Je tomu pomaly 5 rokov, čo som vydal článok o najlepších filmoch o jedle a varení. Kedže ale päť rokov je pomerne dlhý čas, tak som sa rozhodol vám pripraviť nový zoznam ďaľších skvelých filmov o varení, jedle a zaujímavých príbehoch. Tentokrát sa ale pokúsim zvoliť trochu odlišnú formu a preto som sa rozhodol okrem verejne dostupných hodnotení pridať ruku dielu a ohodnotiť to svojím subjektívnym „barometrom“ zaujímavosti. V zozname nájdete celkom nové, ale aj medzičasom objavené staršie diela, ktoré vďaka svojim zaujímavým príbehom si zaslúžia pozornosť. Aké filmy o varení sa tedá oplatí pozrieť? 1. Bistro Ramen Singapur/ Japonsko (2018) – Dráma CSFD: 72% | IMBD: 6.8 O filme: Vo filme sa odohráva zaujímavý príbeh mladého šéfkuchára Masata, ktorý je odborníkom na japonský…
Food Zaujímavosti
Hľadám pre vás tie najzaujímavejšie príbehy o jedle a ich históriu. Objavte čaro málo známych faktov o jedle a potravinách ako takých. Food zaujímavosti, ktoré ste o jedle ešte možno nepočuli a radi by ste sa ich dozvedeli.
-
Aj vy si občas zvyknete klásť otázku, ako sa niektoré veci vyrábali v minulosti? Nahliadnite do najnovšej #FoodZaujímavosti, kde som vám vybral video, ktoré vykresľuje výrobu čokolády v historickejších dobách. Toto rozhodne nie je dnešná prefabrikovaná výroba. Určite mi dajte vedieť, čo vás najviac na tomto videu zaujalo. 🙂
-
Po prvej časti gastronomického slovníka, prišiel rad na ten druhý sšubovaný. V nasledujúcom zozname nájdete vysvetlenie pre odborné názvy jedál a surovín, s ktorými sa môžete v gastronómii stretnúť. Verím, že aj tento zoznam vám veľakrát pomôže :).
-
Počujete o tom prvýkrát? Nevadí, donedávna som bol na tom rovnako, nechodí sa predsa do nich každý deň. Ale čas od času, pri výnimočnej a zväčša romantickej príležitosti, tam predsa len zavítame asi všetci :). Návšteva takýchto podnikov so sebou prináša dávku etikety a nepísané pravidlá, ako sa správne obliecť a správať. Nasledujúci článok je výsledkom môjho bádania po odpovediach, “ako by to malo v ideálnom svete etikety pri návšteve takýchto podnikov vyzerať”. Oblečenie Ešte pred takými 50 rokmi bolo úplnou samozrejmosťou, že páni chodili do reštaurácií v obleku a dokonale vyleštených topánkach, zatiaľ čo dámy na seba bez premýšľania brali koktejlové šaty a vysoké podpätky. Dnes už tak prísna etiketa neplatí a majitelia luxusnejších reštaurácií priznávajú, že ak človek nepríde vyložene nevkusne oblečený, nemajú…
-
Hľadáte inšpiráciu ako prekvapiť svoju polovičku počas sviatku Valentína? Našiel som pre vás video, ktoré vám odhalí hneď niekoľko valentínskych receptov. Vo videu nájdete mnoho jednoduchých a rýchlych nápadov, ako si to spestriť a verím, že zobrazené techniky zvládne naozaj každý :). Prípadne sa inšpirujte týmto veľmi rýchlym receptom na „romantické ruže“ z lístkového cesta. Pokiaľ sa vám podarí takéto niečo zrealizovať, tak mi určite dajte vedieť a rád vaše fotky potom doplním do tohto článku.
