• História výroby čokolády

    FoodZaujímavosť: Výroba čokolády naprieč históriou

    4. decembra 2016smoliak86

    Aj vy si občas zvyknete klásť otázku, ako sa niektoré veci vyrábali v minulosti? Nahliadnite do najnovšej #FoodZaujímavosti, kde som vám vybral video, ktoré vykresľuje výrobu čokolády v historickejších dobách. Toto rozhodne nie je dnešná prefabrikovaná výroba. Určite mi dajte vedieť, čo vás najviac na tomto videu zaujalo. 🙂

    Čitať článok
  • Gastronomický slovník

    Kuchársky slovník – Názvy jedál a surovín (2. časť)

    24. marca 2016smoliak86

    Po prvej časti gastronomického slovníka, prišiel rad na ten druhý sšubovaný. V nasledujúcom zozname nájdete vysvetlenie pre odborné názvy jedál a surovín, s ktorými sa môžete v gastronómii stretnúť. Verím, že aj tento zoznam vám veľakrát pomôže :).

    Čitať článok
  • Etiketa v reštauráciach

    Etiketa v luxusných reštauráciách (FoodZaujímavosť)

    19. februára 2016smoliak86

    Počujete o tom prvýkrát? Nevadí, donedávna som bol na tom rovnako, nechodí sa predsa do nich každý deň. Ale čas od času, pri výnimočnej a zväčša romantickej príležitosti, tam predsa len zavítame asi všetci :). Návšteva takýchto podnikov so sebou prináša dávku etikety a nepísané pravidlá, ako sa správne obliecť a správať. Nasledujúci článok je výsledkom môjho bádania po odpovediach, “ako by to malo v ideálnom svete etikety pri návšteve takýchto podnikov vyzerať”. Oblečenie Ešte pred takými 50 rokmi bolo úplnou samozrejmosťou, že páni chodili do reštaurácií v obleku a dokonale vyleštených topánkach, zatiaľ čo dámy na seba bez premýšľania brali koktejlové šaty a vysoké podpätky. Dnes už tak prísna etiketa neplatí a majitelia luxusnejších reštaurácií priznávajú, že ak človek nepríde vyložene nevkusne oblečený, nemajú…

    Čitať článok
  • Valentínske recepty

    FoodZaujímavosť – Valentínske recepty na inšpiráciu

    8. februára 2016smoliak86

    Hľadáte inšpiráciu ako prekvapiť svoju polovičku počas sviatku Valentína? Našiel som pre vás video, ktoré vám odhalí hneď niekoľko valentínskych receptov. Vo videu nájdete mnoho jednoduchých a rýchlych nápadov, ako si to spestriť a verím, že zobrazené techniky zvládne naozaj každý :). Prípadne sa inšpirujte týmto veľmi rýchlym receptom na „romantické ruže“ z lístkového cesta. Pokiaľ sa vám podarí takéto niečo zrealizovať, tak mi určite dajte vedieť a rád vaše fotky potom doplním do tohto článku.

    Čitať článok
  • Polotovary v kuchyni

    5 vecí, ktoré v profesionálnej kuchyni rozhodne nenájdete

    13. novembra 2015smoliak86

    Ľahko sa o tom hovorí, ale v praxi oveľa ťažšie dodržiava. Posledné týždne som mal to šťastie, že som narazil na niekoľko článkov z gastro tematiky, kde sa striedali nadpisy z článkov: „Čo nemôže chýbať v profesionálnej kuchyni“, „Veci bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete“, … Väčšina nadpisov hovorí o tom, čo v kuchyni mať musíte, ale žiaden z nich nehovorí, čo do kuchyne rozhodne nepatrí. Prečo? Neviem. Naštastie tu máte mňa a preto som sa rozhodol spísať 5 vecí, ktoré by sa v profi kuchyni (ale aj v tej domácej) rozhodne nachádzať nemali. :).   1. Neporiadok Nečistota je nežiaduca hneď z viacerých dôvodov. Mohli by sme spomenúť zdravie, bezpečnosť a tak ďalej. Na druhú stranu pri pravidelnej práci v kuchyni viem, že poriadok…

    Čitať článok
  • Svetový deň jedla

    Svetový deň jedla 2015 – udalosť, o ktorej by ste mali vedieť (Food zaujímavosť)

    16. októbra 2015smoliak86

    Už naše mamy nám hovorievali: „dojedz tú porciu, snáď si nemyslíš, že ju budeme vyhadzovať“. Vtedy úsmevné, no čím som starší, tak o to viac pravdivé. Odpustite mi bulvárny podtón v úvodných slovách tohto článku, ale musel som nejak nadviazať na fakt, že každý rok prebieha na svete výzva ku šetreniu jedla v prospech znižovania energií, šetrenia prírody a poukázania na to, že vo svete hladuje podľa aktuálnych štatistík niečo málo cez 790 miliónov ľudí. V tomto roku sa svetová výzva pod názvom World Food Day, koná 16. októbra. Pri tejto príležitosti si preto zároveň kladiem otázku: Naozaj dokážeme vďaka takýmto udalostiam reálne a výraznejšie znížiť objem plytvaného jedla? Neviem. No nasledujúci dokument na nepekných príkladoch odhaluje zvrátenosť dnešnej doby, kedy hnaním sa za ziskovosťou,…

