• Domáca parená buchta so šodó omáčkou

    Parené buchty so šodó omáčkou | Recept

    21. januára 2018smoliak86

    Pokiaľ radi zhrešíte poctivým domácim receptom na unikátny zákusok, tak tieto buchty sú rozhodne správnou voľbou. Nie som zrovna najväčší fanúšik kysnutých koláčov, ale občas ma premôže neskutočná chuť na niečo takéto. Parené buchty pozná asi každý, ale v dospeláckej kombinácii s domácou omáčkou šodó ide o neskutočne pôvadbný chuťový zážitok. Najmä pokiaľ máte radi víno a jeho chuťový prínos v gastronómii. Suroviny na 4ks veľké buchty 500g – hrubej múky 250ml – plnotučného mlieka 20g – droždia 1ČL – trstinového cukru Štipku morskej soli 1 ks – celého vajca Šodó omáčka 125ml – Šumivého vína prosseco 2ks – žĺtok 40g – trstinového cukru Postup: 1 Z vlažného mlieka, droždia a cukru si vytvorte základný kvások. Potom ho spolu v jednej miske rozmiešajte s múkou…

    Čitať článok
  • Krémová polievka z pečených paprík a s čiernym sezamom

    Krémová polievka z pečených paprík | Recept

    21. januára 2018smoliak86

    Milujete rozmanité a nové chute v kuchyni? Potom recept, ktorý som naposledy zdokumentoval rozhodne bude pre vás zaujímavý. Využívam v ňom u nás veľmi bežnú surovinu v podobe paprík, v jej netypickom prevedení. U nás aktuálne veľmi obľúbená receptúra na rýchlu prípravu dobrej a najmä chutnej domácej polievky :). Potrebné suroviny 500g – sladkej červenej papriky 2ks – veľkých cibúľ 3ks – strúčikov cesnaku 500ml – silného zeleninového vývaru 200ml – šľahačkovej smotany 20g – masla Čerstvé chilli Čierny sezam Morská soľ Sušený, alebo čerstvý tymián Nahrubo namleté čierne korenie Olivový olej Postup: 1 Umyté a osušený papriky dajte piecť na plech vo vyhriatej rúre na 220°C. Nechajte piecť pokiaľ koža paprík nezačne černať. Tieto papriky vyberte spolu s plechom, dajte do sklenenej misky a…

    Čitať článok
  • Vanilkové profiterolky - miniveterníky

    Vanilkové profiterolky – miniveterníky | Recept

    25. decembra 2017smoliak86

    Profiterolky, alebo miniveterníky svojou prípravou radím medzi tie náročnejšie. Sám som musel pripraviť 3 rôzne várky, aby som si otestoval niekoľko postupov a viacerých popravde nesprávnych receptov. Tento, je ale 100% overený a poviem vám, že profiterolky podľa neho pripravíte tak ľahúčko, že vás vaše návštevy budú ospevovať ako profesionálneho cukrára, alebo cukrárku :). Ingrediencie na odpalované cesto 120g – masla 150g – hladkej múky (typ 00) 250 ml – vody 2PL – cukru 1ČL – soli 3/4ČL – kypriaceho prášku 4ks – vajec (veľkosť M) Vanilková plnka 400ml – plnotučného mlieka 2 balíky – vanilkového pudingu 150g – trstinového cukru 250g – masla 2PL – kvalitného rumu 1/2ČL – vanilkového bourbonu Postup: 1 V hrnci si dajte variť vodu, maslo, cukor a soľ. Maslo…

    Čitať článok
  • Ovsené sušienky bez múky

    Banánové ovsené sušienky bez múky | Recept

    21. decembra 2017smoliak86

    Verím, že s týmto receptom poteším najmä vyznávačov zdravých receptov. Po dlhšom čase opäť zverejňujem dezert, ktorý je rýchlý a zároveň aj zdravšou alternatívou oproti bežným sladkým receptom :). Tieto sušienky totiž neobsahujú ani štipku cukru a dokonca sú 100% bez múúúky. A poviem vám, že jeho prípravou nestrávite viac ako 30-40 min. svojho života. Takže výhra! Ingrediencie, ktoré budete potrebovať 3 ks – prezretých banánov 2 PL – plnotučného mlieka 3 PL – lesného medu 180g – jemných (rozumej malých) ovsených vločiek 50g – najemno nasekaných brusníc 50g – nasekaných mandlí Mletá škorica Postup: 1 Vidličkou rozmačkajte banány na jemnú kašu, ktorú následne zmiešajte s medom, mliekom, s mletou škoricou a ostatnými surovinami. Nakoniec primiešajte vločky, po ktorej vám vznikne hustá hmota pripravená na…

    Čitať článok
  • Jablkový koláč s maslovou sušienkou

    Vianočný jablkový koláč so slaným korpusom | Recept

    18. decembra 2017smoliak86

    Určite to poznáte. Jeseň a aspoň unás aktuálny prebytok jabĺk, ktoré nemáte kde uskladniť a preto sa vyslovene pýtajú do nejakého receptu. Približne nejak takto vznikol najnovší tematický recept. Je jablkový, sladký a plný jesenno-vianočných vôní. Čo viac si dopriať počas dlhých zimných dní. No nie? 🙂 Sušienkový korpus 2 1/2 šálky – hladnej špaldovej múky 1/2ČL – morslej soli 226g – neosoleného čerstvého masla (nakrájaného na kocky) 80g – vlažnej vody Jablková náplň Dôležité: Tento bod receptu je nutné pripraviť cca 2h pred samotným pečením 1200g – jabĺk (najlepší je mix viacerých druhov) 2 1/2 šálky – trstinového cukru 1ČL – mletej škorice 1/2ČL – mletých klinčekov 250ml – jablčného cider-u 150ml – jablčného octu 150ml – vody 4ks – čerstvých vajec (veľkosť L)…