-
Ľahko sa o tom hovorí, ale v praxi oveľa ťažšie dodržiava. Posledné týždne som mal to šťastie, že som narazil na niekoľko článkov z gastro tematiky, kde sa striedali nadpisy z článkov: „Čo nemôže chýbať v profesionálnej kuchyni“, „Veci bez ktorých sa v kuchyni nezaobídete“, … Väčšina nadpisov hovorí o tom, čo v kuchyni mať musíte, ale žiaden z nich nehovorí, čo do kuchyne rozhodne nepatrí. Prečo? Neviem. Naštastie tu máte mňa a preto som sa rozhodol spísať 5 vecí, ktoré by sa v profi kuchyni (ale aj v tej domácej) rozhodne nachádzať nemali. :). 1. Neporiadok Nečistota je nežiaduca hneď z viacerých dôvodov. Mohli by sme spomenúť zdravie, bezpečnosť a tak ďalej. Na druhú stranu pri pravidelnej práci v kuchyni viem, že poriadok…
-
Už naše mamy nám hovorievali: „dojedz tú porciu, snáď si nemyslíš, že ju budeme vyhadzovať“. Vtedy úsmevné, no čím som starší, tak o to viac pravdivé. Odpustite mi bulvárny podtón v úvodných slovách tohto článku, ale musel som nejak nadviazať na fakt, že každý rok prebieha na svete výzva ku šetreniu jedla v prospech znižovania energií, šetrenia prírody a poukázania na to, že vo svete hladuje podľa aktuálnych štatistík niečo málo cez 790 miliónov ľudí. V tomto roku sa svetová výzva pod názvom World Food Day, koná 16. októbra. Pri tejto príležitosti si preto zároveň kladiem otázku: Naozaj dokážeme vďaka takýmto udalostiam reálne a výraznejšie znížiť objem plytvaného jedla? Neviem. No nasledujúci dokument na nepekných príkladoch odhaluje zvrátenosť dnešnej doby, kedy hnaním sa za ziskovosťou,…
-
Jeden múdry človek raz povedal, že životná harmónia nastáva keď sa riadite 3 základnými piliermi: práca, oddych a oslava. Pracovať musíme, ale oddychovať a zabávať sa občas zabúdame. Keď už si ale ten čas na oddych nájdete, tak rozhodne odporúčam napríklad pri týchto 10 NAJ filmoch, ktoré považujem za ten najlepší výber vo svojej kategórii. 🙂 1. Jiro Dreams of Sushi USA (2011) – Dokumentárny CSFD: 86% | IMBD: 7.9 O filme: Dokument o živote 85 ročného japonca, ktorý už cez 70 rokov pracuje vo svojej vlastnej sushi reštaurácii, ktorá je ocenená 3 michelinskými hviezdami. Jeho reštaurácia je umiestnená v metre, zmestia sa do nej maximálne 10 ľudia a má jeden záchod. Hlavný predstaviteľ Jiro je na seba tak tvrdý, že aj napriek maximálnemu úspechu,…
-
Gastronomický slovník, alebo jazyk kuchyne. Aj takto by som mohol nazvať nasledujúcu tému, ktorej sa chcem venovať v dvojdielnom vydaní. Zápasili ste už niekedy s názvami, ktoré tak radi používajú kuchárske celebrity? Už viac nemusíte. Stačí ak v budúcnosti využijete mnou zozbieraný zoznam najčastejšie používaných výrazov v kuchyni a v kuchárskych knihách. A kto vie, možno aj vďaka nemu počas budúcich návštev v reštaurácii vás už nič na jedálnom lístku neprekvapí. Mimochodom mnohé z nich som aj ja sám spoznal až počas sumarizovania tohto gastronomického zoznamu. 🙂 A | B | C | D | F | G | J | K | M | N | P | R | S | T | V | Ž AL DENTE Taliansky termín pre suroviny, ktoré…
-
Keď sa dnes povie pečenie chleba, tak si mnohí z nás predstavia obrovské poloautomatické haly, ktoré vyprodukujú X tisíc kusov pečiva denne. Niektorí si možno pečú peceň kváskového chleba svojpomocne doma, alebo obľubujú už pomerne málo vídané malé rodinné pekárne. 🙂 O to viac bolo pre mňa prekvapením, keď som narazil na nasledujúce video, ktoré mi tak trochu opäť otvorilo oči. Uvedomiť si, že podmienky vo svete aj na tak bežný tovar, akým chleba pre nás je, sú niekde stále veľmi skromné a napriek tomu dokážu ľudia v nehostiných podmienkach vykúzliť takúto ohromnú vec: * Tadžikistan, alebo Tadžická republika, je štát v strednej Ázii, hraničiaci s Afganistanom, Čínou, Kirgizskom a Uzbekistanom. Ide o bývalú zväzovú republiku Sovietskeho zväzu, v súčasnosti člen SNŠ.