičasom preosejte múku, pridajte kvások, olej a premiešajte. Vytvoríte…
-
Aj vám sa vynoria spomienky pri pomyslení na recepty, ktoré sa vám spájajú s detstvom? U mňa podobné pocity vyvolávajú napríklad Slivkové gule, ktoré som vám aj za pomoci mojej priateľky a môjho malého vylepšenia, pretavil do modernejšej podoby. Veď posúďte sami. V recepte sa spájajú čerstvé a výrazné suroviny v podobe medovky, kvetového medu a jemného tvarohu. Jednoducho veľká paráda na jazyku :). Máte svoj obľúbený recept z mladosti?