    Čitať článok
  • Crème brûlée

    Crème brûlée | Recept

    15. novembra 2017smoliak86

    Čo si budeme klamať. Fotka aktuálneho receptu na Creme brulee nie je najdokonalejšia. Za jej vznikom sa ale ukrýva trochu iný príbeh. Začal som totiž variť na novom mieste (rozumej: vo vlastnom byte), kde som si potreboval otestovať rozloženú techniku. A keďže ma tlačil čas, tak na stajlovačky a vypiplávačky nejak neostalo veľa priestoru. Verejne ale sľubujem, že pri ďalšej príležitosti fotku vylepším a zamením za novú. Nateraz ale pripájam vynikajúci a odskúšaný recept :). Potrebné suroviny na 4 porcie 400ml – 40% smotany (ja som použil od mlékarny Kunín) 1ks – vanilkový lusk 4ks – žĺtok z domácich, alebo bio vajec 40g – trstinového cukru Cukor na posypanie a flambovanie Postup: 1 Ako prvé si predhrejte rúru na 160-170°C. Teplotu odhadnite tak, ako dobre…

    Čitať článok
  • Krémová tekvicová polievka s muffinom

    Krémová tekvicová polievka s muffinom a opekanými mandľami | Recept

    19. júla 2017smoliak86

    Určite to poznáte, keď sa len tak prehrabávate v starších receptoch a narazíte na niečo, čo ste už dlhšie nerobili a neochutnali. Tento recept nie je výnimkou. Prvýkrát som túto polievku varil ešte minulý rok. A kedže je čas leta, tak som sa rozhodol dopísať práve tento recept na skvelú, sladkú a krémovú tekvicovú polievku, ktorá chutí skvelo aj za studena. A to je počas leta veľkou výhodou :). Potrebné suroviny na tekvicovú polievku 1,5kg – hokkaido tekvice 2ks – väčších zemiakov 2ks – väčšieho petržlenu 1ks – väčšej cibule 250ml – kyslej smotany Čerstvú mätu Extra panenský olivový olej Amaretto Morská soľ Na hrubo namleté čierne korenie Muškátový oriešok Mandle Recept na tekvicový muffin nájdete v predchádzajúcom recepte. Postup: 1 V hrnci si rozpláte…

    Čitať článok
  • Cheesecake jablkové ruže

    Cheesecake jablkové ruže | Video Recept

    23. novembra 2016smoliak86

    Tento cheesecake recept považujte za predskokana do novo-vznikajúcej sérií video receptov :). Rozhodol som sa, že občas zabrdnem do video tvorby a prenesiem vás priamo do diania v mojej kuchyni. V zásobe mám ešte niekoľko receptov, takže ostaňte v spojení a sledujte novú kategóriu „Video Recepty“ A samozrejme budem rád, keď mi dáte feedback či sa vám takáto tvorba páči, alebo nie ;). Potrebné suroviny na Cheescake ruže 2ks – prepeličích vajec 250g – mascarpone 2PL – trstinového cukru 2ČL – škoricového cukru 250g – domáceho, alebo kupovaného lístkového cesta 1/2 – citrónu Hladkú múku – medu Trochu vody Postup: 1 Rozkrojte si jablko na 2 polovice, vydlabte striedku a potom ho nakrájajte na veľmi tenké pásiky. Takto pokrájané jablko zalejte trochou vody, citrónovou šťavou…

    Čitať článok
  • Cviklový šalát

    Cviklový šalát | Recept

    12. júna 2016smoliak86

    Cvikla, či repa je veľmi zdravá a najmä na pohľad lahodná surovina. Žiaľ jej využitie okrem „zaváranej“ klasiky je tak trochu menej neznáme. Ja som sa pár dní dozadu dostal k zaujímavému receptu na jej tak trochu atypickejšie využitie. Preto pokiaľ čakáte nejakú návštevu a neradi by ste ju hostili klasickými vlašákmi, tak skúste túto chviklovú variantu. Ideálne na čerstvej bruskete s lístkami tymiánu ;). Suroviny na cviklový šalát 400g – zaváranej cvikly (repy) 100g – kyslých zaváraných uhoriek 100g ks – na mäkko uvarenej mrkvy 100g – mladého sladkého hrášku 2 ks – na tvrdo uvarených vajíčok 3 ks – šalotky 1 PL – plnotučnej horčice 2 PL – delikátnej majonézy Hellmann’s 200g – bieleho jogurtu Morská soľ Mleté čierne korenie Čerstvý tymián (na…

    Čitať článok
  • Špargľové rizoto

    Šparglové rizoto s chilli olejom | Recept

    14. mája 2016smoliak86

    Budem ku vám úprimný. Tento recept vznikol aj vďaka tomu, že som v obchode našiel túto skvelú vec akou je špargľa v 50% zľave :). Dokonca v BIO kvalite. Tak teda keď budete mať vlastnú úrodu, alebo narazíte na kvalitné kusy a nebudete vedieť čo s ňou, odporúčam tento veľmi rýchli a na chuť výborný recept. Suroviny potrebné na šparglové rizoto 15 ks – veľkých šparglí 1 hrnček – arborio ryže 1 hrnček – sladkého hrášku 100 – 150g – parmezánu 0,5 l – silného zeleninového vývaru 0,15 l – ružového vína (výber a kvalitu podľa vlastných preferencií) 1 ks – veľkej cibule 4 ks – strúčikov cesnaku extra panenský olivový olej čerstvé maslo čierne korenie Morská soľ Postup: 1 Základ dobrý, všetko dobré. Preto…

    Čitať článok
1 2 3 4