    Čitať článok
  • Najlepšie filmy o varení

    9+1 najlepších filmov o varení a jedle (FoodZaujímavosť)

    14. septembra 2015smoliak86

    Jeden múdry človek raz povedal, že životná harmónia nastáva keď sa riadite 3 základnými piliermi: práca, oddych a oslava. Pracovať musíme, ale oddychovať a zabávať sa občas zabúdame. Keď už si ale ten čas na oddych nájdete, tak rozhodne odporúčam napríklad pri týchto 10 NAJ filmoch, ktoré považujem za ten najlepší výber vo svojej kategórii. 🙂 1. Jiro Dreams of Sushi USA (2011) – Dokumentárny CSFD: 86% | IMBD: 7.9 O filme: Dokument o živote 85 ročného japonca, ktorý už cez 70 rokov pracuje vo svojej vlastnej sushi reštaurácii, ktorá je ocenená 3 michelinskými hviezdami. Jeho reštaurácia je umiestnená v metre, zmestia sa do nej maximálne 10 ľudia a má jeden záchod. Hlavný predstaviteľ Jiro je na seba tak tvrdý, že aj napriek maximálnemu úspechu,…

    Čitať článok
  • Gastronomický slovník kuchyne

    Kuchársky slovník – Kuchárske techniky (1. časť)

    31. augusta 2015smoliak86

    Gastronomický slovník, alebo jazyk kuchyne. Aj takto by som mohol nazvať nasledujúcu tému, ktorej sa chcem venovať v dvojdielnom vydaní. Zápasili ste už niekedy s názvami, ktoré tak radi používajú kuchárske celebrity? Už viac nemusíte. Stačí ak v budúcnosti využijete mnou zozbieraný zoznam najčastejšie používaných výrazov v kuchyni a v kuchárskych knihách. A kto vie, možno aj vďaka nemu počas budúcich návštev v reštaurácii vás už nič na jedálnom lístku neprekvapí. Mimochodom mnohé z nich som aj ja sám spoznal až počas sumarizovania tohto gastronomického zoznamu. 🙂 A | B | C | D | F | G | J | K | M | N | P | R | S | T | V | Ž AL DENTE Taliansky termín pre suroviny, ktoré…

    Čitať článok
  • Pečenie chleba v Tadžikistane

    FoodZaujímavosť: Umenie pečenia chleba v Tadžikistane

    3. augusta 2015smoliak86

    Keď sa dnes povie pečenie chleba, tak si mnohí z nás predstavia obrovské poloautomatické haly, ktoré vyprodukujú X tisíc kusov pečiva denne. Niektorí si možno pečú peceň kváskového chleba svojpomocne doma, alebo obľubujú už pomerne málo vídané malé rodinné pekárne. 🙂 O to viac bolo pre mňa prekvapením, keď som narazil na nasledujúce video, ktoré mi tak trochu opäť otvorilo oči. Uvedomiť si, že podmienky vo svete aj na tak bežný tovar, akým chleba pre nás je, sú niekde stále veľmi skromné a napriek tomu dokážu ľudia v nehostiných podmienkach vykúzliť takúto ohromnú vec: * Tadžikistan, alebo Tadžická republika, je štát v strednej Ázii, hraničiaci s Afganistanom, Čínou, Kirgizskom a Uzbekistanom. Ide o bývalú zväzovú republiku Sovietskeho zväzu, v súčasnosti člen SNŠ.

    Čitať článok
  • Tamojstvo ukryté v horalkách

    FoodZaujímávosť: Tajomstvo ukryté v horalkách

    12. júna 2015smoliak86

    Pôvodná receptúra obsahuje tzv. „zlom“ v náplni, ktorého úlohou je držať jednotlivé pláty tak, aby sa vzájomne neposúvali. Mimo iné, tento „zlom“ vytávara nezameniteľnú a osobitnú chuť horaliek. V praxi to vyzerá tak, že na začiatku každej výroby sa vyrobí „zlom“ (hotové výrobky), ktorý sa následne pomelie do náplne presne podľa originálnej recepúry. Nevyužitý zlom počas výroby sa vyhodí a pri ďalšej várke sa vytvára úplne nanovo. Pre eco fanúšikov je dobrým zistením aj to, že k vzhľadom k obrovským výrobným dávkam je tohto odpadu minimum. Veď prečo by ho aj bolo veľa, keďže každá výroba chce ušetriť a zarobiť čo najviac :). Na moju otázku, či pečivárne neuvažovali o zmodernizovaní výroby  bez vytvárania zlomu, som dostal nasledovnú odpoveď:     Teraz už aspoň viem, prečo sú tie…

    Čitať článok
1 2