• Talianska focaccia

    Talianska focaccia so sušenými rajčinami | Recept

    10. júla 2018Smoliak

    Taliansko a ich recepty pre mňa osobne znamenajú všetko. Keď sa povie Taliansko, tak v prvom momente si spomeniem na ich úžasné jedlá a okrem pizze aj na Focacciu, ktorá ma nesmierne očarila približne 5 rokov dozadu pri prvej návšteve Milána. Odvtedy si ju doma pripravujem vždy, keď máme chuť na rýchle a chutné jedlo, alebo prípadne keď očakávame návštevu. Ako to máte vy?   Potrebné suroviny 500g – hladkej špaldovej múky 1 balíček – sušeného droždia 1ČL – morskej soli 1ČL – trstinového cukru 350 ml – vlažnej vody 4PL – extra panenského olivového oleja Olivy Súšené paradajky Čerstvá bazalka Mleté čierne korenie   Postup: 1 Z droždia, vody, cukru a soli si pripravte kvások. Medzičasom preosejte múku, pridajte kvások, olej a premiešajte. Vytvoríte…

    Čitať článok
  • Údený granadír

    Zapekaný údený granadír so sladkými zemiakmi | Recept

    19. januára 2016

    Vždy som si hovoril, že raz príde deň, keď vypushujem nejaký typický slovenský recept do iných rozmerov. V tomto prípade sa dá povedať, že som blízko k dokonalému update-u. Máte radi Granadír lomeno Granatírsky pochod lomeno Granatiersky pochod? Pokiaľ hej, tak skúste túto novú obdobu, na ktorú som prišiel ja sám :). Potrebné suroviny na údený granadír 200g – sladkých zemiakov 200g – cestovín 2ks – veľkých cibúľ Sladkú mletú papriku Údenú mletú papriku Extra panenský olivový olej Morská soľ Bonus: Kvalitný syr (Cheddar, parmezán,…) Postup: 1 Úplne na začiatok si dajte uvariť zemaky v šupke do takej 3/4, aby sa príliš nerozvarili. Medzičasom môžete dať variť aj cestoviny, ktoré by mali byť pripravené Aldente. Keď sú zemiaky dovarené, tak ich ošúpte a nakrájajte na…

    Čitať článok
  • Vegetariánsky cuketový guláš | Recept

    21. augusta 2015

    Cukety, tekvice a iné dobroty zo záhrady. Toto je to pravé obdobie, keď sa každý jeden z nás môže dosýtosti vyblázniť na úrode, ktorú nám prinášajú naše záhradky. Kedže ako často hovoriem: „Som latentný vegetarián“, tak som si pre vás pripravil túto vynikajúcu verziu „bezmäsitého gulášu“.

    Čitať článok
  • Grilovaná pomarančová limonáda

    Grilovaná pomarančová limonáda | Recept

    15. augusta 2015

    K letu jednoznačne patrí osviežujúce ovocie a voda v ktorej sa človek môže vykúpať. Ja som si v týchto dňoch povedal, že prinesiem opäť nejaký vlastný recept na ovocnú tématiku. Veď čo môže byť viac Fresh ako pomarančová limonáda a ešte k tomu grilovaná. 🙂 Túto verziu by som nazval hitom môjho leta. Máte svoju obľúbenú osviežujúcu variantu? Potrebné suroviny na limonádu: 1 kg – pomarančov 3 PL – trstinového cukru 0,5 l – studenej vody 2 dcl – bieleho rumu Veľa ľadu Postup: 1 Polovicu pomarančov si nakrájajte na cca 1 cm krúžky a obe strany ponorte do trstinového cukru. Rozpálte si panvicu, prípadne gril s uhlím a ugrilujte tieto pomaranče až do momentu pokiaľ cukor neskaramelizuje. 2 Vytlačte si zvyšné pomaranče do nádoby…

    Čitať článok
  • Čokoládové brownie

    Čokoládové brownie s pekanovými orechmi | Recept

    21. februára 2015

    Týmto receptom rozhodne poteším čokoholikov a tak trochu provokujem ľudí v aktívnej diete. Brownie, alebo dezert nabitý skvelými vecami. Tí, ktorí ho už niekedy v živote pripravovali, tak my dajú určite za pravdu, že jeho ideálny výsledok je občas ťažko dosiahnuteľný.

    Čitať článok
  • Fazuľová polievka so zeleninou

    Fazuľová polievka so zeleninou | Recept

    25. septembra 2014

    Fazuľová s údeným, alebo fazuľačka. Aj takéto pomenovania môže mať tento typ polievky. Už ako malý chlapec mi ju varievala moja starká a vtedy som si ju fakt vychutnával do sýtosti. Ale ako čas letí, aj moje chute sa menia a preto, keď zatúžim po alternatíve bez mäsa, tak väčšinou siahnem po tomto recepte. Mnou overený, už asi 100x varený a stále rovnako skvelý. Otestované a potvrdené mojou rodinou, ktorí sú čistí mäsožravci. 🙂 Potrebné ingrediencie na fazuľovú polievku so zeleninou: 250 g – fazule (ja mám najradšej tú veľkú) 6 ks – veľkých zemiakov 3 ks – mrkvy 2 ks – petržlenu petržlenovú vňať olivový olej mletú červenú papriku morskú soľ Postup: 1Cez noc, alebo aspoň na pol dňa si namočte fazuľu do vody,…

    Čitať článok