• Tvarohová pomazánka z čiernej reďkovky

    Tvarohová nátierka z čiernej reďkovky a mrkvy

    5. októbra 2018Smoliak

    Čiernu reďkovku aspoň v mojom okolí nepovažujem za nejaký unikátny úkaz. Napriek tomu sa jej až teraz podarilo presadiť a dostať sa do môjho receptu. Po veľmi rýchlom nákupe na miestnom trhu a bez vopred plánovaného nákupu čerstvo odtrhnutej reďkovky zo záhradky, hneď sme u nás doma začali premýšľať čo z nej pripraviť. Napadali nám viaceré varianty na recepty, ale napokon hlad to rozhodol za nás. Pustili sme sa preto to výroby rýchlej a chutnej pomazánky, ktorá sa skladá z pár nenápadných surovín, ktoré po vzájomnom premiešaní vytvoria skvelú chuť na čerstvom podávanom chlebíku. Tvarohová nátierka ktorá vznikla napokon ostala hotová len pár minút, lebo sa po nej veľmi rýchlo zaprášilo.

    Čitať článok
  • Ovsené sušienky bez múky

    Banánové ovsené sušienky bez múky | Recept

    21. decembra 2017

    Verím, že s týmto receptom poteším najmä vyznávačov zdravých receptov. Po dlhšom čase opäť zverejňujem dezert, ktorý je rýchlý a zároveň aj zdravšou alternatívou oproti bežným sladkým receptom :). Tieto sušienky totiž neobsahujú ani štipku cukru a dokonca sú 100% bez múúúky.

    Čitať článok
  • Cviklový šalát

    Cviklový šalát | Recept

    12. júna 2016

    Cvikla, či repa je veľmi zdravá a najmä na pohľad lahodná surovina. Žiaľ jej využitie okrem „zaváranej“ klasiky je tak trochu menej neznáme. Ja som sa pár dní dozadu dostal k zaujímavému receptu na jej tak trochu atypickejšie využitie. Preto pokiaľ čakáte nejakú návštevu a neradi by ste ju hostili klasickými vlašákmi, tak skúste túto chviklovú variantu. Ideálne na čerstvej bruskete s lístkami tymiánu ;).

    Čitať článok
  • Špargľové rizoto

    Šparglové rizoto s chilli olejom | Recept

    14. mája 2016

    Budem ku vám úprimný. Tento recept vznikol aj vďaka tomu, že som v obchode našiel túto skvelú vec akou je špargľa v 50% zľave :). Dokonca v BIO kvalite. Tak teda keď budete mať vlastnú úrodu, alebo narazíte na kvalitné kusy a nebudete vedieť čo s ňou, odporúčam tento veľmi rýchli a na chuť výborný recept. Suroviny potrebné na šparglové rizoto 15 ks – veľkých šparglí 1 hrnček – arborio ryže 1 hrnček – sladkého hrášku 100 – 150g – parmezánu 0,5 l – silného zeleninového vývaru 0,15 l – ružového vína (výber a kvalitu podľa vlastných preferencií) 1 ks – veľkej cibule 4 ks – strúčikov cesnaku extra panenský olivový olej čerstvé maslo čierne korenie Morská soľ Postup: 1 Základ dobrý, všetko dobré. Preto…

    Čitať článok
  • Pesto z medvedieho cesnaku

    Najlepšie pesto z medvedieho cesnaku | Recept

    23. apríla 2016

    Je pravdou, že od tvorby tohto článku ubehli hádam aj 3 týždne, ale nič to nemení na fakte, že vám chcem prezradiť môj obľúbený recept na pesto z medvedieho cesnaku. Ani neviem ako, ale počas jednej prechádzky z priateľkou sme narazili na kráľovstvo cesnakové ako máte možnosť vidieť na fotke hore. 🙂 Pri tomto pohľade mi začali v hlave behať myšlienky o spracovaní tohto prírodného liečiteľa. Mnohé listy mám zamrazené, sušenie sa žiaľ nevydarilo, ale naopak som dokázal vylepšiť moje obľúbené pesto a jeho recept vám spisujem nižšie. Potrebné suroviny: 10-15 ks – veľkých listov medvedieho cesnaku 50g – vlašských orechov 120 ml – extrapenenského olivového oleja 1 – malá čili paprička 1/2 – citrónovej šťavy štipka morskej soli Postup: 1 Vlašské orechy si opečte…

    Čitať článok
  • Slaný karamel

    Najlepšia poleva na koláče – Slaný karamel | Recept

    11. septembra 2015

    Určite ste občas aj vy riešili otázku, akú polevu zvoliť na ovocný koláč. Ja som nad podobnou výzvou dumal pri vytváraní najnovšieho pečeného receptu. Kde po dlhšom prieskume a spajaní chutí formou pokus-omyl, natrafil na výborný a rýchly trik na prípravu slaného karamelu. Poviem vám, je to jedna báseň, ktorá s vami po uvarení vydrží ďalších min. 14 dní. 🙂

    Čitať článok
  • Vegetariánsky cuketový guláš | Recept

    21. augusta 2015

    Cukety, tekvice a iné dobroty zo záhrady. Toto je to pravé obdobie, keď sa každý jeden z nás môže dosýtosti vyblázniť na úrode, ktorú nám prinášajú naše záhradky. Kedže ako často hovoriem: „Som latentný vegetarián“, tak som si pre vás pripravil túto vynikajúcu verziu „bezmäsitého gulášu“.

    Čitať článok
  • Grilovaná pomarančová limonáda

    Grilovaná pomarančová limonáda | Recept

    15. augusta 2015

    K letu jednoznačne patrí osviežujúce ovocie a voda v ktorej sa človek môže vykúpať. Ja som si v týchto dňoch povedal, že prinesiem opäť nejaký vlastný recept na ovocnú tématiku. Veď čo môže byť viac Fresh ako pomarančová limonáda a ešte k tomu grilovaná. 🙂 Túto verziu by som nazval hitom môjho leta. Máte svoju obľúbenú osviežujúcu variantu? Potrebné suroviny na limonádu: 1 kg – pomarančov 3 PL – trstinového cukru 0,5 l – studenej vody 2 dcl – bieleho rumu Veľa ľadu Postup: 1 Polovicu pomarančov si nakrájajte na cca 1 cm krúžky a obe strany ponorte do trstinového cukru. Rozpálte si panvicu, prípadne gril s uhlím a ugrilujte tieto pomaranče až do momentu pokiaľ cukor neskaramelizuje. 2 Vytlačte si zvyšné pomaranče do nádoby…

    Čitať článok
  • Ovocné Smoothie

    Ovocné Smoothie | Recept

    27. júla 2015

    Po poslednom recepte na domácu zmrzlinu, som tak trochu premýšlal, že ktorý z obľubených receptov by som vám priniesol najbližšie. Toto rozhodnutie mi tak trochu uľahčilo znovuobjavenie domáceho pomocníka na smoothie, ktorého som získal cez jednu z atraktívnych zliav na zľavovom portáli. Vybral som si preto pre vás 2 moje najobľúbenejšie varianty do týchto letných dní. Ingrediencie na smoothie: Banánovo-jahodové smoothie s kokosovým mliekom 2 ks – prezretých banánov 200 ml – kokosového mlieka 200g – čerstvých, alebo mrazených jahôd Banánové smoothie 2 ks – prezretých banánov 200 ml – vanilkového jogurtu (alebo obyčajný) 10 ks – kociek ľadu Postup prípravy: 1 Príprava je viac ako jednoduchá, pretože stačí v oboch receptoch všetko jednoducho rozmixovať :). Tento typ receptu radím do ultra rýchlej kuchyne s úžasným chuťovým efektom.…

    Čitať článok
  • Domáca zmrzlina

    Domáca zmrzlina | Recept

    17. júla 2015

    Neexistuje azda obľúbenejšia pochúťka počas únavných letných dní, akou je ovocná zmrzlina. Ja som si tentokrát pre vás pripravil jeden chutný, zdravý a rozhodne rýchly recept na prípravu vlastnej zmrzliny. Je krajší o to viac, že na jeho prípravu vám postačia 4 jednoduché a ľahko dostupné suroviny. 🙂 Suroviny potrebné na zmrzlinu: 400 g – bieleho bio jogurtu 200 g – mrazeného ovocia 2 PL – medu 1 PL – lístkov čerstvej mäty Postup prípravy: 1 Jogurt si pred samotnou prípravou hoďte na 20 min. do mrazničky. 2 Jogurt spolu s mrazeným ovocím hoďte do mixéru (prípadne použite ponorný) a spolu rozmixujte. Ku koncu pridajte med spolu s mätou a opäť rozmixujte. Tradáá a zmrzlina je hotová. 🙂 Nech vám chutí 🙂 ! Váš @Smoliak

    Čitať článok
1 2