Karamelový koláč s vlašskými orechami

12. novembra 2018greativity
Karamelový koláč s vlašskými orechami

Možno ste niekedy zazižili tú neskutočnú túžbu po sladkom, ako tomu bolo aj u mňa v posledný víkend. Dostal som neskutočnú chuť na niečo sladké, ideálne čokoládové a úplne najlepšie, keby to obsahovalo aj orechy. A presne preto vznikol v mojom podaní v originálnom názve „Millionaire’s Shortbread“ koláč, ktorý je vyrobený zo slaného karamelu, položený na maslovej sušienke a poliaty kvalitnou horkou čokoládou.

Skvelý kandidát na vianočný koláč so slaným karamelom

Tento typ receptu radím medzi top favoritov na vianočné recepty, pre blížiace sa vianočné chvíle. Neoddeliteľnou výhodou tohto receptu je aj to, že je neskutočne jednoduchý, rýchly a zároveň neskutočne skvelý. Kombinuje totiž pre mňa veľmi obľúbené chuťe a to sladko-slaný karamel, horkosť po čokoláde a jemnosť po vlašských orechoch. Zajedať tento koláčik so studeným mliekom pre mňa predstavuje vysnenú vianočnú idylku pri pozeraní televízie, alebo hrania spoločenských hier.

Preto pokiaľ očakávate návštevníkov, alebo si len chcete urobiť malú radosť, tak určite siahnite po tomto recepte, ktorý je priam neskutočný. Ale dosť bolo úvodných slov, poďme sa pozrieť na recept z blízka.

Koláč som piekol a komponoval na plechu o rozmere 34×24 cm.

Suroviny na karamelový koláč

Cesto

  • 1 ½ hrnček – hladkej múky
  • 2/3 hrnčeka – trstinového cukru
  • 3 PL – kukuričného škrobu
  • 1/2 ČL – Soli
  • 150g – masla
  • 2 žĺtka
  • 2 PL – studenej vody

Slaný karamel

  • 2 konzervy – obyčajného kondenzovaného mlieka
  • 1 hrnček – trstinového cukru
  • 170 g – čerstvého masla
  • 2 ČL – vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL – soli
  • 3 PL – Medu
  • 1 ČL – muškátového oriešku

Čokoládová poleva s orechami

  • 200 g – 70% čokolády
  • 6PL – šľahačky (min. 40%)
  • vlašské orechy

Postup:

1 Príprava korpusu – Predhrejte si rúru na 185°C. Zapekaciu nádobu vrátane okrajov vystlite dvojitou vrstvou alobalu tak, aby alobal po zahnutí pretŕčal z vonkajšej strany nádoby (bude sa vám ľahšie neskôr manipulovať s výsledným koláčom). Alobal potrite tenkou vrstvou olivového oleja, aby sa vám cesto neprilepilo. V miske si rozmiešajte všetky suché prísady. Potom pridajte maslo, vodu, žĺtka a rukami vytvarujte mierne drobivé cesto. Takto vytvorené cesto roztlačte po zapekacej nárobe a nechajte piecť 20-25 min.. To, že je cesto upečené zistíte podľa zhnednutých okrajov. Upečené cesto dajte na bok vychladiť.

2 Príprava slaného karamelu – všetky prísady dajte do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni priveďte do varu. Keď vám začne zmäs bublať a maslo máte úplne rozpustené, tak takúto zmäs varte približne 6 minút, kým úplne neskaramelizuje. Vytvorený karamel môžete rovno vyliať na cesto a nechať vychladiť po dobu približne 15 minút.

3 Poleva – Čokoládu spolu so šľahačkou začnite rozpúšťať na vodnom kúpeli. Odporúčam ju pravideľne odstavovať od kody a snažiť sa ju premiešať, aby sa vám nerozpustila úplne ale „došla sama“ vlastným teplom. Vytvoríte tak hľadšiu lesklú a správne tuhú textúru. Čokoládu potom vylejte na pripravený koláč a za pomoci napríklad lyžice ju rozprestrite rovnomerne po koláči. Následne stačí posypať nasekanými orechami. Vytvorený koláč nechajte vychladiť a následne ho dajte zachladiť do chladničky aspoň na 1 hodinu. Pomocou alobalu potom koláč vyberte z nádoby, odstráňte alobal a hor sa do výsledného nakrájania! 🙂

Tajný tip: Tento koláč, kedže je sýty, tak sa aj u nás míňal o čosi pomalšie. Našťastie jeho zmrazením ho môžete skladovať v mrazničke až 3 mesiace a pred podávaním ho stačí nechať cez noc rozmraziť :). Dobrú chuť 🙂 Váš @Smoliak

2 Komentáre

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok