Crème brûlée | Recept

15. novembra 2017
Crème brûlée | Recept
Čo si budeme klamať. Fotka aktuálneho receptu na Creme brulee nie je najdokonalejšia. Za jej vznikom sa ale ukrýva trochu iný príbeh. Začal som totiž variť na novom mieste (rozumej: vo vlastnom byte), kde som si potreboval otestovať rozloženú techniku. A keďže ma tlačil čas, tak na stajlovačky a vypiplávačky nejak neostalo veľa priestoru. Verejne ale sľubujem, že pri ďalšej príležitosti fotku vylepším a zamením za novú. Nateraz ale pripájam vynikajúci a odskúšaný recept :).

Potrebné suroviny na 4 porcie

  • 400ml – 40% smotany (ja som použil od mlékarny Kunín)
  • 1ks – vanilkový lusk
  • 4ks – žĺtok z domácich, alebo bio vajec
  • 40g – trstinového cukru
  • Cukor na posypanie a flambovanie

Postup:

1 Ako prvé si predhrejte rúru na 160-170°C. Teplotu odhadnite tak, ako dobre poznáte svoju rúru a aby sa nestalo, že sa vám rýchlo spečie vrch a stred ostane surový.

2 Striedku vanilkového lusku zmiešajte so smotanou a dajte zohriať na mierny plameň. Pozor aby vám zmes nezačala vrieť!

3 Pripravené žĺtka vymiešajte do hustej peny s trstinovým cukrom a primiešajte vzniknutú zmes do zohriatej smotany. Takto pripravený základ prelejte do 4 pripravených misiek, ktoré uložte do hlbokého pekáča. Pekáč naplňte vodou po okraj misiek a vložte do rúry na 25-35 minút. Po upečení nechajte dezerty vychladnúť pri izbovej teplote. Vychladené dezerty dajte na pár hodín stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypte dezerty cukrom a skaramelizujte cukor pomocou flambovacej pištole.

Tajný tip: Tento dezert odporúčam podávať so sladkým portským vínom, s ktorým sa vzájomne dopĺňajú.

Dobrú chuť!
Váš @Smoliak.

Pripojte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Predchádzajúci článok Novší článok